Vi svenskar unnar oss gärna gott kaffe – flera koppar varje dag och i olika former. En slät svart kopp, en cappuccino eller en cortado, alla har vi våra egna favoriter, och visst vore det väl suveränt du kunde servera både dig själv, dina kollegor eller dina vänner några av alla dessa kaffedrycker endast genom ett knapptryck.

Läs även: Köpguide: Uppkopplade kaffebryggare – för hem och kontor

Då är det en helautomatisk espressomaskin du ska investera i. Praktiska och både enkla att använda och att rengöra. De maler bönorna och doserar rätt mängd, brygger snabbt och ser till att espresson får den där åtråvärda creman på toppen. Många modeller är dessutom riktigt snyggt designade och har potential att lyxa till vilket kök som helst med sin närvaro.

En espressomaskin använder ett trycksystem som hettar upp vatten till 93–96 grader och pressar det genom en, beroende på val av dryck, viss mängd väldigt finmalet kaffe med ett tryck på nio till åtta bar. Flertalet modeller har automatiska mjölkskummare och klarar av att bereda ett gäng olika kaffedrinkar, andra har en steamer vid sidan av med vilken du skummar mjölken manuellt.

Helautomatiska espressomaskiner

Så gjorde vi testet

Kriterierna för detta test var att espressomaskinerna ska vara helautomatiska och ska således mala, dosera och brygga kaffet samt vara utrustade med automatisk mjölkskummare. Tillverkarna fick själva välja ut en lämplig aktuell modell ur sitt sortiment och vi bedömer dem efter prisvärde och design liksom hur de fungerar i vardagen sett till användarvänlighet och funktioner. Smakupplevelsen är däremot mer svårbedömd – förutom att den är väldigt personlig, så spelar här andra parametrar in såsom vattenkvalitet, val av bönor och olika rostningar.