Youtube Shorts är Googles utmanare till Tikton – både formatet (korta videor) och verktygen som gör det enkelt att redigera ihop en intensiv videoupplevelse.

Tjänsten har betatestats i ett antal länder en tid, och nu är det Sveriges tur, rapporterar Mobil. Under onsdagen kommer den öppnas för svenska användare, som därmed kan börja klippa egna videor.

Förutom helt egna kreationer erbjuder Youtube Shorts möjligheter att ”remixa” andra användares filmer, till exempel genom att lägga på nytt material, kommentarer eller blanda in egna klipp. Det här är också något som kommer från Tiktok där det har lett till populära fenomen som a capella-videor där varje användare lägger på en ny stämma på en sång.

Enligt Mobil kommer över 250 skivbolag och andra rättighetsinnehavare släppa material som kan användas av användare på tjänsten.

I maj presenterade Google även ”Youtube Shorts Fund”, en skaparfond värd motsvarande 860 miljoner kronor som ska dela ut stipendier till skapare på plattformen vars videor har lockat till många visningar och mycket interaktion. Tusentals användare ska få del av pengarna varje månad.

För att ha en chans till pengarna måste du följa Youtubes användaravtal och dina videor måste vara egna skapelser och inte blanda in andras innehåll.