Galaxy Zega kombinerar vanliga fysiska leksaker med inslag från dataspel. I paketet finns två radiostyrda bilar (eller tanks, då de kan skjuta på varandra). Dessa laddas upp (90 minuters laddning ger 150 minuters spelande) och efter att vi har laddat ned den tillhörande appen till vår mobil eller surfplatta ansluter vi en av tanksen via bluetooth.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Galaxy Zega är en kul och nyskapande idé som inte riktigt håller i praktiken. Det är riktigt roligt ett tag, men risken är stor att du tröttnar snabbt. Men med en förbättrad app skulle detta kunna vara en riktigt bra hybrid mellan fysisk leksak och dataspel.

Positivt

  • Lätt att använda.
  • App på svenska.
  • Intensiva och adrenalinframkallande matcher.
  • Kul kombination av fysisk leksak och dataspel.

Negativt

  • Dyr.
  • Enformig i längden.
  • Hamnar lätt på rygg eller tappar kontakten med mobilen.
  • Appen känns inte färdigutvecklad.

Testad produkt: Galaxy Zega
Pris: 799 kronor hos Webhallen.

Denna går sedan att styra via appen (framåt, bakåt, höger och vänster) och vi kan även ”skjuta” (rikta en lampa längst fram på tanksen) för att försöka träffa vår motståndare.

Och det är här dataspelsinslaget kommer in i bilden. För förutom att åka runt och försöka träffa varandra och bli först med att få in ett visst antal träffar, så kan vi uppgradera och specialutrusta vår tank.

Det går exempelvis att göra sin tank snabbare, göra ”vapnen” effektivare, skydda den med olika typer av sköldar och pansar och så vidare. Vi kan även skaffa oss ”förmågor” som kan aktiveras och användas under striderna, som hårtslående attacker och tillfälliga hastighetsökningar.

Dessa uppgraderingar kostar guldmynt, vilka vi tjänar in dels genom att bara logga in i appen regelbundet, men framför allt genom att utkämpa mängder av strider.

Roligt men frustrerande

Så långt är allt bra med Galaxy Zega. Det är superenkelt att komma igång, att köra och skjuta med tanksen är väldigt intuitivt och även om appen är lite rörig och opedagogisk så är den i alla fall på svenska.

Matcherna/duellerna är snabba och intensiva och det är kreativt och kul att skapa sina egna banor/arenor med möbler, lådor, rullar med hushållspapper och allt man kan komma på som rekvisita. Inte sällan hamnar vi i ett läge där nästa träff eller miss kommer avgöra matchen och att avlossa skottet i exakt rätt ögonblick är matchavgörande. Det är hektiskt, adrenalinframkallande och mycket roligt! I alla fall till en början. För tyvärr dyker en del problem upp när den första entusiasmen lagt sig.

Till att börja med finns det ett par rent fysiska problem. Tanksen är utrustade med larvfötter och är platta, nästan kvadratiska, med låg tyngdpunkt. De är bra på att ta sig fram över diverse hinder, men det händer ändå alltför ofta att de tippar över och blir liggande på rygg som en hjälplös insekt. Och det behöver inte ens finnas några hinder, många gånger räcker det med att de kör in i varandra för att de ska tippa över.

Okej, det går ganska snabbt att vända dem rätt igen, men det är något som bryter intensiteten i matcherna och ganska snart blir ett irritationsmoment.

Dessutom händer det då och då att de tappar kontakten med mobilen/surfplattan och inte ger någon respons alls eller att de helt får fnatt och exempelvis kör rakt fram i ursinnig fart oavsett vad man gör i appen.

Galaxy Zega
Kontrollen är tydlig och tanksen är lättstyrda.

Kunde gjorts bättre

Ett större problem är att kombinationen av fysisk leksak och dataspelsinslagen inte fungerar tillfredsställande. Att det går att uppgradera sin tank och använda sig av specialutrustning i striderna är en jättekul idé. Problemet är att det blir väldigt otydligt och begränsat när man väl strider mot varandra.

Till att börja med går det inte att se fysiskt på tanksen vad de har för uppgraderingar eller extrautrustning. Du har med andra ord inte en aning om vad du möter och kan inte anpassa taktik eller egen utrustning efter motståndet. Du går med andra ord i i striderna helt i blindo.

Än värre är att vi inte kan se detta i appen heller. Vår motståndare kan plötsligt utdela ett ”utplånande slag” som vi inte hade en aning om att hen hade. Detta gör matcherna slumpartade och frustrerande.

Vi hade önskat att tanksen hade kunnat utrustas med små fysiska tillbehör (olika vapen, sköldar med mera) för att indikera vilka uppgraderingar de var utrustade med (eller någon form av lampor/displayer). Eller åtminstone att det framgått tydligt i appen så vi kunde granska våra motståndares styrkor och svagheter. Det enda vi kan se nu är ett antal lampor ovanpå tanksen som visar motståndarens hälsa.

Avsaknaden av detta och de övriga nämnda problemen, gör att Galaxy Zega ganska snabbt blir enformigt och riskerar att bli ännu en dyr leksak som hamnar långt in i garderoben.

Specifikationer

Produkt: Galaxy Zega.
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Galaxy Zega, galaxysega.se.
Anslutningar: Bluetooth, wifi.
Systemkrav: IOS eller Android.
Färg: Blå och röd.
Laddtid: 1,5 timmar.
Batteritid: Upp till 2,5 timmar.
Rek. pris: 1 000 kronor.
Pris: 799 kronor hos Webhallen.

Betyg: 3 av 5