Betyg 4 av 5

Omdöme

Precis som förra årets succé-remake är Resident Evil 3 en kärleksfull nyversion av en 20 år gammal skräckklassiker. Till skillnad från tvåan har emellertid Capcom denna gång gått ifrån ursprungsmaterialet på många punkter, även om grunderna och vissa partier fortfarande är intakta. Det som väntar är med andra ord ett actionfyllt äventyr som också bjuder på en del skrämselhicka. Men precis som originalspelet når Resident Evil 3 aldrig samma höga nivå som sin föregångare – vilket å andra sidan inte är ett dåligt betyg. 

Positivt

  • Snyggt som attan och utmärkt kontroll
  • Härliga huvudpersoner
  • Högt omspelningsvärde

Negativt

  • Äventyret kunde gott ha varit några timmar längre
  • Storyn har ingen större prioritet
  • Väldigt enkla pussel

Testat spel: Resident Evil 3
Pris: PS4: 579 kr hos Netonnet. Xbox: 596 kr hos Dustin Home. PC: 59,99 euro hos Steam.

M3 rekommenderar

Lite mer än ett år har gått sedan remaken av klassikern Resident Evil 2 gjorde stor succé. Att fans började tjata om en nyversion av trean redan innan de ens flytt Racoon City var därför allt annat än oväntat. Nu får de sin önskan uppfylld, men är det tillräckligt med tid för att Resident Evil 3 ska bli något mer än en blek kopia av förra årets mästerverk?

RE3 Nemesis

En titt tillbaka

Innan du sätter tänderna i Resident Evil 3, eller innan Resident Evil 3 sätter tänderna i dig rättare sagt, kan det vara bra att känna till spelets historia. Den tredje delen var nämligen inte tänkt att vara del tre, utan bara en snabbutvecklad sidohistoria som skulle krängas ut på Playstation innan nästa konsolgeneration hittade ut. Den mer påkostade och regelrätta uppföljaren Code Veronica fick inte något nummer eftersom den från början släpptes exklusivt på Segas Dreamcast och inte Playstation.

Vad det innebär rent konkret är ett kortare äventyr som återanvänder kontrollen och en del miljöer från föregångaren. Resident Evil 3 är också mer actionorienterat, med lite mer ammunition och färre pussel. Vi får inte heller lika många storydrivande mellansekvenser som i föregångaren.

Det kanske låter som en försämring, men i slutändan är det inget vi saknar särskilt mycket. Istället gör skillnaderna snarare att Resident Evil 3 känns som ett eget spel, och inte den budgetuppföljare som det egentligen är.

Resident evil 3 remake

Samma procedur som förra året?

För dig som har spelat remaken av Resident Evil 2 kommer mycket att kännas bekant här, inte minst vad gäller kontrollen och grafiken. Till skillnad från förra årets överlag trogna remake av del två, har Capcom emellertid tagit ut svängarna denna gång. Grundhandlingen känns igen, likaså karaktärer, men annars är det mycket som är nytt. Stora fans av Resident Evil 3 kan därför bli besvikna över att fler platser och händelser har fått stryka på foten, även om det innehåll som tillkommit både är välgjort och passande.

Skillnaderna märks också i de två huvudpersonerna Jill Valentine och Carlos Oliveira. Jill har blivit en riktig hårding som kämpar sig igenom den ena smärtsamma smällen efter den andra. Speciellt striderna mot spelets nemesis är en höjdpunkt med Jills nyfunna ilska och ironiska kommentarer. Lyckligtvis känns hennes tuffa personlighet aldrig påklistrad; hon är ju ändå en vältränad specialsoldat.

Carlos å sin sida är lagom charmig, och hans kommentarer travar ofta på den fjärde väggen när han gör sig lustig över polishusets nyckelsystem eller Leons välkomstskylt. Det är också omöjligt att inte le brett när Carlos gör en mäktig falcon punch på livsfarliga monster om vi tajmar knapptrycken rätt.

Resident evil 3 remake

Fulla magasin

Något som däremot inte lockar fram ett leende är den maffiga besten Nemesis som hemsöker spelaren med jämna mellanrum. Även om flera av dessa sekvenser tråkigt nog är hårt förbestämda, skänker monstrets närvaro en härlig nerv till hela äventyret. En välfylld ammunitions-pool kan snabbt krympa till några få kulor om det vill sig illa.

Men den största skillnaden mellan Resident Evil 3 och dess föregångare är faktiskt inte Nemesis, utan att fokus har flyttats från skräck till action. Det finns fortfarande gott om händelser att hoppa högt över, men eftersom tempot är högre och ammunitionsbristen inte lika påtaglig känner vi oss sällan riktigt utsatta. De högsta svårighetsgraderna ökar i alla fall nivån av överlevnadsskräck, vilket är en liten räddningsplanka för alla som föredrar det upplägget.

Resident evil 3

Återanvänd mera

Med en speltid på strax under sex timmar är Resident Evil 3 ett kort spel. Egentligen är det i runda slängar lika långt som förra årets Resident Evil 2, men med den stora skillnaden att det nu inte finns två skilda kampanjer att ta sig an.

Istället vill Capcom locka oss att spela igenom äventyret flera gånger, antingen på högre svårighetsgrader eller för att försöka nå ett bättre slutbetyg. Det låter inte överdrivet spännande, men speciella utmaningar som låser upp diverse föremål och förbättringar (eller fusk om man så vill) gör att vi direkt startar om spelet när slutbossen är besegrad.

Det är svårt att inte fnittra förtjust när vi kan hämnas på dryga zombies med hjälp av oändligt med ammunition eller medaljonger som gör vapnen mer kraftfulla. Eller vad sägs om ett raketgevär – det perfekta botemedlet mot darriga nerver?

Resident evil 3 remake

En mot alla, alla mot en

En annan utfyllnad som ska göra Resident Evil 3 värt sitt pris är det fristående onlinespelet Resident Evil Resistance. Där ska fyra personer hjälpas åt för att lösa enkla pussel och döda zombies, och sedermera ta sig till utgången. Kruxet är att en femte person styr fienderna, lägger ut fällor och har som mål att stoppa överlevarna från att fly.

Det är ett underhållande koncept som vi känner igen från andra spel, såsom Dead by Daylight. Tyvärr är Resident Evil Resistance inte tillräckligt finslipat för att klå konkurrenterna. Banorna är trånga, kontrollen bökig och det kan vara svårt att förstå exakt vad som ska göras. Inte heller är belöningarna särskilt… belönande. Men allt klagande till trots måste vi erkänna att Resident Evil Resistance faktiskt är kul. Det är nervkittlande att försöka nå utgången och oväntat roligt att hjälpas åt för att mota bort zombies.

Av den anledningen känns det extra tråkigt att spelet redan nu verkar ha ont om spelare. Vill du leka zombieledare väntar en kötid på över 40 minuter. Att hitta andra överlevare går i alla fall snabbt, men med tanke på spelets skavanker är vi rädda att onlinedelen inte kommer att leva länge till.

Resident evil 3 remake

En värdig uppföljare

Då är det tur att huvudäventyret är så pass underhållande. Gillade du förra årets tvåa är det inget att fundera på – det är bara att shoppa loss. Har du inte testat remaken av Resident Evil 2 än är det spelet däremot ett bättre köp.

Resident Evil 3

Testat: April 2020
Utvecklare: Capcom
Utgivare: Capcom
Plattform: Playstation 4, Xbox One, pc
Testad plattform: Playstation 4 Pro
Pris: PS4: 579 kr hos Netonnet. Xbox: 596 kr hos Dustin Home. PC: 59,99 euro hos Steam.

Betyg: 4 av 5