Android-surfplattor har fört något av en tynande tillvaro de senaste åren och har inte alls på samma sätt som mobilerna hållit jämna steg med Apple. Men några nya plattor kommer då och då, och Samsung är ett av företagen som fortfarande satsar på lite mer påkostade varianter.

Förra året släppte företaget den ambitiösa Galaxy Tab S6 som i princip försökte konkurrera med Apples Ipad Pro. Nu kommer en enklare och betydligt billigare uppföljare kallad Galaxy Tab S6 Lite.

Test: Galaxy Tab S6 – kompakt platta utmanar både Ipad och Surface

För att halvera priset har Samsung bland annat valt en något enklare processor, en åttakärnig historia som enligt Ars Technica förmodligen är Exynos 9611, och framför allt en betydligt enklare skärm. Där Tab S6 har en oled-panel på 2560x1600 pixlar har Tab S6 Lite en lcd-panel med 2000x1200 pixlar.

Men precis som storasystern har den nya plattan en medföljande S Pen-stylus som fästs magnetiskt på baksidan, och stereohögtalarna har Dolby Atmos 3D-teknik så förhoppningsvis har den lite dynamik i ljudet när du tittar på film.

Samsung har bakat in Spotify i systemet (Android 10 med One UI 2) så att det ska vara enklare att alltid komma åt sin musik, och kunder får även fyra månader Youtube Premium på köpet. Galaxy Tab S6 Lite släpps 30 april och kostar från 4 490 kronor med enbart wifi, 5 190 kronor med 4g-modem.