Betyg 3 av 5

Omdöme

Melitta CI Touch är ett kompetent och prisvärt alternativ till testets betydligt dyrare modeller. Det tar förvisso ett tag att lära sig navigera i menysystemet – som dessutom har ett trist gränssnitt. Men när det väl satt sig fungerar det riktigt bra. Maskinen är enkel att rengöra och kvarnen arbetar relativt tyst. Recepten går att justera i flera steg och utbudet täcker in de flesta klassiska kaffedrinkarna.   

Positivt

  • Dubbla kammare i bönbehållaren
  • Tyst och snabb tillagning
  • Snygg design
  • Bra pris

Negativt

  • Menysystemet lämnar en del att önska
  • Saknar uppkopplingsmöjlighet
  • Snabbknapparnas innebörd
Trots en i sammanhanget attraktiv prisklass förmedlar CI Touch från Melitta ett exklusivt intryck. Den står stadigt och känns gedigen på alla sätt. Bönbehållaren, som är placerad i bakkant på ovansidan, har två kammare för möjligheten att ha olika sorters bönor, exempelvis mildare kaffebönor alternativt starkare aromatiska espressobönor. Du väljer sektion genom en vippknapp i anslutning till behållaren.
Melitta CI Touch

Intetsägande touchknappar

På maskinens ovansida finns även ett litet fack för malet kaffe, och då för en kopp i taget. Systemet, som är helautomatiskt, inkluderar även en fristående mjölkbehållare som via en slang ansluts till utloppet. Den har en matchande design och tål maskindisk.

Val av dryck görs genom ett antal förinställda touchknappar som är placerade längst upp på enhetens framsida. De är illustrerade i form av ikoner föreställande koppar i olika storlekar. Du behöver alltså läsa instruktionsboken, alternativt gå in i enhetens menysystem, för att ta reda på vad dessa står för och sedan lägga det på minnet. Inte helt logiskt.

Melitta CI Touch

Nåväl, med dessa knappar kan du välja: espresso, café creme, cappuccino, latte macchiato, mjölkskum/varm mjölk samt hett vatten. Vidare finns ytterligare en knapp för två koppar samtidigt (fungerar endast för vissa av dryckerna), en för styrkan på kaffet samt en som går under benämningen ”My recipes” där du kan programmera och spara upp till fyra personliga favoriter, alternativt välja bland ytterligare klassiska recept – ristretto, lungo, americano, espresso macchiato, caffé latte samt café a lait.  

På maskinens vänstra sida finns en bakgrundsbelyst liten tft-skärm innehållandes ett enkelt menysystem som du navigerar i med hjälp av ett tryckkänsligt vred som är placerat på motsatt sida. Ett ganska omständigt system som kräver en del tålamod av användaren och som är långt ifrån lika användarvänligt och överskådligt som i maskinerna från Siemens och Nivona. 

Specifikationer

Produkt: CI Touch
Testad: April 2020
Tillverkare: Melitta
Vattentank: 1,8 liter
Bönbehållare: 270 gram (2 x 135 gram)
Separat fack för malet kaffe: Ja
Trycksystem: 15 bar
Filtersystem: Ja
Mjölk-skummare: Ja, automatisk. Placerad vid sidan om maskinen
Wifi-anslutning: Nej
Bluetooth-anslutning: Nej
Display: Ja, saknar touchfunktion
Koppbelysning: Ja, vid tillredning
Max antal koppar samtidigt: 2
Mått (B x H x D): 25,5 x 34 x 47 centimeter
Vikt: 8,7 kilo
Rek. pris vid test: 8 999 kronor
Pris: 7 990 hos NetOnNet

Betyg: 3 av 5

Melitta CI Touch Pris vid test: 7990 kr.

Bästa pris just nu: 6790 kr