Betyg 3 av 5

Omdöme

Series 3200 från Philips gör jobbet, inte mer. Utbudet av kaffedrycker är begränsat och den udda lösningen för automatisk mjölkskumning känns inte helt genomtänkt. Funktionsmässigt ligger den i lä jämfört med övriga testdeltagare, och oväsendet som förs när bönorna mals är öronbedövande och ett klart minus.  

Positivt

  • Förhållandevis bra pris
  • Snygg design
  • Enkelt handhavande

Negativt

  • Utbud av kaffedrinkar
  • Få inställningsmöjligheter
  • Ljudnivån
Även Philips har en mängd olika automatiska espressomaskiner fördelade i olika produktserier och i ett prisspann från runt 4 000 kronor upp till strax under 10 000 kronor. 3200-serien hamnar någonstans i mitten och testmodellen har ett rekommenderat pris på 6 499 kronor. Förvisso en ansenlig summa, men i sammanhanget och jämfört med övriga testdeltagare får modellen anses vara något av ett budgetalternativ.
Philips Series 3200

Saknar display

Modellen är den enda i testet som saknar digital display – här är det knappar med touchfunktion som gäller. På den vänstra delen av panelen finns fem olika kaffedrycker att välja mellan: espresso, vanligt svart kaffe, americano, cappuccino, latte macchiato – samt hett vatten. Med hjälp av knapparna på höger sida kan du i ställa in kaffe och mjölkmängd samt aromstyrka, samtliga ställbara i tre olika nivåer.

Philips Series 3200

Bönbehållaren är placerad på ovansidan och här finns ett vred för att i tolv olika steg justera den keramiska kvarnens malningsgrad. Inuti behållaren finns även ett mindre fack för förmalet kaffe. Vill du brygga kaffe från denna går det endast att göra det en kopp åt gången, och funktionen aktiveras genom ett trycka på knappen för aromstyrka under tre sekunder, en ritual som sedan måste upprepas varje gång färdigmalet kaffe ska användas.

På panelen finns vidare ett antal varningsikoner: två i nederkant som meddelar när det är dags för att byta vattenfilter respektive avkalka maskinen, samt tre längs ut till höger som varnar om vatten- eller bönbehållaren behöver fyllas på eller om droppbrickan behöver tömmas. 

Udda lösning för mjölkskum

Modellen har en lite udda lösning som kallas Latte Go för att addera mjölkskum till kaffedrinken. En liten behållare som du fyller med mjölk och som sedan hängs på pipen för varmt vatten. Mjölk och luft blandas sedan med hög hastighet i den runda skumbehållaren, och när temperaturen är exakt hälls sedan skummet ned i koppen. Det fungerar, men känns ”billigare” än de övriga testdeltagarnas konstruktion, och är koppen något smalare är det lätt hänt att mjölken hälls vid sidan om.

Philips 3200 väsnas en hel del och är klart högljuddast bland testdeltagarna – framför allt under malningen då kvarnen väsnas rejält. Att tidigt på morgonen göra sig en kopp utan att väcka övriga familjemedlemmar är nästintill en omöjlighet.

Specifikationer

Produkt: 3200 Series Latte Go
Testad: April 2020
Tillverkare: Philips
Vattentank: 1,8 liter
Bönbehållare: 275 gram
Separat fack för malet kaffe: Ja
Trycksystem: 15 bar
Filtersystem: Ja
Mjölk-skummare: Latte Go, ansluts till vattenpipen
Wifi-anslutning: Nej
Bluetooth-anslutning: Nej
Display: Nej
Koppbelysning: Nej
Max antal koppar samtidigt: 2 (endast utan mjölk)
Mått (B x H x D): 24,6 x 37,1 x 43,3 centimeter
Vikt: 8 kilo
Rek. Pris vid test: 6 499 kronor
Pris: 5 795 Elgiganten

Betyg: 3 av 5

Philips 3200 Series EP3243

Bästa pris just nu: 5795 kr