1. 해그린달 Haegreendal

En kanal om en sydkoreansk hemmafru som hemmafruar sig? Välkommen till Youtube! Haegreendal städar, lagar mat, går på utflykt och kokar kaffe. Det är ordlöst, långsamt, fridfullt och innehåller mer hygge än hela Danmark. Slå av undertexterna och sjunk ner i videon som ett varmt bad och bli påmind om att det inte finns några katedraler i världen som kan mäta sig med skönheten som går att finna i vardagslivet.

Börja med: SUB) 청소하고 싶어지는 영상 브이로그

Fortsätt med: Daily life of people who got locked inside their own house

2. David Dobrik

Tänk Jackass möter Entourage. Och även om du precis spydde lite i munnen ber vi dig ge det en chans. David Dobriks vlogg må vara dum, fånig och lite ytlig, men på alla de bästa sätten. Det är en slags cinéma vérité-vlogg där det är svårt att klura ut vad som är spontant och vad som är baserat på manus. Och på avsnittens 4 minuter och 20 sekunder (höhö) kommer du förmodligen hinna skratta mer än du gör under många komedier.

Börja med: SURPRISING MY GIRLFRIEND WITH A NEW TESLA!!

Fortsätt med: SURPRISING BEST FRIEND WITH LAMBORGHINI!!

3. Crash Course

Det finns få saker som är så roligt som att lära sig. Crash Course erbjuder destillerad men effektiv kunskap i ämnen som du glömt bort, aldrig fick lära dig eller (helt ärligt) förmodligen borde kunna mer om. John och Hank Green med sällskap är dessutom bland de bästa lärarna du någonsin kommer att ha. Gott om svenska undertexter finns det också.

Börja med: Crash Course World History #1

Fortsätt med: Crash Course Chemistry #1 Atoms, Molecules and the Periodic Table

4. Like Stories of Old

På Youtube finns det hundratals kanaler som håller på med videoessäer gällande film, spel och popkultur. Nästan alla är dåliga och merparten repeterar bara vad kreatörerna själva sagt i bakom-scenerna-material. Men sen så finns Like Stories of Old, vars essäer många gånger nästan är bättre än filmerna, som Tom van der Linden med sin behagligt tyskklingande brytning granskar genom lager av filosofi, sociologi och spiritualitet.

Börja med: Stoicism in the Shawshank Redemption - Mediations I.

Fortsätt med: Valfri film som du redan sett - och direkt kommer vilja se igen.

5. Contrapoints

Ska du spendera mycket tid på nätet kan det vara bra att känna till dess kultur, språk och mörka hörn. Natalie Wynn är din viskare för den nya tidens politiska samtal, komplett med troll och cancelkultur. Och hon gör det med lika delar svart humor som sårbarhet. Efter att ha sett på Contrapoints kommer du vara så “woke” att du aldrig kommer behöva sova igen.

Börja med: Incels

Fortsätt med: The Left

6. Monster Factory

Okej, Monster Factory är egentligen en spellista på Polygons Youtube-kanal. Men det är värt att fuska lite när det handlar om att tipsa om något som är så roligt att du kommer skratta fram ett åttapack. Bröderna McElroy har upphöjt Let's Plays till en konst och borde allmänt betraktas som uttrycksformens motsvarighet till The Beatles. I serien Monster Factory ger de sig på karaktärsskapandet i olika spel varpå monster och skratt uppstår. Kanske inte för alla, men för en mycket lycklig skara.

Börja med: Melting Bart Simpson

Fortsätt med: Fallout 4 -Episode 1

7. Yoga with Adriene

Det finns aldrig ett dåligt tillfälle att börja med yoga. Adriene har kanske auran av en överkäck mellanstadielärare, men är otrolig på att lära även den mest stelbenta att gå upp i nedåtgående hund. Detta genom att ta det vackert, ständigt påminna tittaren om att placera vikten rätt, tänka på linjerna i kroppen, spänna av och förstås: att le. Få saker är så kravlösa samtidigt som de är så utvecklande. Adrienne är gammal i Youtube-gamet också så det finns hur många videor som helst.

Börja med: Day 1 - Ease Into It - 30 Days of Yoga

Fortsätt med: Day 2 - Stretch & Soothe - 30 Days of Yoga

8. The School of Life

En kanal dedikerad till det du inte fick – men kanske borde ha fått – lära dig i skolan. Som: hur hittar jag uppfyllande arbete? Vad är sann kärlek? Varför prokrastinerar jag hela tiden? The School of Life är en kanal om att lära känna sig själv, andra och livet. Oerhört smetiga och kladdiga ämnen som här behandlas elegant utan att någonsin förvandlas till flåsig och säljig självhjälp.

Börja med: How to become a better person.

Fortsätt med: Taking it One Day at a Time

9. Anna Akana

Anna Akana är kompisen vi alla behöver. Vis bortom sin ålder samtidigt som hon är öppen med att hon också är något av ett vrak. Kanalen är otroligt varierad eftersom Anna Akana gör vad som än faller henne i smaken. För oss andra är det bara att hänga med och plocka bland det som talar till oss.

Börja med: How to get stuff done

Fortsätt med: 5 Things to Stop Bragging About

10. NPR Music


Musiken lever. I det lilla avskalade formatet bakom ett skrivbord hos NPR (tänk Sveriges Radio, fast i USA) får stora och små artisters talang att lysa på ett sätt som ingen stor arena kan klara av. Kanalen bjuder på tajta konserter på en kvart styck som är perfekta att inleda eller avsluta kvällen med. Som bakgrund till matlagningen eller när du bara behöver känna suget i magen, gunget i höfterna, hjärtat som bultar och att du lever.

Börja med: Anderson .Paak & The Free Nationals

Fortsätt med: Anderson .Paak & The Free Nationals, igen. För de är så vansinnigt bra. Sen kan du ta vad du vill, för precis allt på annat är också bra.

Har du egna tips på bra Youtube-kanaler för långa helger i hemmet? Posta dem i kommentarerna!

Läs också: 10 tidsslukande spel för långa helger i hemmet