Betyg 5 av 5

Omdöme

Rouge 525-1 SE är en premiumgrill som med den unika infraröda sidobrännaren Sizzle Zone tar upplevelsen till en helt ny nivå. Kvalitetskänslan är rakt igenom hög och handhavandet är enkelt. Snygg design, snabb uppvärmning och föredömligt enkel att rengöra. Ett omfattande garantiåtagande och den läckra inbyggda belysningen i vreden är pricken över i:et!

Positivt

  • Den infraröda sidobrännaren Sizzle Zone.
  • Snygg design, kvalitetskänsla.
  • Automatiskt tändningssystem.
  • Smidig att rengöra.

Negativt

  • Endast höger sidobord kan snabbfällas.
  • Kvalitet kostar.
  • Relativt snålt med förvaringsutrymme.

Testad produkt: Napoleon Rouge 525-1 SE
Pris: Från 16 990 kronor hos Prisjakt

M3 rekommenderar

När det gäller gasolgrillar och den svenska marknaden domineras den till stor del av Weber och Landmann. Skälen till att det blivit så är säkerligen flera – en fet marknadsföringsbudget, stort återförsäljarnät och att de till stor del levererar det kunderna efterfrågar.

I skuggan av dessa giganter finns det emellertid ett helt gäng intressanta tillverkare med minst lika stort utbud av modeller och tillbehör. Broil King och Outdoor Chef är lysande exempel liksom kanadensiska Napoleon, som vi försökt få in produkter från för test ett bra tag nu. Och lagom till att årets grillsäsong ska kicka igång kan vi glädjande nog nu bocka av det från listan.

Påtaglig premiumkänsla

Napoleon är onekligen ett spännande varumärke med en bred produktportfölj bestående av både kol- och gasolgrillar och i den sistnämna kategorin erbjuds modeller till största del från två av Napoleons olika produktserier: Rouge och Prestige, och att dessa platsar i det så kallade ”premium-segementet” råder det ingen tvekan om.

Napoleon Rouge 525 SE

Vi testar Rouge 525 SE, en riktigt intressant modell med totalt sex brännare och som erbjuder en del spännande funktioner, bland annat en sidobrännare med det beryktade ”Sizzle Zone”, en infraröd grillteknologi med vilken du bland annat får till de där perfekta grillränderna.

Smidig montering

Som vanligt när det gäller lite större pjäser levereras de i en gigantisk låda på pall och det gäller att ha rejält med plats (och tålamod) för själva monteringen. Till en början kan det kännas som en nästintill omöjlig uppgift att få ihop konstruktionen då det är en otalig mängd delar, stora som små, som ska på monteras ihop för att slutligen smälta ihop till en enda enhet.

Men eventuella farhågor grusas ganska snart. De medföljande och föredömliga instruktionerna, delarnas perfekta passform och tillhörande verktyg, gör det hela till en barnlek och vi har fått ihop grillen på under en timme. Riktigt bra! Tänk bara på att till vissa av momenten behöver ni vara två personer som hjälps åt.

Napoleon Rouge 525 SE

Designen i den rostfria konstruktionen är avskalad och ren – riktigt snygg om ni frågar oss – och locket har en skön och förtroendeingivande tyngd med en gigantisk locktermometer centralt placerad.

Grillytan, med ett tredelat vågformat galler i massivt rostfritt stål, mäter 74 centimeter och matas med värme från fyra bottenbrännare med en effekt på totalt 16,6 kW. Utöver det finns även en bakre infraröd brännare (5kW) dedikerad för att användas vid grillning med roterande spett (rotisserie, säljs som tillbehör).

Snyggt belysta vred

På grillens mittfront finns fyra större vred: ett för vardera bottenbrännarna, samtliga med automatiskt tändningssystem, liksom två mindre – för den bakre infraröda brännaren samt för sidobrännaren. Dessa tänds manuellt via en liten tändningsknapp på kontrollpanelens vänstra sida.

Knappen motsvarande höger sida används för att tända reglagens inbyggda belysning som ger ett läckert sken på kvällskvisten. Under själva grillen finns ett mindre förvaringsutrymme, dolt bakom två dörrar med magnetlås, med plats för gasoltub (PC5 alt. PC10) samt några tillbehör.

På vardera sida finns ett sidobord, varav det högra med en kapsylöppnare monterad i framkant är fällbart. Under ett lock på det vänstra sidobordet är sidobrännaren integrerad, men det är ingen standardbrännare vi hittar här utan Napoleons unika ”Sizzle Zone", som snabbt blivit en våra favoritfunktioner.

Napoleon Rouge 525 SE

Sizzle Zone är en infraröd brännare med tusentals öppningar som värmer upp den keramiska ytan tills den börjar blir glödande ilsket rött. De infraröda strålarna värmer inte bara den omgivande luften utan tränger även direkt och djupt in i maten.

Det kan jämföras med att använda kol eller briketter som också avger direkt värme genom infraröd energi till maten, med en lätt rökig arom och fin grillyta. Även här är gallret vågformat och ger perfekta grillränder.

Sidobrännarens grillyta mäter 37x24 centimeter så ska du grilla mycket är den kanske inte optimal, men att lägga på ett par köttbitar åt gången för en läcker yta och sedan grilla klart dem med huvudgrillen under lock fungerar det också.

Gasol eller kol – smart tillbehör ger dig valfrihet

gasolgrill Napoleon RougeNågot vi även uppskattar med Napoleon överlag är deras omfattande utbud av tillbehör, och ett guldkorn bland dessa är Cast Iron Charcoal (kostar runt 700 kronor) som är ett kombinerat koltråg med rökfunktion som du fyller med träkol eller briketter och sedan placerar direkt ovanpå bottenbrännarna.

När kolet är antänt stänger du helt enkelt av brännarna och inväntar en perfekt glöd. I ett av hörnen på tråget finns ett litet utrymme som kan fyllas på med träspån om du vill ha extra röksmak. Suveränt! Till sommaren 2021 har vi kompetterat enheten med ett rotisseri-set (1 999 kronor) som fungerar suveränt tillsammans med den bakre infraröda brännaren.

Specifikationer

Modell: Rouge 525-1 SE
Testad: April 2020
Tillverkare: Napoleon
Vikt: 85,6 kg.
Mått (bredd x djup x höjd): 154 x 64 x 123 centimeter.
Antal brännare: 6
Brännareffekt totalt: 26,1 kW.
Pris vid test: 16 900 kronor.
Pris: Från 16 990 kronor hos Prisjakt

Betyg: 5 av 5