Betyg 5 av 5

Omdöme

Smakar det så kostar det. Beosound Balance är en trådlös och smart högtalare utöver det vanliga. Tilltalande design i kombination med ett makalöst, tillika anpassningsbart, ljud. Ett garanterat samtalsämne när du har gäster på besök liksom en användbar kompanjon i vardagen – fråga på och Google ger dig svaret. Dyr som satan, men trots det känns den värd varenda krona! 

Positivt

  • Suveränt (och anpassningsbart) ljud
  • Häpnadsväckande design
  • Smarta funktioner
  • Inbyggd Google Assistent

Negativt

  • Blodig prislapp

Rek. pris vid test: Från 21 500 kronor.
Pris: 21 500 kronor hos Bang och Olufsen.

De flesta av oss har någon slags relation till Bang & Olufsen. Oavsett om det gäller tv, högtalare eller hörlurar handlar det allt som oftast om produkter vi mer än gärna skulle ha i vår ägo, men som när allt kommer om kring skulle innebära ett alltför stort avtryck i privatekonomin. Här erbjuds inga budgetalternativ; Bang & Olufsen vet sitt marknadsvärde och skäms inte över att även ta betalt för det.

Senast ut är Beosound Balance, en elegant smarthögtalare som knappast lämnar någon oberörd – varken lyssnare eller betraktare.

Beosound Balance

Vid en första anblick ser den inte ut som en högtalare, snarare en snygg inredningsdetalj. En cylinderformad pjäs med den övre sektionen omsluten av ett grövre tyg, storleksmässigt jämförbar med en stående Sonos Play:5 II och således konstruerad för att placeras i bokhyllan, på en bänk eller liknande.

Modellen finns i två utföranden: en bas i antingen svart- eller naturfärgad ek och en övre sektion klätt i ett grövre matchade tyg. Enhetens två delar separeras genom en markant avgränsning där högtalarkabinettets droppformade avslut förenas med basens ovandel i form av perforerad aluminium.

Beosound Balance

Bestyckningen består av totalt sju högtalarelement: två 5,25-tums, ett i vardera sektion riktade mot varandra. Resterade är placerade i över kabinett – fyra fullregisterelement (2 x 2 tum riktade snett bakåt samt 2 x 3 tum riktade snett framåt) samt ett diskantelement placerat centralt och rakt fram.

Med andra ord en konfiguration med goda förutsättningar att kunna leverera ett kraftfullt basljud liksom en anpassningsbar ljudbild beroende på inställning och lyssnarens personliga tycke och smak. Beoplay Balance erbjuder flera olika lyssningslägen, lite beroende var högtalaren är placerad – i en öppen miljö eller mot en vägg.

Står den fritt placerad kan du välja att lyssna på ett 360-ljud, är högtalaren istället nära en vägg används denna för att, genom en tidsförskjutning till de bakre elementen, reflektera ljudet för en ännu effektivare spridning.

Beosound Balance

En app att förföras av 

Alla inställningar administreras i den tillhörande appen. Förutom en tvåbands-equalizer (diskant och bas) finns här fem olika lyssningslägen: optimal (default), lounge, speech, party, right eller left. Var och en av dessa är i sin tur anpassningsbara, dels genom att med ett finger steglöst dra markören mot önskvärd ton-inställning (avslappnad, varm, energisk eller ljus). Med två fingrar och en nyprörelse inåt eller utåt på samma markör går det även att justera huruvida ljudet ska vara fokuserat i en riktning alternativt mer omgivande.

Samma app används vid själva installationen av högtalaren. I och med att här även finns en inbyggd Google Assistent ombeds du att starta Google Home-appen i din smartphone för att integrera enheten i din smarta hemmet-miljö, därefter är det bara att börja prata med den som vilken annan smarthögtalare som helst.

Styrplatta med närhetssensorer

Högtalarens ovansida i aluminium är rörelsekänslig och med hjälp av närhetssensorer väcks de bakgrundsbelysta funktionsknapparna till liv när du närmar dig med handen för att sedan dämpas när du avlägsnar dig igen.

Här finns reglage för att pausa/återuppta uppspelningen, byta spår, samt för att aktivera röststyrning alternativt stänga av mikrofonen. Volymen justeras genom att dra med fingret längs med styrplattans ytterkant. I nederkant finns även fyra programmerbara knappar för Google Assistent. Håll fingret mot en av dessa och välj en kommando, exempelvis ”Starta dammsugaren”. När du nästa gång trycker på samma knapp, aktiveras vald förinställning. Smart!    

Beosound Balance

Ljudet är som sagt anpassningsbart i flera olika steg. Direkt från kartong är högtalaren inställd på 360 graders spridning och i ljudläge ”optimal”. Men lite av tjusningen är ju att individuellt finjustera och prova sig fram till bästa möjliga konfiguration anpassat efter humör, sammanhang och musikgenre – eller hur?

Det kan du med Beosound Balance och du kommer bli mer än tillfredsställd. För oavsett funktioner och inställningsmöjligheter är det här i grund och botten en uppspelningsenhet av rang som levererar över hela registret.

Specifikationer

Modell: Beosound Balance
Vad: Exklusiv multiroomhögtalare med Google Assistent
Testad: April 2020
Tillverkare: Bang & Olufsen
Element: 2 st. x 5,25-tums bas, 2 st. x 2-tums + 2 st. x 3-tums fullregister, 1 st. ¾-tums diskanthögtalare
Anslutning: 802.11 b/g/a/n/ac (24 GHz och 5 GHz), Bluetooth 5.0, 3,5 mm (analog/optisk), 2 x ethernet
Streaming: Chromecast, Airplay 2, bluetooth
Aktiv röststyrning: Ja, Google Assistent
Spotify Connect: Ja
Mått: (H x D ): 380 x 200 millimeter
Vikt: 3,2 kilo
Rek. pris vid test: Från 21 500 kronor.
Pris: 21 500 kronor hos Bang och Olufsen.

Betyg: 5 av 5