Asymmetrisk multiplayer, det vill säga onlinespel där motståndarna har helt olika förutsättningar, har blivit en relativt populär subgenre på senare år. Om spelupplägget faktiskt fungerar bra i praktiken är däremot upp till diskussion, vilket har varit uppenbart i exempelvis Evolve och Resident Evil Resistance. Det är emellertid inget som hindrar IllFonic, utvecklaren bakom det halvlyckade Friday the 13th: The Game, att ge genren ett nytt tillskott.

Betyg 2 av 5

Omdöme

Det tar bara två-tre matcher innan det blir uppenbart att Predator Hunting Grounds inte är ett särskilt bra spel, men också att det inte heller är uselt. Det är mest mediokert. Ändå har vi vanligtvis riktigt kul när vi stökar runt i djungeln, oavsett om det är specialsoldater eller rovdjuret som kontrolleras. Onlinematcherna fungerar överlag bra och det är nervpirrande att försöka slutföra målen. I slutändan är emellertid prislappen lite väl saftigt och kvaliteten för ojämn på det som erbjuds, men gillar du genren är det ett bra köp – speciellt på rea.

Positivt

  • Beroendeframkallande, spännande och välbalanserade matcher.
  • Vanligtvis snabbt att hitta matcher och överlag stabil nätverkskod.
  • Goda möjligheter att anpassa predator och specialsoldaterna.

Negativt

  • Mjäkig vapenkänsla, både för soldater och rovdjur.
  • Få banor och ett enda spelläge.
  • Inte på topp rent tekniskt.

Testat spel: Predator: Hunting Grounds
Pris: PS4: 399 kr hos Ginza.
PC: 279 kr hos Epicgames.

Fyra Arnolds är fler än ett rovdjur

Välkommen till djungeln och en kamp på liv och död. I den ena ringhörnan har vi fyra mer eller mindre välutrustade specialsoldater. Dessa stenhårda tuffingar spelas ur ett förstapersonsperspektiv och kan inte göra mycket mer än att skjuta, knata runt på marken och kladda ner sig med lera. Soldaterna delas in i fyra klasser med lite olika egenskaper, men enbart en är upplåst från start. Antalet vapen och bonusegenskaper är också kraftigt begränsat inledningsvis, men ju högre nivå vi når du ner desto fler prylar och egenskaper blir tillgängliga.

Predator: Hunting Grounds

I den andra ringhörnan väntar den välkända predator, eller rovdjuret om vi ska vara lite svenska. Till skillnad från soldaterna ser vi rovdjuret ur en tredjepersonsvy, vilket ger en bättre överblick när vi smyger mellan hus eller kutar runt på trädgrenar. Rovdjuret har också tillgång till värmeseende, stealth-teknologi och klassiska vapen såsom laserkanonen. Precis som för soldaterna blir fler vapen och egenskapsförbättringar tillgängliga ju högre nivå vi når.

Predator: Hunting Grounds

Från A till B till död

Uppgiften som ska utföras för de två sidorna är i huvudsak helt olika. Där soldaterna ska utföra enkla uppdrag i områden befolkade av (korkade) ai-soldater, ska rovdjuret helt sonika döda allt och alla. Som soldat kan det faktiskt, med en gnutta tur, vara möjligt att lyckas undvika rovdjuret helt genom att utföra uppdragen tyst och snabbt.

Det simpla upplägget till trots lyckas onlinematcherna vara riktigt underhållande. Som soldat är det härligt pirrigt att ständigt behöva titta upp i trädkronorna och se till att inte komma för långt ifrån de andra spelarna; att möta rovdjuret ensam innebär vanligtvis en snabb och brutal död. Som rovdjur i sin tur är det svårt att hålla sig kall och på lagom avstånd invänta det perfekta tillfället att anfalla. Att hoppa rakt in i en grupp soldater är nämligen även det ett recept på en förnedrande död.

Ett annat plus är att matcherna vanligtvis är relativt snabba att få igång. För stunden är det en bra bit under en minuts väntetid för att spela som specialsoldat, medan predator-spelare får vänta i mellan 5-8 minuter.

Predator: Hunting Grounds

Räcker bara halvvägs

Tyvärr räcker det inte med underhållande matcher; i slutändan har Predator: Hunting Ground för många missar för att nå ända fram. Dels har vi grafiken som inte är överdrivet ful, men taffliga animationer och föråldrade miljöer gör ingen glad. Dessutom har vi den löjligt låga intelligensen hos de datorstyrda fienderna. Visst, de ska inte vara mycket mer än kanonmat – men de kan väl åtminstone försöka uppföra sig smartare än en treåring som ätit för mycket socker?

Ett större problem är predatorn, det så skräckinjagande rovdjuret. När vi smyger runt i träden och iakttar soldaterna är spelkänslan på topp, men när vi går till attack blir det lätt pannkaka av det hela. Vi fastnar i staket, lyckas inte hoppa som planerat eller står och viftar med vassa knivar en halvmeter från tänkt offer. Det ska erkännas att missarna ibland beror på att vi klantar till det, men samtidigt beror misstagen ofta på att kontrollen och miljöerna är lite för yxiga.

Sista lappen i klagomålslådan är bristen på innehåll. Med tre snarlika banor, ett ynka spelläge och mestadels kosmetiska bonusar oroar vi oss för livslängden. En vecka efter lanseringen underhåller spelupplägget och det är lätt att hitta matcher snabbt, men frågan är hur det ser ut om en månad.

Predator Hunting Grounds

Testat: April 2020
Utvecklare: IllFonic
Utgivare: Sony
Plattform: Playstation 4, pc
Testad plattform: Playstation 4 Pro
Pris: PS4: 399 kr hos Ginza. PC: 279 kr hos Epicgames.

Betyg: 2 av 5

Predator: Hunting Grounds (PS4)

Bästa pris just nu: 399 kr