Betyg 2 av 5

Omdöme

Panda Dome vpn har inga egentliga fördelar jämfört med konkurrenterna, men desto fler nackdelar. Exempelvis är det långsamt, har få länder att koppla upp sig mot, ger inte åtkomst till TV4 Play eller amerikanska Netflix och saknar grundläggande funktioner som en kill swicth. 

Positivt

  • Sajt och program på svenska.
  • Billigt vid treårsabonnemang.
  • Åtkomst till SVT Play och BBC Iplayer.

Negativt

  • Långsamt.
  • Få länder.
  • Ingen kill switch.
  • Ej åtkomst till amerikanska Netflix eller TV4 Play.

Pris: Ca 51 kronor per månad vid helårsabonnemang.

Panda erbjuder, precis som exempelvis Norton och F-secure, sin vpn-tjänst både fristående och som en del av ett större säkerhetspaket. I vårt test fokuserar vi bara på den fristående tjänsten, vilket är samma som ingår i Premium-paketet (i övriga paket finns bara en nedbantad version).

På gott och ont är Pandas fristående vpn-tjänst ändå integrerad med ett antivirusprogram. Det är ju visserligen bra för den som inte har något antivirus installerat, men för de allra flesta är den funktionen överflödig och bör stängas av så den inte krockar med befintligt antivirus/säkerhetsprogram.

Det finns tre olika abonnemangsformer för Panda Dome vpn. Ett helårsabonnemang som kostar 51 kronor i månaden, ett treårsabonnemang som kostar 24 kronor i månaden och månadsabonnemang som kostar 117 kronor. Det är priser som placerar Panda Dome vpn ungefär i mitten i jämförelse med de andra testade vpn-tjänsterna, med undantag för treårsabonnemanget som är riktigt billigt. Men med tanke på hur Panda Dome vpn fungerar är inget av abonnemangen tyvärr riktigt prisvärt.

Panda Dome vpn är, som man själva skriver, ”Powered by Hotspot Shield”, en tjänst som inte fungerade särskilt bra när vi testade den senast. Det märks också tydligt när vi testar Panda Dome vpn nu.

Panda Dome vpn
Det finns bara 23 länder att välja bland.

Långsamt och få länder

Det finns bara 23 länder att välja bland när man kopplar upp sig med Panda Dome vpn och det går inte att välja specifika servrar. Vi kommer åt SVT Play och brittiska BBC Iplayer, men inte amerikanska Netflix eller TV4 Play. Detta är, föga överraskande, för övrigt samma resultat som när vi senast testade Hotspot Shield.

Hastighetsmässigt är Panda Dome vpn medelmåttigt och bitvis riktigt långsamt. Mot svenska servrar kommer vi upp i 62 Mbit/s, mot brittiska i 51 Mbit/s och mot amerikanska i 47 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Panda Dome vpn kommer upp i blygsamma 25% för svenska servrar, 20% för brittiska och 19% för amerikanska.
Med en 22 Mbit/s-uppkoppling blir siffrorna 17,1 Mbit/s (78%) för svenska servrar, 16,4 Mbit/s (75%) för brittiska och 15,8 (72%) för amerikanska.

Funktionsmässigt är Panda Dome vpn inte heller mycket att hurra för. Det går att välja att vpn ska aktiveras automatiskt när datorn startas om och vilket land man ska ansluta till, men det är också allt. Någon kill switch finns exempelvis inte. Ett litet plus dock för att både programmet och sajten är på svenska.

Panda är lokaliserat i Spanien och lyder under deras lagar och förordningar.

Specifikationer
Tjänst: Panda Dome vpn.
Testad: April 2020.
Kontakt: pandasecurity.com.
Verksamhetsland: Spanien.
Antal servrar: Okänt antal i 23 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Nej.
Antal samtidiga enheter: 5.
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 62 Mbit/s (25%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 51 Mbit/s (20%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 47 Mbit/s (19%).
Snitthastighet svensk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 17,1 Mbit/s (78%).
Snitthastighet brittisk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 16,4 Mbit/s (75%).
Snitthastighet amerikansk server med 22 Mbit/s-uppkoppling: 15,8 Mbit/s (72%).
Åtkomst till SVT play: Ja.
Åtkomst till TV4 Play: Nej.
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Nej.
Pris vid månadsbetalning: 117 kronor.
Pris vid helårsabonnemang: Ca 51 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: 24 kronor per månad vid treårsabonnemang.

Betyg: 2 av 5