Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots att Play:5 hängt med ett tag nu är det fortfarande en fröjd att lyssna till dem. Ljudet är rent och klart och ackompanjerat med en fyllig bas. Trots att de fortfarande saknar stöd för 24 bitars hd-ljud klarar de av att mäta sig med vilka hifi-högtalare som helst och volymresurser finns det gott om. Det låter med andra ord bra över hela registret. Vi rekommenderar Sonos starkt för den oinvigde – en genomtänkt och användarvänligt system med ett brett utbud av kompatibla produkter för olika användningsområden.  

Positivt

  • Snygg design, smidigt format.
  • Bra ljud.
  • Enkelt handhavande.
  • Brett utbud av integrerade streamingtjänster.

Negativt

  • Högt pris.
  • Saknar bluetooth.
  • Trueplay-kalibreringen stöds endast via IOS.
M3 rekommenderar

Testad produkt: Sonos Play:5
Pris: Från 5 790 kronor hos Prisjakt.

Under flera år har Sonos varit synonymt med begreppet multiroom audio och tillverkaren insåg tidigt, långt innan konkurrenterna, varthän trendvindarna skulle blåsa och har till stor del bidragit till den snabba utvecklingen av produkter vi nu ser resultatet av.

Sonos var länge ensamma på marknaden och ökade snabbt i popularitet mycket tack vare ljudkvaliteten samt enkelheten i själva användandet. Utbudet har tills relativt nyligen varit begränsat till ett fåtal modeller, men på senare tid har allt fler högtalare lanserats och numera är produktportföljen minst sagt omfattande.

Multiroom 2018

Andra generationen av Play:5 som lanserades 2015 är flaggskeppsmodellen och tillika den största och mest kraftfulla högtalaren i Sonos arsenal. Play:5 lämpar sig för både mindre och större rum, gärna i par för en äkta stereoljudbild. Den snygga och avskalade designen gör att den passar in i nästan vilken miljö som helst. De kostar en slant, runt 6 000 kronor styck, men levererar i gengäld ett ljud i världsklass.

Sonos One/One SL

Sonos One är minstingen i familjen och lanserades 2017 som ersättare till den utgående modellen Play:1. Med tanke på dess blygsamma kroppshydda levererar Sonos One ett överraskande fylligt ljud och de fysiska knapparna har ersatts med touchkontroller. Initialt var modellen enbart kompatibel med röststyrningsfunktionen Amazon Alexa, men har sedan förra året även inbyggd Google Assistent liksom stöd för Apples Airplay 2. Precis som i fallet Play:5 kan två stycken Sonos One användas som stereopar, alternativt som bakre högtalare för sorroundljud.

Som komplement till Sonos One lanserades nyligen en enklare (och något billigare) högtalare med tillägget SL i modellnamnet. Skillnaden mellan dessa två är att One SL inte har inbyggd röststyrning, men har i övrigt samma funktioner som Sonos One-högtalaren.

Läs testet av Sonos One här

Sonos Move

I samband med lanseringen av Sonos One SL såg en helt ny högtalarmodell dagens ljus. Sonos Move, som med flera efterlängtade funktioner och egenskaper fyllde ett gigantiskt tomrum i Sonos produktportfölj. Med Move erbjuds nu en batteridriven portabel högtalare som dessutom är väderbeständig för att kunna tas med till stranden, ut i trädgården och så vidare. Storleksmässigt hamnar den mittemellan Play One och Play:5 och får ses som en ersättare till den sedan några år nedlagda modellen Play:3.

Sonos Move
En efterlängtad nyhet: Sonos Move.

Läs testet av Sonos Move här

Sonos soundbars

Förutom dedikerade multiroom-högtalare och olika komponenter i form av exempelvis Port (med ljudingång för att ansluta skivspelare, cd-spelare eller någon annan ljudkälla till Sonos-systemet) eller förstärkaren Amp, erbjuder tillverkaren även tre olika soundbars dedikerade för att förstärka hemmabioupplevelsen. Den mer kompakta instegsmodellen Beam, den diskreta Playbase som är avsedd att placeras direkt under tv:n, och slutligen trotjänaren Playbar. Samtliga av dessa kan med fördel kompletteras med den trådlösa subwoofern Sub liksom med två Sonos One/One SL för sorroundljud.

Läs testet av Sonos Beam här

Läs testet av Sonos Playbase här

Ikea Symfonisk

Hösten 2019 inledde Sonos ett samarbete med Ikea och i samband med detta lanserades två nya högtalarmodeller. Dessa lystrar till namnet Symfonisk följt av antingen ”Wifi Bookshelf Speaker” eller ”Bordslampa med wifi-högtalare”. Båda går att sammankoppla som stereopar samt användas som surroundhögtalare till någon av Sonos soundbars. Nyligen lanserade Ikea en trådlösa fjärrkontroll till högtalarna. Denna kräver emellertid en dedikerad gateway samt Ikeas Home Smart-app för att fungera tillsamman med Sonos-systemet.

Läs testet av Ikea Symfonisk här

Play:5 kommer i svart eller vitt. På ovansidan finns touchknappar som du med svepande rörelser styr volym och spårbyten med. När det gäller inbyggt stöd för röststyrning är det, beroende på modell, Google Assistent och Siri som gäller. Alexa fungerar ännu inte i Sverige, men det lär inte dröja länge innan tjänsten aktiveras även här.

Enkel installation och kalibrering

Sonos styrka har alltid varit den kontinuerligt uppdaterade programvaran och i förlängningen det enkla handhavandet. Idag finns även stöd för Spotify Connect vilket förenklar användandet ytterligare.

Installationen är enkel, du installerar den dedikerade appen och följer anvisningar, därefter kan du börja med rumsindelningen och ansluta eventuella streamingtjänster. Har du en Iphone optimerar du ljudet med hjälp av kalibreringsverktyget Trueplay. Högtalaren skickar ut en ljudsignal och appen använder sig av din telefons mikrofon för att känna av rummets uppbyggnad. Funktionen fungerar däremot inte med Android-telefoner.

Multiroom 2018

Sonos Play:5 är bestyckad med sex synkroniserade högtalarelement bestående av tre mid-woofers samt tre diskanter, varav två är vinklade åt sidan för att skapa en bredare ljudbild. Högtalaren kan placeras både ståendes eller liggandes, med en något förändrad ljudbild som följd. För en optimal ljudupplevelse är två pjäser förenade i ett stereopar att föredra.

Specifikationer 

Modell: Play:5
Testad: December 2018 (uppdaterad januari 2020)
Mer info: Sonos
Element: 3 x bas-/mellanregisterelement, 3 x diskant
Anslutning: Wifi 802.11b/g, 10/100 Mbps ethernet
Tjänster: Spotify, Deezer, TuneIn, Google Play, Tidal, med flera
Röststyrning: Amazon Alexa (Google Assistent i vissa andra modeller)
Spotify Connect: Ja
Mått: (B x H x D): 364 x 203 x 154 millimeter
Vikt: 6,4 kilo
Pris vid test: Från 5 650 kronor hos Prisjakt
Pris nu: Från 5 790 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5