Betyg 4 av 5

Omdöme

Citation 300 låter riktigt bra även utan möjligheten att finjustera inställningarna och det går att dra på rejält. Ljudet är överlag klart och detaljerat och basåtergivningen är imponerande med tanke på högtalarens smidiga format. Möjligheten till äkta stereo och att kunna separera vänster och höger kanal är ett klart plus. Ytterligare ett plus är möjligheten att integrera Citation-högtalarna i ditt redan befintliga smarta hem med andra kompatibla enheter. 

Positivt

  • Snygg design.
  • Ljudkvaliten imponerar..

Negativt

  • Saknar (för närvarande) equalizer.
  • Priset.

Testad produkt: Harman Kardon Citation 300
Pris: Från 3 499 kronor hos Prisjakt.

Det har hänt en hel del när det gäller Harmans produktportfölj och har du hängt med ett tag vet du förmodligen att multiroom-högtalarna som gick under benämningen Omni sedan drygt ett år tillbaka är förpassade till de sälla jaktmarkerna. Det var ett par riktigt välljudande och snyggt designade pjäser som tyvärr hade stora problem med användargränssnittet initialt och som trots en välbehövlig uppdatering aldrig riktigt hämtade sig från detta. Lika bra att börja om med nya modeller och ett nytt koncept.

Citation 300

Nu är det Citation som gäller 

Den nya produktfamiljen lystrar till namnet Citation och utbudet är minst sagt gediget. Här hittar vi allt från små och kompakta modeller som passar i köket eller sovrummet, en soundbar och surroundhögtalare för hemmabiorummet, samt jättelika golvstående modeller för runt 25 000 kronor paret. Någonstans däremellan har vi även Citation 300 som vi har valt att ha med i denna jämförelse. Harman visade för övrigt under CES-mässan nyligen upp ytterligare tillskott i produktfamiljen i form av en ny soundbar, subwoofer samt en portabel ipx4-klassad högtalare som vi kommer att testa framöver.

Formspråket är ett helt annat än tidigare, med en utmärkande premiumkänsla. Den ovala högtalaren är klädd i ett smutsavvisande och flamsäkert ylletyg speciellt framtaget tillsammans med Kvadrat (som även levererar tyger till exempelvis Beoplay), vilket understryker lyxkänslan ytterligare.

På ovansidan finns en liten pekskärm där du kan välja källa, aktivera röststyrning, ställa in ljusstyrka samt se information gällande språk- och nätverksinställningar. Genom att svepa med fingret nedåt kommer du till aktuell låt, spårbyte samt kan pausa eller återuppta uppspelningen. Det är riktigt snyggt och användarvänligt.

Citation

Men den stora nyheten är att Harman helt övergett en dedikerad app-lösning för streaming och rumsindelning. Förutom bluetooth är det nu Chromecast, Google Home och Google Assistent som gäller. För allt fler tillverkare väljer som bekant att lägga till röststyrningsfunktioner för det smarta hemmet i sina produkter. Att valet i detta fall föll på Googles lösning tackar vi för med tanke på stödet för svenska som äntligen implementerats. En annan fördel är att du inte är begränsad till en tillverkare, utan kan använda olika produkter med Chromecast i din multiroom-konfiguration.

Stöder stereokoppling

Beroende på vilken streamingtjänst du använder (som förval kan Spotify, Google Play eller Youtube Music ställas in i Google Home) är det nu alltså via Chromecast du skickar musiken till högtalaren. Via Google Home grupperar du och namnger högtalarna efter tycke och smak. Tjänsten stöder numera stereokoppling mellan två enheter, vilket är en klart lyft mot tidigare.

En funktion som för närvarande saknas är möjligheten att kunna anpassa ljudbilden och justera diskant- eller basåtergivningen. Här får du helt enkelt förlita dig på streamingappen i fråga. Saknas en equalizer får du nöja dig med högtalarens standardinställning.

Specifikationer 

Modell: Citation 300
Testad: December 2018
Tillverkare: Harman Kardon
Element: 2 x 20 mm diskant, 2 x 89 mm bas
Anslutning: Bluetooth (4.2), aux-in, wifi (2,4 samt 5 GHz).
Tjänster: Chromecast, Google Home
Röststyrning: Google Assistent
Spotify Connect: Nej, streama via Chromecast
Mått (B x H x D): 306 x 180 x 142 millimeter
Vikt: 4,1 kilo
Pris vid test: Från 3 990 kronor hos Prisjakt.
Pris nu: Från 3 499 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5