Det är drygt två och ett halvt år sedan vi fick stifta bekantskap med DJI:s Mavic Air-drönare. Det smidiga formatet och en sylvass kamera renderade i ett toppbetyg i vår recension. Våren 2020 gör uppföljaren Mavic Air 2 entré och löser samtidigt en av få klagopunkter vi hade på föregångaren: Batteritiden går från snåla 21 till 34 minuter och räckvidden ligger nu på hela 10 kilometer. Kommunikationen sker via 2.4 och 5.8 GHz.

På kamerafronten har det hänt en del sedan sist; CMOS-sensorn har växt till 1/2 tum och Mavic Air 2 kan fotografera i antingen 12 (med pixel binning för bättre kvalitet) eller 48 megapixel. Ett nytt Smart Photo-läge processerar bilderna automatiskt och slänger på en passande bearbetning för att göra bilder så skarpa som möjligt även om de tagits i svaga ljusförhållanden.

Läs också: Nya drönarregler inom EU i sommar

Videofilmerna blir också bättre – nu går det att filma med 4k-kvalitet i 60 bildrutor per sekund i stället för 30 som föregångaren tillät. Det är första gången för en DJI-drönare. Med HDR påslaget får användaren dock fortsatt nöja sig med 30 fps. På videosidan hittar vi också ett nytt 8k-hyperlapse-läge.

Mavic Air 2

Mavic Air 2 är också utrustad med en teknik kallad Air Sense, som varnar användaren om luftfarkoster i närheten. På grund av logistikutmaningar i samband med covid-19-pandemin kommer funktionen enbart att finnas tillgänglig i USA vid säljstart, men planer finns på att expandera till övriga marknader när det är möjligt.

DJI:s nya Mavic-drönare kan förbokas redan nu till ett pris om 849 euro. Leverans är beräknad till mitten av maj.