När Apple och Google meddelade att företagen tillsammans håller på att utveckla en teknik för kontaktspårning för covid-19 hade flera länders hälsomyndigheter redan inlett utvecklingen av egna system.

Frankrike, Storbritannien och Tyskland hade alla egenutvecklade lösningar på gång som använder centrala servrar för att matcha användare och skicka varningar till de som varit i kontakt med personer som testar positivt.

Tyskland meddelade under helgen att planen har ändrats och landet ställer sig bakom Apples och Googles satsning. Frankrike fortsätter på sin satsning och brittiska NHS säger nu till BBC att de också ska hålla sig till din centraliserade lösning.

NHS vill ha kontakterna på sina servrar för att kunna kartlägga virusets spridning, något som är omöjligt med Apples och Googles system. BBC avslöjar också att brittiska spionmyndigheten GCHQ har varit inblandat i utvecklingen av appen, i en rådgivande roll.

Ett stort problem för alla myndigheter som lanserar spårningsappar, oavsett vilket system de använder, kommer bli att få människor att installera appen. Flera experter har bedömt att minst 60 procent av befolkningen måste haka på för att det ska ha verklig effekt. Singapore lanserade en app redan i mars men den har hittills bara laddats ner av en femtedel av landets 5,5 miljoner invånare.