Ryobi var tidiga med batterisystem där du kan driva ett gäng olika maskiner med samma sorts batteri, i det här fallet 18 volt. Idag har utbudet växt till sig oerhört med allt från lövblås och häcksax till myggdödare och arbetslampor.

Förutom det vi kanske i första hand tänker på – skruvdragare och enklare sågar för oss som vill slippa sladd när vi renoverar hemma eller på lantstället. Vi har testat några av maskinerna i One+ 18-serien, och vi kommer fortlöpande att uppdatera artikeln när vi får in nya maskiner att testa i serien.

När du köper batterier är det smart att börja med ett startkit med laddstation och minst ett par batterier i den storlek du föredrar att jobba med. Vi gillar de minsta batterierna på 2,5Ah, som kostar 699 kronor att köpa separat, men Ryobi erbjuder ett gäng olika varianter vilket är bra. Här finns även 3Ah, 5Ah och de riktigt feta 9Ah-modellerna (kostar 2 000 kronor). Ett system som ger dig suverän flexibilitet helt enkelt och där du kan köpa flera av produkterna separat eller i olika paket.

Här listar vi produkterna vi har testat i Ryobis batterisystem.

RY18SFX35A-0

Vertikalskärare: Lufta och rensa gräsmattan från mossa

Produktbeteckning: RY18SFX35A-0
Testad: Augusti 2020
Produkttyp: Borstlös batteridriven vertikalskärare
Pris: 2 979 kr hos Prisjakt.

Vill du ge din torra och färglösa gräsmatta nytt liv? Med en vertikalskärare luftar du effektivt gräsmattan och om den som den här nya maskinen från Ryobi även river upp mossa kan den vara extremt användbar.

M3 rekommenderar

Modellen vi har testat under några veckor på ett antal olika gräsmattor heter RY18SFX35A-0, och den levereras utan varken batterier eller uppsamlare. Det här gör att priset drar iväg en del, och för maximal kraft vill du använda de lite större 5Ah-batterierna, även om maskinen går även med mindre och billigare varianter.

Enkel och effektiv

Vertikalskäraren är en lätt och aningen plastig maskin, men motorn är borstlös och det är enkelt att både fälla handtaget och att ställa in rivdjupet, vilket du kan göra i fyra steg. Fördelen med en lite tyngre maskin med större hjul är att den går stabilt och fint på svårare gropiga gräsmattor, men vi blev positivt förvånade över hur bra Ryobis batteridrivna maskin presterade.

Redan i det snällaste läget river den upp stora mängder mossa. När vi går på lite mer aggressivt märks det också på mängden gräs, så här gäller det att välja lämpligt läge för dina behov. Men resultatet blir riktigt bra, och då var vi flera personer som testade maskinen på väldigt olika gräsmattor med olika behov av mossborttagning och luftning. RY18SFX35A-0 gör ett fantastiskt jobb helt enkelt.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Även om vertikalskäraren inte är jättedyr i sig bör du räkna in en uppsamlare i budgeten (ingår inte), annars blir det mycket arbete med att samla upp mossa.

Positivt

 • Oerhört effektiv.
 • Fyra olika djup.
 • Enkel att fälla ihop och frakta.

Negativt

 • Lite dyr med dubbla 5Ah-batterier och uppsamlare.

Ryobi One+ R18I-0

Golvfläkt 18V: Till målning eller varma dagar

Produktbeteckning: R18F5-0
Testad: Augusti 2020
Produkttyp: Batteridriven golvfläkt
Fläktstorlek: 45 cm
Pris: Från 1 795 kr (utan batteri) hos Prisjakt

Vi har sett batteridrivna fläktar tidigare, men när vi fick in den här bastanta pjäsen från Ryobi blev vi förvånade. Det är en riktigt fet fläkt, med plats för ett One+-batteri på baksidan, och med tanke på de stora fläktbladen var vi ganska skeptiska innan vi drog igång den. Men vi blev snabbt positivt överraskade.

M3 rekommenderar

Fläkten blåser på riktigt ordentligt och du kan ställa den i tre olika hastigheter. Samtidigt kommer det knappt något ljud från den bortsett från själva vindljudet som skapas. Perfekt att kunna bära med sig var som helst när det är riktigt varmt. Men den här typen av fläkt är även användbar i andra situationer, till exempel när du står och målar i garaget och vill få till lite cirkulation. Eller om du vill säkerställa att slipdammet skickas åt ett visst håll när du jobbar med något projekt i verkstaden.

Blåser länge med rätt batteri

Hur länge fläkten går beror givetvis på vilket batteri du stoppar i den, men även ett litet 2,5 Ah-batteri driver maskinen en rejäl stund på lägsta styrkan. Och laddar du upp med ett 5Ah-batteri kan vi köra den en hel dag på lägsta styrkan. Det skiljer ganska mycket i kapacitet när vi blåser på maximalt, men det är sällan vi ser behovet av det då fläkten är väldigt kraftfull redan i lägsta steget.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Visst kan det här tyckas vara en ganska enkel produkt, men med tanke på hur rejäl och välbyggd den är tycker vi att den helt klart är värt pengarna. Den är smidig att bära runt, enkel att rikta vertikalt var du vill, och motorn går både tyst och utan att skapa vibrationer som i billigare modeller. Rekommenderas!

Positivt

 • Kraftfull.
 • Förhållandevis tystgående.
 • Gedigen.

Negativt

 • Inga speciella.

Ryobi sticksåg One+ 18v

Sticksåg: Kraftig men utan startspärr

Produktbeteckning: R18JS7-0
Testad: Maj 2020
Produkttyp: Borstlös batteridriven sticksåg
Slaglängd: 25 mm
Pris: Från 1 795 kr (utan batteri) hos Prisjakt.

Den här modellen har bekvämt gummerat grepp och står stadigt vertikalt på batteriet när du inte använder den. Det är superenkelt att byta sågblad utan verktyg, och ett träblad medföljer i kartongen. Med det lilla 2,5Ah-batteriet är sågen lätt att jobba med, men vi testade även med det större batteriet och då blir den lite för tung för att hantera längre sessioner.

Pendelrörelsen kan ställas i fyra steg beroende på hur aggressivt du vill gå fram över materialet, och hastigheten justeras steglöst med ett reglage vid tummen. Som mest kommer maskinen upp i mäktiga 3500 slag/minut och den klarade våra utmaningar med en blandning virke av olika kvalitet och tjocklek riktigt bra. Att såga i 135 millimeter trä, som specifikationerna lovar, är dock lite väl tufft och kräver givetvis längre blad om du vill försöka. Men jämfört med andra maskiner är det här en av de starkaste batteridrivna sticksågar vi testat.

Lätt att justera

När vi lossar en spak går det att justera plattans vinkel mot sågbladet upp till 45 grader, och det enda vi har att anmärka på här är att det inte känns helt tydligt när vi ska hitta tillbaka till perfekt vinkelrätt läge.

Ett par praktiska finesser värda att lyfta är den inbyggda led-lampan och att vi kan låsa strömbrytaren. Men här finns också ett minus, och ett viktigt sådant. Sågen saknar nämligen startspärr; ett tryck på avtryckaren och maskinen startar. Viktigt med andra ord att inte ha den ståendes med batteri i så att barn kan komma åt den.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Utan batteri går den här sågen loss på närmare 1 700 kronor, så det är ingen billig modell. Den är dock gedigen och kraftfull, och hade vi bara haft startspärr hade betyget hoppat upp ett snäpp.

Positivt

 • Kraftig.
 • Steglös hastighet.
 • Led-lampa.

Negativt

 • Ingen startspärr.

Ryobi cirkelsåg

Cirkelsåg: Bekväm och gedigen

Produktbeteckning: R18CS7-0
Testad: Maj 2020
Produkttyp: Cirkelsåg
Sågklinga: 184x16 mm
Pris: 1 895 kr (utan batteri) hos Beijer Bygg.

M3 rekommenderar

Ryobis batteridrivna cirkelsåg i One+ 18v-serien är riktigt behaglig att jobba med. De båda greppen för tvåhandsfattning gör att sågen sitter stadigt i händerna när vi börjar med att kapa plywoodskivor, ett jobb som knappast utmanar den här maskinen som på pappret ska klara hela 60 millimeters sågdjup. 45-virke är i alla fall inga som helst problem, inte ens impregnerat trä som legat ute i regnet.

Sågklingan är enkel att montera och byta, och plastskyddet känns stabilt. Dessutom finns här startspärr vilket är bra för dig med nyfikna barn. Ett mindre 2,5Ah-batteri passar sågen perfekt även om det går att stoppa i ett större, men det är bra att ha ett extra batteri på laddning om du ska såga mycket. Sågen drar ganska mycket batteri om du ska såga i grövre virke, men det gäller inte bara Ryobis sågar av den här typen.

Funkar med originalskenor

Sågen jobbar i upp till 3700 varv/minut, och att justera klingans djup är enkelt och görs när du lossar en spak baktill. Du kan även ställa gervinkeln lätt genom att lossa på en skruv. Sågen klarar upp till 50 graders gersågning, vilket är riktigt bra. I bottenplattan finns även spår för Ryobis egna skenor som säljs som tillbehör där du kan bygga ihop flera till en lång stödskena när du till exempel vill kapa skivor. Just den här detaljern gäller inte alla sågar i sortimentet, så det gäller att satsa på rätt modell om detta är viktigt för dig.

Ryobis cirkelsåg har även inbyggd ledlampa och smidigt uttag för dammsugare, där det mesta av spånet faktiskt hamnar. En smidig funktion som vi uppskattar när vi sågar inomhus.

Efter att ha använt den här sågen under flera veckors kapande av allt ifrån torra tunna brädor till utmanande fuktigt regelvirke och skivor av olika slag har vi verkligen blivit vän med den här sågen. En given del av One+ 18v-paketet helt enkelt, och väl värd sin prislapp.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Efter att ha använt den här sågen under flera veckors kapande av allt ifrån torra tunna brädor till utmanande fuktigt regelvirke och skivor av olika slag har vi verkligen blivit vän med den här sågen. En given del av One+ 18v-paketet helt enkelt, och väl värd sin prislapp.

Positivt

 • Bekväm och lättanvänd.
 • Kraftig.
 • Flexibel.

Negativt

 • Lite kort batteritid.

Ryobi skruvdragare

Skruvdragare: 745 skruvar på en laddning

Produktbeteckning: R18PD3-225S
Testad: Maj 2020
Produkttyp: Borstlös skruvdragare med borrfunktion
Max vridmoment: 60 Nm
Pris: Från 1 999 kr hos Prisjakt.

M3 rekommenderar

Den här skruvdragaren testade vi tidigare i vårt jämförande test av skruvdragare med borrfunktion, men sedan dess har priset sjunkit en hel del, vilket var en av få punkter där vi kritiserade Ryobis maskin. För 1800 kronor får du nu skruvdragaren tillsammans med två 2,5Ah-batterier, laddstation och en smidig liten väska.

R18PD3 sitter bekvämt i handen och med de små batterierna känns maskinen lätt att jobba med. Vridmomentet är väl tilltaget så det gäller att hålla stadigt i maskinen och vara lite varsam med den steglösa motorn.

Trots fördröjd start, som vi tycker är lite störande, lyckades vi flera gånger skada skruvskallar när vi gick för hårt fram. Och om du råkar ha borrläget aktiverat knäcker du bitsen enkelt. Men vi gillar att här finns mycket kraft, det är givetvis bra att ha och inte ett minus på något sätt.

Vi borrade i såväl metall som betong, och Ryobis R18PD3 presterade riktigt bra överlag. Och när vi borrar i trä är det längden på borren och ditt tålamod som sätter gränsen.

Snabbchucken kan öppnas till 13 millimeter och vi uppskattar den inbyggda lampan som underlättar när vi jobbar inomhus och ska komma åt att skruva där ljusförutsättningarna är sämre.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Vår upplevelse efter ett antal veckor med den här maskinen är att batteritiden är förhållandevis bra jämfört med andra modeller. Och just det här paketet, där du hela tiden kan ha ett extra batteri på laddning, är väldigt smidigt om du till exempel ska skruva stora mängder trall.

Positivt

 • Prisvärt paket.
 • Mycket kraft.
 • Lätt och bekväm.

Negativt

 • Fördröjd start ger lite sämre kontroll.
Ryobi

Ryobi R18SV7-0: Högljudd och uthållig

Vi har testat skaftdammsugaren i Ryobis One+-serie, det testet finns att läsa här.

Ryobi One+


Ryobi myggskydd 18V: Robust och effektiv

Vi testade myggfångaren i Ryobis batterisystem One+ tidigare, det testet kan du läsa här.