Betyg 3 av 5

Omdöme

Dynaudio Music-serien är ett spännande alternativ i den stenhårda kamp som vi just nu upplever i multiroom-segmentet. Appen i sig, liksom tekniken bakom det intelligenta trådlösa musiksystemet och dess inbyggda ljudförbättring, är rena lyckoruset. Men tiden har kommit ikapp högtalaren och det höga priset, avsaknaden av Spotify Connect och röststyrning drar ner helhetsbetyget rejält.

Positivt

  • Snygg design.
  • Låter oförskämt bra.
  • Kompetent och användarvänlig app.

Negativt

  • Snordyra.
  • Väldigt begränsat utbud av streamingtjänster.
  • Saknar Spotify Connect.

Testad produkt: Dynaudio Music 5
Pris: Från 6 499 kronor hos Prisjakt.

Fyra olika modeller erbjuds och samtliga går att få i antingen mörkgrått, ljusgrått, blått eller rött. Prisspannet ligger mellan drygt 3 500 kronor för ingångsmodellen Music 1 upp till 9 490 för flaggskeppsmodellen Music 7. Däremellan hittar vi Music 3 och Music 5, som vi testar i denna jämförelse. De två mindre modellerna har förärats med ett uppladdningsbart batteri för upp till åtta timmar, medan de resterande två högtalarna enbart drivs av el via nätsladd.

Multiroom 2018

Futuristisk design

Designen går igen i hela serien, med futuristiska skarpa linjer och ett grövre tyg som ger dem en exklusiv känsla. Samtliga funktionsknappar är placerade på ovansidan och styr spårbyte, Play/Pause, och volym. Här finns även en multifunktionsknapp för val av källa alternativt sex förinställda radiokanaler eller spellistor.

Dynaudios app är inte bara snygg utan även användarvänlig. Att installera uppsättningen mot ditt trådlösa nätverk går på några minuter och sedan är det bara att rocka loss. Du kan namnge högtalarna och gruppera dem efter tycke och smak och exempelvis para ihop två identiska högtalare för en äkta stereoupplevelse. Förutom att ställa in ljudet efter dina egna referenser går det även att aktivera en noise adapt-funktion, som anpassar högtalarens volym och ton efter omgivningens bakgrundsljud.

En annan spännande funktion är room adapt-tekniken, som innebär att högtalaren anpassar ljudet efter var du placerar den i rummet, även om du bär omkring på den. Riktigt coolt.

Multiroom 2018

Fungerar bäst med Tidal

Dynaudio Music används med fördel tillsammans med streamingtjänsten Tidal som högtalarna har inbyggt stöd för. Det ingår en nio månaders kostnadsfri prenumeration på tjänsten och efter att du aktiverat denna lägger du enkelt till artister eller genrer du gillar, varpå Dynaudios egenutvecklade algoritm skapar spellistor beroende på vilka val du gjort.

Använder du däremot Spotify eller någon annan streamingtjänst förutom Tidal missar du lite av tjusningen med applösningen. Givetvis kan du strömma din musik via nätverket (dlna och Air Play), bluetooth, eller kabeldraget via aux-ingången. Det finns även en optisk ingång för den som vill koppla in enheterna i sin tv eller liknande.

Men allt är inte guld och gröna skogar med Dynaudios algoritm. Vi hade nästan uteslutande lagt till metal, rock och lite country som referens, men likt förbaskat dyker det upp rave och techno med jämna mellanrum. Om det beror på en viss inlärningsperiod låter vi vara osagt.

Ljudkvaliteten är oförskämt bra även vid riktigt hög volym, med en dynamisk och detaljrik ljudbild. Det nästan kristallklara mellanregistret övergår sömlöst till både diskant och den fylliga basåtergivningen, något som blir än mer tydligt när vi stereokopplar två Music 5-enheter.

Specifikationer

Modell: Music 5
Testad: December 2018
Mer info: Dynaudio
Element: 2 x 1" diskanter 2 x 3" mellanregister, 5" bas
Anslutning: Wifi 802.11a/b/g/n, analog ljudingång (aux), bluetooth (aptX), optisk S/PDIF
Tjänster: Endast Tidal
Röststyrning: Nej
Spotify Connect: Nej
Mått: (B x H x D): 659 x 200 x 183 millimeter
Vikt: 5,4 kilo
Pris vid test: Från 7 990 kronor hos Prisjakt.
Pris nu: Från 6 499 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5