Betyg 4 av 5

Omdöme

Ultimate Ears Hyperboom är en stor, tung och kraftfull högtalare som låter mycket bra. Särskilt är det basen som imponerar, tillsammans med en grym batteritid. Den har några smarta funktioner, men samtidigt en buggig app som, tillsammans med priset och vikten på högtalaren, drar ned betyget.

Positivt

  • Mycket bra ljud
  • Kraftfull bas
  • Lång batteritid
  • Många anslutningar

Negativt

  • Stor och tung
  • Buggig app
  • Bara striltät
  • Dyr
Direkt när vi packar upp Ultimate Ears Hyperboom är det tydligt att det här inte är någon vanlig trådlös högtalare, i stil med de vi testade i höstas. Ultimate Ears Hyperboom är en rejäl klump på 5,9 kilo och med måtten 19 x 19 x 36 centimeter. Inget man stoppar ned i fickan på utflykten med andra ord.

Men det är inte heller en liten picknick-högtalare som Ultimate Ears Hyperboom är tänkt att vara. Här pratar vi istället party-högtalare för sommarens grillparty eller strandhäng. Detta märks, förutom på ljudvolymen Ultimate Ears Hyperboom kan prestera, på de funktioner och finesser den har, både på högtalaren och i appen.

Till att börja med går det att ansluta upp till fyra samtidiga ljudkällor. Två via bluetooth, en via en digital optisk ingång och en via en 3,5 mm aux-ingång. Man kan sedan snabbt och smidigt växla mellan dessa, dels i appen men även med snabbknappar på själva högtalaren. Det finns också en funktion för snabbåtkomst till spellistor, även här både i appen och direkt med knapptryck på högtalaren. Tyvärr saknas stöd för spellistor i Spotify, i skrivande stund stöds bara Amazon Music, Apple Music och Deezer.

Den avskalade och stilrena appen har även funktioner för ”Partyup” (möjligheten att ansluta andra Ultimate Ears-högtalare) och en ”Adaptive Equalizer” som med hjälp av en mikrofon på högtalaren anpassar ljudet till omgivningen.

Tyvärr är appen rätt buggig och vi tappar flera gånger kontakten med högtalaren (trots att den fortfarande är ansluten via bluetooth och spelar upp musik). För att lösa det måste vi återställa högtalarens inställningar, vilket är lite frustrerande och inget man vill ägna sig åt när partyt är i full gång. Förhoppningsvis är detta något som åtgärdas i kommande uppdateringar av appen.

Ytterligare ”fest-funktioner” är batteritiden på upp till 24 timmar och det faktum att Ultimate Ears Hyperboom är spillsäker (IPX4). Den är dock inte helt vattentät, så tappa inte ned den i vattnet på strandpartyt!

Ultimate Ears Hyperboom
Ultimate Ears Hyperboom är spillsäker och klarar att få en drink eller två över sig.

Mycket bra ljud

Så hur är då ljudet i Ultimate Ears Hyperboom? Jo det är bra – mycket bra! Framför allt är det, föga förvånande, basen som imponerar. Även när vi drar upp volymen rejält (tillräckligt för att få småbarnspappan på filten intill på stranden att komma över och säga ”tänk på barnen och sänk för helvete!”) är ljudet rent och klart i alla register med en tung och kraftfull bas.

Som en jämförelse spelar vi parallellt upp musik på ett lillasyskon från Ultimate Ears, den några år gamla Wonderboom (läs vårt test här). Ljudet är förstås bättre i Hyperboom, där framför allt basen är överlägsen. Men är ljudet, i jämförelse med Wonderboom, 5,5 kilo och 3 700 kronor bättre? Nja, det är tveksamt. Visst låter Hyperboom bättre och högre, men inte SÅ mycket bättre och högre.

Ultimate Ears Hyperboom är en bra högtalare med bra batteritid och mycket bra ljud, men priset, vikten och den buggiga appen gör att den i slutändan ändå inte når upp till högsta betyg.

Specifikationer

Produkt: Ultimate Ears Hyperboom.
Testad: April 2020.
Tillverkare/kontakt: Ultimate Ears, ultimateears.com.
Anslutningar: 2 x bluetooth, digital optisk, 3,5 mm aux.
Storlek: 36,4 x 19,0 x 19,0 centimeter.
Vikt: 5,9 kilo.
Batteritid: Upp till 24 timmar.
Max SPL (Sound Pressure Level): 100 dBC.
Frekevens: 45 - 20 000 Hz.
Equalizer: Ja, via app.
Vattentålig: IPX4 - striltät.
Parkoppling: Ja.
Röststyrning: Nej.
Färg: Svart.
Övrigt: App för IOS eller Android, kan fungera som powerbank.
Cirkapris: 4 200 kronor.

Betyg: 4 av 5