Flera säkerhetsforskare varnar nu för att Xiaomis olika webbläsare, så som Mi Browser Pro och Mint Browser, samlar in och delar användardata. Det rapporterade Forbes på valborgsmässoafton.

Datan, som sägs innehålla alla besökta webbsidor, sökningar, artiklar, samt enhetens metadata, ska enligt säkerhetsforskarna skickas vidare till en server som hanteras av den kinesiska teknikjätten Alibaba och hyrs av Xiaomi. Datainsamlingen ska pågå även om användaren har webbläsarens inkognitoläge påslaget.

Du kan se det hela demonstreras i klippet nedan.

Xiaomi själva skriver att de inte på något sätt kränker sina användares integritet eller bryter mot lokala lagar och restriktioner. Både integritet och säkerhet är av högsta prioritet för företaget.

Xiaomi menar att användare givit sitt godkännande och att data som samlas in är statistisk och anonymiserad. Något som flera säkerhetsforskare ifrågasatt eftersom datan krypteras med base64, vilket innebär att den enkelt skulle kunna avkodas och paras ihop med metadatan som också samlas in.

Företagets webbläsare ska också ha pingat domäner relaterade till Sensor Analytics, en kinesisk startup som arbetar med beteendeanalys. Xiaomi själva säger att datan de samlar in inte delas med Sensors Analytics eller några andra tredjeparter.

Xiaomi skriver att de i nästa uppdatering av Mint Browser och Mi Browser Pro kommer att lägga till möjligheten att slå av datastatistikinsamlingen i webbläsarnas inkognitoläge. Denna ser nu ut att vara på plats om vi ska gå efter företagets informationsinlägg angående anklagelserna.

Läs också: Xiaomis smart-tv kommer till Sverige