När världen så smått börjar få grepp på covid-19-pandemin kommer smittspårning bli en viktig del av arbetet med att se till att nya utbrott inte tar fart och riskerar att lamslå samhället igen.

Flera länder har redan använt teknik för att spåra smittade invånare, bland annat genom att samla in data från mobiloperatörer. I bland annat EU kan dataskyddslagar som GDPR sätta käppar i hjulet för spårning av det slaget, men de allra flesta vill förmodligen hjälpa till att minska spridningen.

Därför behövs en teknik som både värnar användarnas integritet och gör det möjligt att spåra smittan. Och det är just vad en stor grupp forskare ledda av en grupp vid MIT har börjat utveckla, skriver Tech Crunch.

Projektet kallas PACT (”private automatic contact tracing”) och bland forskarna ingår bland annat Ron Rivest vid MIT och Adi Shamir vid Weizmann Institute of Science – R och S i den välkända kryptografiska RSA-algoritmen.

Forskarna använder bluetooth för spårningen. Bluetooth-enheter som din telefon skickar små anonyma datapaket för att meddela omgivningen att de finns. De sparar också en lista över sådana signaler de har skickat och tagit emot från närliggande enheter.

Med hjälp av en app kommer en person som har smittats med covid-19 kunna ladda upp listan över skickade signaler från sin telefon. Hos andra användare kontrollerar sedan appen om någon av de uppladdade signalerna finns i mobilens lista över mottagna signaler.

Listan över mottagna signaler har även information om hur nära den andra enheten var och hur länge den var där, och appen kan därför visa mer detaljerad information. Systemet kommer inte kunna avslöja något om var du träffade en smittad person eller vem det var, bara att din telefon en viss dag, under en viss tid och på ett visst avstånd hörde signalen från den smittades telefon.

Forskarna säger att idén kom från Apples nya bluetooth-baserade system för Hitta min Iphone, som fungerar på ett liknande sätt och även det är anonymt.