Betyg 4 av 5

Omdöme

Siemens EQ.9 S500 är onekligen en lyxmaskin för den kräsne användaren. Utbudet av olika kaffedrinkar är enormt, liksom möjligheten att justera dessa efter tycke och smak. Mjölkbehållarens nästan sömlösa integrering, det omfattande menysystemet liksom det snygga gränssnittet är en fröjd att hantera, och kvalitetskänslan är genomgående hög. Vi vill även ge ett stort plus för hur tyst maskinen arbetar, både gällande malning och bryggning. 

Positivt

  • Dryckesutbud och inställningsmöjligheter
  • Tyst drift
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Kvalitetskänsla och design

Negativt

  • Dyr
Siemens har ett imponerande utbud av espressomaskiner – vi får det till runt 30 olika modeller, i olika prisklasser och med varierande funktioner. Produktserien längst upp i näringskedjan går under samlingsnamnet EQ.9 följt av modellnumret, från S100 till flaggskeppsmodellen S700.
Siemens EQ.9 plus connect s500

Med i testet har vi modellen EQ.9 Plus Connect S500, och som namnet antyder kan enheten anslutas till ditt trådlösa nätverk och via appen Home Connect sedan styra vissa funktioner från mobilen.

Gedigen kvalitetskänsla

Modellen är helautomatisk och förmedlar ett gediget påkostat intryck – det är utan tvekan testets mest avancerade kaffemaskin. Installationen går snabbt och inom ett par minuter är maskinen redo att börja servera kompletta kaffedrinkar. Manöverpanelen är som på de flesta modeller placerad högst upp på framsidan och består en färgdisplay samt ett gäng funktionsknappar, där var och en representerar olika funktioner och efterföljande undermenyer. Manövreringen sker via det centralt placerade vredet under knapparna.

Siemens EQ.9 plus connect s500 – Uppkopplad värsting

Menysystemet är både logiskt, användarvänligt och snyggt animerat. Via en knapp kan du spara olika profiler, exempelvis alla familjemedlemmar, och under dessa spara var och ens favoritdrycker. Och här finns det en imponerande mängd att välja mellan – hela trettio olika kaffedrinkar, och var och en av dessa kan justeras i kaffestyrka, intensitet, temperatur, koppstorlek och mjölkmängd i flera steg och sedan sparas. Justeringar för varje dryck kan givetvis göras allteftersom med hjälp av snabbknapparna och vredet.

Mjölkbehållaren snyggt integrerad

Slutligen finns en knapp för dubbelbryggning liksom en för att komma till inställningar (språk, wifi, vattenhårdhet, displayens ljusstyrka, avstängningstimer etcetera), huruvida koppvärmaren på enhetens ovansida ska vara påslagen eller inte, samt underhållsmenyn med alla rengörings- och avkalkningsprogram.

Mjölkbehållaren är snyggt integrerad in i vänster sida av maskinen. Bland flertalet konkurrenter står den oftast placerad bredvid huvudenheten förenad med en slang till kaffemunstycket vilket är mer platskrävande. Behållaren trycks på plats snabbt och enkelt när kaffedrinkar med mjölk ska tillredas och avlägsnas lika enkelt för förvaring i kylskåp när du är klar.

Styr kaffemaskinen via en app

Appen, Home Connect, är densamma som till tillverkarens (Siemens samt Bosch) övriga uppkopplade vitvaror. Kaffemaskinen tilldelas här en egen undermeny och här finns samma inställningsmöjligheter som på den fysiska enheten: manualer, statistik, information om var och en av kaffedryckerna, möjlighet att starta en kaffebryggning samt få påminnelse om du glömt mjölkbehållaren kvar i maskinen.

Siemens EQ.9 plus connect s500 – Uppkopplad värsting

En lite kul och udda funktion är att du kan skapa en ”spellista” där du lägger till vilka drycker som ska bryggas i följd. När du sedan går till maskinen och trycker på ”start” bryggs sedan samtliga dryckerna i den ordning du valt och du behöver bara byta kopparna allteftersom. Vi gillar även möjligheten att kunna brygga en hel kanna (upp till sex koppar) med kaffe.

Specifikationer

Produkt: EQ.9 Plus Connect S500
Testad: April 2020
Tillverkare: Siemens
Vattentank: 2,3 liter
Bönbehållare: 290 gram
Separat fack för malet kaffe: Ja
Trycksystem: 19 bar
Filtersystem: Ja
Mjölk-skummare: Integrerad
Wifi-anslutning: Ja
Bluetooth-anslutning: Nej
Display: Ja, med touchfunktion
Koppbelysning: Ja, vid tillredning
Max antal koppar samtidigt: 2
Övrigt: 30 olika kaffedrinkar, tillhörande app för fjärrstyrning
Mått (B x H x D): 29,9 x 39,2 x 47 centimeter
Vikt: 11,25 kilo
Rek. pris vid test:  18 900 kronor
Pris: 14 490 hos Tretti.se

Betyg: 4 av 5