Vid det här laget är Gears of War mer eller mindre en vital del av den heliga Xbox-treenigheten, tillsammans med Halo och Forza. Men till skillnad mot dessa har Gears alltid hållit en traditionsenlig linje – stenhård action där snabba reflexer är vårt främsta vapen mot horder av monster.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Gears Tactics är precis vad serien behöver efter sex snarlika titlar. Det introducerar ett helt nytt sätt att utforska de förfallna och fiendeinfesterade miljöerna, men behåller också de allra flesta inslagen som är så familjära för serien. Striderna är riktigt beroendeframkallande och det enda som saknas egentligen är ett flerspelarläge.

Positivt

  • Gears-känslan är konstant
  • Beroendeframkallande strider
  • Många olika sätt att skräddarsy karaktärerna

Negativt

  • Saknar flerspelarläge
  • Kan vara för svårt för ovana
  • Bitvis långa laddningstider
Testat spel: Gears Tactics
Pris: 69,99 € hos Steam599 kr hos Microsoft Store, gratis via Xbox Gamepass 
Gears Tactics huvudpersoner

Och efter sex snarlika, men ändå mestadels briljanta spel, är vi glada över att Gears Tactics visat sig vara en helt annan typ av upplevelse. Som titeln antyder har det äntligen blivit dags att låta fingerfärdigheten vila ett tag och istället förlita oss mer på våra taktiska förmågor. Men den riktigt inbitne Gears-fanatikern kommer ändå att känna igen sig direkt.

En välbekant värld sedd med nya ögon

För vad är mer karaktäristiskt för serien än gråa och förfallna miljöer, en varierad uppsättning av vapen och supermuskulösa marinsoldater? Skillnaden här är att vi följer vår trupp snett ovanifrån. Tänk Mario & Rabbids (eller för all del förlagan X-com), sammanslaget med ovanstående inslag och utan det sedvanliga rutsystemet.

Gears Tactics Brumak attackerar

Och trots att allt är turbaserat finns själva kärnan av Gears kvar. De adrenalinpumpande striderna, de enorma horderna av fiender och så förstås förmågan att använda miljöerna till vår fördel. När vi attackerar från våra gömställen ändras vinkeln till och med till den välbekanta tredjepersonsvyn från axeln. Vi påminns ständigt att det minsann är Gears vi spelar.

Bitvis svårt, alltid beroendeframkallande

De taktiska inslagen börjar dock redan vid menyerna. Här väljer vi karaktärerna som ska delta i den kommande striden och vilka av deras attribut som passar bäst. Oftast är det svårt att veta vad som komma skall, men vi har ändå inga problem med att sätta ihop ett balanserat team.

Gears Tactics main characters

Ibland är vissa av kämparna nödvändiga att ha med enbart för storyns skull, men mest underhållande är såklart de strider som ger oss friare utrymme. Framför allt då svårighetsgraden här är så hög att vi ibland får spela om vissa partier. Då är det skönt att ändå ha en ett förutbestämt gäng som matchar just vår spelstil.

Regular fight in Gears Tactics

Det är också i de mest intensivt svåra striderna vi märker av spelets storhet. Vi har helt enkelt svårt att sluta spela. Trots att vi förlorat för femte gången. Trots att vi tror oss ha testat allt. Precis som alla riktigt bra strategispel etsar sig Gears Tactics fast i vårt huvud, till den grad att vi planerar drag även när vi inte sitter framför datorn.

Vad hände med flerspelarläget?

Ett inslag vi dock saknar, och som också är spelets enda riktigt stora nackdel, är avsaknaden av ett flerspelarläge. Gears-spelen har annars alltid kompletterat kampanjerna med olika typer av actionfyllda lägen för fler. Istället får vi nöja oss med mindre intressanta sidouppdrag och liknande. Det får oss genast att undra: om det har funkat för spel som X-com, varför inte här också?

Gears Tactics fighting spider

Nu hoppas vi bara att ett sådant är planerat inför den kommande konverteringen till Xbox One. Ett strategispel utan multiplayer är ju som Nintendo utan Mario. Eller Xbox utan Halo. Vilket är synd i fallet Gears Tactics, när det annars så fint bevarar resten av det som gör Gears of War till just Gears of War.


Gears Tactics

Testat: April 2020
Utvecklare: Splash Damage/The Coalition
Utgivare: Xbox Game Studios
Plattform: PC, Xbox One (senare i år)
Testad plattform: Pc
Pris: 69,99 € hos Steam, 599 kr hos Microsoft Store, gratis via Xbox Gamepass till pc

Betyg: 4 av 5