Ryobi var tidiga med ett batterisystem som kan driva ett gäng olika maskiner med samma batteri, i det här fallet 18 volt. Nu har utbudet växt till sig oerhört med allt från lövblås och häcksax till myggdödare och arbetslampor.

Förutom det vi kanske i första hand tänker på – skruvdragare och enklare sågar för oss som vill slippa sladd när vi renoverar hemma eller på lantstället – har vi testat högtryckstvätt, häcksax med mera. De här maskinerna ingår i One+ 18-serien. Vi kommer fortlöpande att uppdatera artikeln när vi får in nya maskiner att testa i serien.

När du köper batterier är det smart att börja med ett startkit med laddstation och minst ett par batterier i den storlek du föredrar att jobba med. Vi gillar de minsta batterierna på 2,5Ah, som kostar 699 kronor att köpa separat, Ryobi erbjuder ett gäng olika varianter, vilket är bra. Här finns även 3Ah, 5Ah och de riktigt feta 9Ah-modellerna (kostar 2 000 kronor). Ett system som helt enkelt ger dig suverän flexibilitet och där du kan köpa flera av produkterna separat eller i olika paket.

Här har vi samlat våra tester av produkter i Ryobis batterisystem.

Ryobi lampa

Batterilampa RFL180M

Produktbeteckning: RFL180M
Produkttyp: Batteridriven arbetslampa
Pris: 326 kronor hos Amazon Sverige

Ryobi har ett antal olika arbetslampor i sortimentet, den här modellen är en av de billigare. Batterilampan RFL180M kostar strax över 300 kronor, givetvis då utan batteri. Lampan känns som en vanlig traditionell handhållen ficklampa och med ett batteri monterat på undersidan får den tyngd och stabilitet. Vilket batteri du monterar styr också livslängden, och det är väldigt smidigt att ha tillgång till en ficklampa/arbetslampa så länge du har med dig något annat Ryobiverktyg du kan låna ett batteri från.

Med ett batteri monterat i lampan står den stadigt när du ställer ifrån dig den, och här inser vi nyttan med att armaturdelen går att vrida hela 340 grader. Perfekt om du t ex ska borra eller skriva i ett trångt utrymme och vill kunna rikta ljudet exakt där du vill ha det.

M3 rekommenderar

Lampan lyser riktigt kraftfullt, enligt specifikationerna får du ut 4 000 lux från 1 meters avstånd. Kvalitetskänslan överlag i lampan är god och tack vare det gummerade greppet sitter den stadigt i näven när vi är ute i mörkret och ska byta till vinterhjul allt för sent på dagen.

Nackdelen med lampan är att den inte använder led-teknik vilket säkerligen hade gett både bättre livslängd och lägre energiförbrukning. Å andra sidan mätte vi upp över 6 h drift på ett 5Ah-batteri vilket borde räcka för de flestas behov.

Betyg 5 av 5

Omdöme

En riktigt prisvärd och smidig arbetslampa i Ryobis 18V-sortiment.

Positivt

 • Priset
 • Vridbar armatur

Negativt

 • Ej led

Test Ryobi RY18HTX60A

Häcksax RY18HTX60A: Smidig och kraftfull

Produktbeteckning: RY18HTX60A-0
Testad: Juni 2021
Produkttyp: Batteridriven häcksax
Pris: 1 799 kronor hos Bauhaus (exklusive batteri)

Den här häcksaxen är helt ny och den bygger på en borstlös motor i high performance-serien från Ryobi. På pappret ser det riktigt imponerande ut så vi beslutade oss för att gå loss med den på en riktigt vildvuxen häck. Dessutom hade vi en tidigare modell från samma tillverkare (RHT1851R20) som jämförelse.

Den nya häcksaxen ska klara grenar på hela 26 millimeter diameter, men det tycker vi är aningen överdrivet. Men maskinen klipper otroligt imponerande och du kan utan vidare kapa stora partier utan att fastna. Häcker vi testar att kapa har en hel del grenar omkring en centimeter i diameter och det är som att skära i smör med Ryobis nya maskin. Den enklare föregångsmodellen får kämpa betydligt mer, här behöver vi ta omtag och ibland fastnar den.

Ryobi

Motorn i RY18HTX60A-modellen går mjukt och fint och trots att vi har satt i ett rejält 5Ah-batteri känns den inte tung att hantera. Men det blir ännu lindrigare för armarna om du går ned till 2 eller 3Ah-batteri. Men då får du inte heller ut maximal kraft, den blir då aningen klenare (men tillräckligt stark för att trimma).

Balansen är mycket bra och loophandtaget bekvämt. Hedgesweep-funktionen ska göra att lövrester automatiskt rensas från bladen och saxen håller sig förvånansvärt ren under klippningen. Det är dock lite knöligt att få på plastskyddet på bladet när vi klippt klart, och sedan gäller det att vara försiktigt när du bär runt den och inte använder den. Om det sitter ett batteri i saxen när du bär det är det ju väldigt lockande att bära den i loophandtaget och då kanske du inte tänker på att du trycker in startspärren. Allt som krävs då för att häcksaxen ska gå igång är att du kommer åt startknappen.

Betyg 5 av 5

Omdöme

En riktigt smidig och lättanvänd häcksax, kraftig nog för de flesta små och mellanstora häckar. Gör jobbet med bravur!

Positivt

 • Motorn
 • Bra balans

Negativt

 • Svårt att få på plastskyddet
 • Startspärrens placering gör det lite riskabelt när du bär den

Ryobi one+ test

Mellantryckstvätt: Gör rent var du än är

Produktbeteckning: RY18PW22A-0
Testad: Juni 2021
Produkttyp: Batteridriven tvättspruta
Pris: 1 599 kronor hos Bauhaus (exklusive batteri)

De flesta av oss vet vad en högtryckstvätt är, men har du någonsin testat en mellantryckstvätt? Ryobi är väldigt påhittiga när det gäller prylar i serien One+. Vi gillar att tillverkaren inte försöker lura på kunder att den här produkten är jämförbar med de där kraftiga tunga apparaterna du blåser rent trallen med innan det är dags att olja.

Därmed inte sagt att det här är en dålig produkt, tvärtom! Många gånger behöver du inte 200 bar, utan snarare något som bara ger lite kraftigare (och mer vattensnålt) tryck än vad trädgårdsslangen mäktar med. Stoppa i ett batteri (ingår ej i paketet vi testade) bakom den skyddande plastluckan, anslut vattenslangen och sedan är det bara att köra. Resultatet när du tvättar bilen, cykeln eller andra prylar du grisat ned blir helt okej! 22 bar och ett vattenflöde upp till 182 liter per minut räcker långt och känns betydligt kraftigare än ett gardenamunstycke direkt på trädgårdsslangen.

Använd valfri vattenkälla

Vad som gör den här lösningen extra intressant är att det medföljer en slang med sugfilter i ena ändan som du kan helt enkelt lägga ned i närmast sjö. Eller i en hink vatten. Mellantryckstvätten suger sedan upp vattnet du använder när du tvättar. Sjukt smidigt helt enkelt! Helt nya användningsområden öppnar sig, allt du behöver är någon slags vattenkälla och ett laddat batteri, sedan är du redo för tvätt!

Munstycket kan ställas i tre olika lägen – turbo, 15 graders spridning och duschläge. Det finns även en del tillbehör att köpa till. Vi gillar verkligen den här nya produkten, en given kompis att ta med till sommarstället helt enkelt.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Ryobis mellantryckstvätt är perfekt för dig som vill kunna blåsa rent prylar till exempel i sommarstugan eller på resande fot. Vi gillar konceptet!

Positivt

 • Betydligt högre tryck än från trädgårdsslangen
 • Skyddande batterilucka
 • Suger vatten från valfri källa

Negativt

 • Ingenting vi kan komma på

RY18SFX35A-0

Vertikalskärare: Lufta och rensa gräsmattan från mossa

Produktbeteckning: RY18SFX35A-0
Testad: Augusti 2020
Produkttyp: Borstlös batteridriven vertikalskärare
Pris: 2 979 kr hos Prisjakt.

Vill du ge din torra och färglösa gräsmatta nytt liv? Med en vertikalskärare luftar du effektivt gräsmattan och om den, som den här nya maskinen från Ryobi, även river upp mossa kan den vara extremt användbar.

M3 rekommenderar

Modellen vi har testat under några veckor på ett antal olika gräsmattor heter RY18SFX35A-0. Den levereras utan vare sig batterier eller uppsamlare. Det gör att priset drar iväg, framför allt då du vill använda de större 5Ah-batterierna, även om maskinen även fungerar med mindre och billigare varianter.

Enkel och effektiv

Vertikalskäraren är en lätt och aningen plastig maskin. Motorn är borstlös och det är enkelt att både fälla handtaget och att ställa in rivdjupet, vilket du kan göra i fyra steg. Fördelen med en tyngre maskin med större hjul är att den går stabilt och fint på gropiga gräsmattor, men vi blev positivt förvånade över hur bra Ryobis batteridrivna maskin presterade.

Redan i det snällaste läget river den upp stora mängder mossa. När vi går på mer aggressivt märks det också på mängden gräs, så här gäller det att välja lämpligt läge för dina behov. Men resultatet blir riktigt bra och då var vi flera personer som testade maskinen på väldigt olika gräsmattor med olika behov av mossborttagning och luftning. RY18SFX35A-0 gör ett fantastiskt jobb helt enkelt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Även om vertikalskäraren inte är jättedyr i sig bör du räkna in en uppsamlare i budgeten (ingår inte), annars blir det mycket arbete med att samla upp mossa.

Positivt

 • Oerhört effektiv
 • Fyra olika djup
 • Enkel att fälla ihop och frakta

Negativt

 • Dyr med dubbla 5Ah-batterier och uppsamlare

Ryobi One+ R18I-0

Golvfläkt 18V: Flyttar luft som ingen annan

Produktbeteckning: R18F5-0
Produkttyp: Batteridriven golvfläkt
Fläktstorlek: 45 cm
Pris: 1511 kr hos Amazon

Vi har sett batteridrivna fläktar tidigare, men när vi fick in den här bastanta pjäsen från Ryobi blev vi förvånade. Det är en riktigt fet fläkt, med plats för ett One+-batteri på baksidan och med tanke på de stora fläktbladen var vi ganska skeptiska innan vi drog igång den. Men vi blev snabbt positivt överraskade.

M3 rekommenderar

Fläkten blåser på riktigt ordentligt och kan ställas in i tre olika hastigheter. Samtidigt kommer det knappt något ljud från den, bortsett från själva vindljudet som skapas. Perfekt att kunna bära med sig var som helst när det är riktigt varmt. Men den här typen av fläkt är även användbar i andra situationer, till exempel när du står och målar i garaget och vill få luftcirkulation. Eller om du vill säkerställa att slipdammet skickas åt ett visst håll när du jobbar med något i verkstaden.

Blåser länge med rätt batteri

Hur länge fläkten går beror givetvis på vilket batteri du använder, men även ett litet 2,5 Ah-batteri driver maskinen en rejäl stund på lägsta styrkan. Och laddar du upp med ett 5Ah-batteri kan vi köra den en hel dag på lägsta styrkan. Det skiljer mycket i kapacitet när vi blåser på maximalt, men det är sällan vi ser behovet av det då fläkten är väldigt kraftfull redan i lägsta steget.
 

Betyg 5 av 5

Omdöme

Visst kan det här tyckas vara en ganska enkel produkt, men med tanke på hur rejäl och välbyggd den är tycker vi att den helt klart är värt pengarna. Den är smidig att bära runt, enkel att rikta vertikalt och motorn går både tyst och utan att skapa vibrationer som i billigare modeller. Rekommenderas!

Positivt

 • Kraftfull
 • Förhållandevis tystgående
 • Gedigen

Negativt

 • Inga speciella

Ryobi sticksåg One+ 18v

Sticksåg: Kraftig men utan startspärr

Produktbeteckning: R18JS-0
Produkttyp: Borstlös batteridriven sticksåg
Slaglängd: 25 mm
Pris: 815 kronor hos Amazon

Den här modellen har bekvämt gummerat grepp och står stadigt när du inte använder den. Det är superenkelt att byta sågblad utan verktyg (ett träblad medföljer). Med det lilla 2,5Ah-batteriet är sågen lätt att jobba med, men vi testade även med det större batteriet och då blir den för tung för att hantera längre sessioner. Observera att priset på sågen är utan batteri, har du inget sedan tidigare tillkommer kostnad.

Pendelrörelsen kan ställas i fyra steg beroende på hur aggressivt du vill gå fram över materialet. Hastigheten justeras steglöst med ett reglage vid tummen. Som mest kommer maskinen upp i mäktiga 3 500 slag/minut. Den klarade våra utmaningar, en blandning virke av olika kvalitet och tjocklek, riktigt bra. Att såga i 135 millimeter trä, som specifikationerna lovar, är dock väl tufft och kräver givetvis längre blad om du vill försöka. Men jämfört med andra maskiner är det här en av de starkaste batteridrivna sticksågar vi testat.

Lätt att justera

När vi lossar en spak går det att justera plattans vinkel mot sågbladet upp till 45 grader. Det enda vi har att anmärka på är att det inte känns helt tydligt när vi ska hitta tillbaka till perfekt vinkelrätt läge.

Ett par praktiska finesser värda att lyfta är den inbyggda led-lampan och att vi kan låsa strömbrytaren. Men här finns också ett minus, ett viktigt sådant. Sågen saknar nämligen startspärr; ett tryck på avtryckaren och maskinen startar. Viktigt med andra ord att inte ha den ståendes med batteri så att barn kan komma åt den.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är en riktigt prisvärd såg, den är gedigen och kraftfull och hade den bara haft startspärr hade betyget hoppat upp ett snäpp.

Positivt

 • Kraftig
 • Steglös hastighet
 • Led-lampa

Negativt

 • Ingen startspärr

Ryobi cirkelsåg

Cirkelsåg: Bekväm och gedigen

Produktbeteckning: R18CS7-0
Produkttyp: Cirkelsåg
Sågklinga: 184 x 16 mm
Pris: 1 738 kronor hos Amazon

M3 rekommenderar

Ryobis batteridrivna cirkelsåg i One+ 18v-serien är riktigt behaglig att jobba med. De båda greppen för tvåhandsfattning gör att sågen sitter stadigt när vi börjar med att kapa plywoodskivor, ett jobb som knappast utmanar den här maskinen, som på pappret ska klara hela 60 millimeters sågdjup. 45-virke är i alla fall inga som helst problem, inte ens impregnerat trä som legat ute i regnet.

Sågklingan är enkel att montera och byta och plastskyddet känns stabilt. Dessutom finns här startspärr, vilket är bra för dig med nyfikna barn. Ett mindre 2,5Ah-batteri passar sågen perfekt, även om det går att stoppa i ett större, men det är bra att ha ett extra batteri på laddning om du ska såga mycket virke. Om du ska såga grövre virke får du vara beredd på att den slukar mycket batteri, men det gäller inte bara Ryobis cirkelsågar.

Fungerar med originalskenor

Sågen jobbar med upp till 3 700 varv/minut. Att justera klingans djup är enkelt och görs genom att lossa en spak. Du kan även ställa gervinkeln enkelt genom att lossa på en skruv. Sågen klarar upp till 50 graders gersågning, vilket är riktigt bra. I bottenplattan finns även spår för Ryobis egna skenor som säljs som tillbehör, där du kan bygga ihop flera till en lång stödskena, när du till exempel vill kapa skivor. Just den här detaljern gäller inte alla sågar i sortimentet, det gäller att satsa på rätt modell om detta är viktigt för dig.

Ryobis cirkelsåg har även inbyggd ledlampa och smidigt uttag för dammsugare, där det mesta av spånet faktiskt hamnar. En funktion som uppskattas när det sågas inomhus.


Betyg 4 av 5

Omdöme

Efter att ha använt den här sågen under flera veckors kapande av allt ifrån torra tunna brädor till utmanande fuktigt regelvirke och skivor av olika slag har vi verkligen blivit vän med den här sågen. En given del av One+ 18v-paketet helt enkelt och väl värd priset.

Positivt

 • Bekväm och lättanvänd
 • Kraftig
 • Flexibel

Negativt

 • Kort batteritid

Ryobi skruvdragare

Skruvdragare: Kraftig och prisvärd

Produktbeteckning: R18PD3-225S
Produkttyp: Borstlös skruvdragare med borrfunktion
Max vridmoment: 60 Nm
Pris: 1 869 kronor hos Amazon

M3 rekommenderar

Den här skruvdragaren testade vi tidigare i vårt jämförande test av skruvdragare med borrfunktion, men sedan dess har priset sjunkit en hel del, vilket var en av få punkter där vi kritiserade Ryobis maskin. För 1 800 kronor får du nu skruvdragaren tillsammans med två 2,5Ah-batterier, laddstation och en smidig liten väska.

R18PD3 ligger bekvämt i handen och med de små batterierna känns maskinen lätt att jobba med. Vridmomentet är väl tilltaget, det gäller att hålla stadigt i maskinen och vara varsam med den steglösa motorn.

Trots fördröjd start, som vi tycker är störande, lyckades vi flera gånger skada skruvskallar när vi gick för hårt fram. Och om du råkar ha borrläget aktiverat knäcker du bitsen enkelt. Men vi gillar att här finns mycket kraft, det är givetvis bra att ha och inte ett minus på något sätt.

Vi borrade i såväl metall som betong och Ryobis R18PD3 presterade riktigt bra överlag. Och när vi borrar i trä är det längden på borren och ditt tålamod som sätter gränsen.

Snabbchucken kan öppnas till 13 millimeter och vi uppskattar den inbyggda lampan som underlättar när vi jobbar inomhus och ska komma åt att skruva där ljusförutsättningarna är sämre.


Betyg 4 av 5

Omdöme

Vår upplevelse efter ett antal veckor med den här maskinen är att batteritiden är förhållandevis bra, jämfört med andra modeller. Och just det här paketet, där du hela tiden kan ha ett extra batteri på laddning, är väldigt smidigt om du till exempel ska skruva stora mängder trall.

Positivt

 • Prisvärt paket
 • Mycket kraft
 • Lätt och bekväm

Negativt

 • Fördröjd start ger sämre kontroll
Ryobi

Ryobi R18SV7-0: Högljudd och uthållig

Vi har testat skaftdammsugaren i Ryobis One+-serie, det testet finns att läsa här.

Ryobi One+


Ryobi myggskydd 18V: Robust och effektiv

Vi testade myggfångaren i Ryobis batterisystem One+ tidigare, det testet kan du läsa här.