Betyg 4 av 5

Omdöme

Från att ha varit det prisvärda alternativet har Mi-serien nu gått till att bli ett dyrt flaggskepp i mängden. Den är onekligen snabb, och ett par saker gör Xiaomi bäst av alla andra just nu: högtalarna och fingeravtrycksläsaren. En mångsidig kamera och utmärkta batteriegenskaper är också ett plus. Men användarupplevelsen är ofta rätt så spretig, både i kameran och i systemet i allmänhet.

Positivt

  • Vassa prestanda
  • Utmärkt ljud- och bildkvalitet
  • Intressant, mångsidig kamera
  • Mycket bra batteritid

Negativt

  • Ojämn användarupplevelse, plus bloatware
  • Inte längre det prisvärda alternativet

Testad produkt: Xiaomi Mi 10 Pro
Pris: 10 752 kr hos Cdon.

M3 rekommenderar

Våren 2020 har radat upp flaggskeppsmobil efter flaggskeppsmobil med nya prestandatoppar, högfrekventa skärmar, innovativa kameror och 5g-kapacitet. De har också alla en sak gemensamt: en ny svidande hög prisnivå, något som inte ens tidigare resonabelt prissatta Oneplus och senaste årens mest prisvärda leverantör Xiaomi har kunnat undvika.

Nya toppmodellen Mi 10 Pro har ett rekommenderat pris på 11 990 kronor. Nu när de också presenterat mer resonabelt prissatta Redmi Note och Mi Note-modeller verkar det som att vi inte får se riktiga topprestanda i annat än just Mi 10-serien. I alla fall inte på ett tag.

Mi 10 Pro är ett fullfjädrat flaggkepp på alla sätt, med elegant design, byggkvalitet i toppklass och hög lyxkänsla. Den finns i två färger: pärlemoskimrande och guldkantade Alpine White och gråblå Solstice Grey. I bägge fallen har de distinkt avböjd glasyta framtill och baktill. På baksidan är glaset behandlat till en skönt matt yta som gör att vi slipper ansamling av damm och fingeravtryck, och får ett behagligt grepp.

Vårens trend att skippa popup-kamera och istället sätta selfiekamera i ett hål i skärmen håller i sig. Och för övrigt är det inget som sticker ut designmässigt. Volym- och på-knapp på sidan är lite små och aningen pilliga, men har utmärkt respons. I botten sitter sim-kortslucka, usb-c-kontakt och en högtalare, och upptill en andra högtalare, och inget hörlursuttag.

Stor och snabb

Med tjocklek på nio millimeter och en dryg extra millimeter för kameran, samt vikt på över 200 gram är den inte direkt nätt, men det är det få flaggskepp som är idag. Utstickande kameran gör att ett skydd till mobilen känns nödvändigt, om du vill använda den liggande på att bord. Annars vickar den på ett irriterande sätt. Du får med ett stadigt transparent skal i förpackningen.

Xiaomi Mi 10 Pro
Det är en realtivt tjock telefon med en inte så bred, men utstickande, kameradel baktill.

Det här är tredje mobilen vi testat med nya Snapdragon 865 som systemkrets efter Oneplus 8 och 8 Pro. Enligt våra mätningar är det den snabbaste hittills, i vissa testmoment, medan den ligger steget efter i andra. Det är ingen avgörande skillnad i prestanda mellan lurarna, men desto större mellan dessa med Snapdragon, och de med andra kretsar.

Vi skulle gissa på att den ligger lite före i grafikprestanda tack vare effektivare kylning av just gpu, medan den ligger lite efter i cpu-benchmarks på grund av mindre ramminne, 8 GB mot 12 GB. Det finns också en modell av Mi 10 Pro med 512 GB lagring och 12 GB ram, men den säljs inte i Sverige. De 256 GB Flashlagring vi får här är att utmärkt snabb typ. Det finns ingen plats för minnesexpandering.

Värt att notera är också att den globala version av telefonen som säljs i Sverige inte har dubbla sim-kortplatser. Mi 10 Pro har annars de flesta premiumfunktioner och egenskaper vi förväntar oss. Till exempel effektiv trådlös laddning, i teorin med effekt på upp till 30 watt. Vi får också givetvis möjlighet till omvänd trådlös laddning.

Batteritid i toppklass

Trådat går det att snabbladda med upp till 50 watts effekt. En biffig medföljande snabbladdare har kapacitet på hela 65 watt, men levererar inte allt det till mobilen utan har adaptiv effekt. Tanken är att du också ska kunna använda samma laddare till allt från en laptop till ett par hörlurar. Batteriet på 4 500 mAh kan laddas till hälften på lite över en kvart och hela vägen på under en timme. Xiaomi uppger 45 minuter, men vi hamnar på cirka 55 minuter.

Inte för att vi behöver ladda batteriet särskilt ofta, Mi 10 Pro har en imponerande batteritid. Vi kan för det mesta gå ett par dygn utan att behöva ladda upp den, och vi klarar utan tvekan en full dag från morgon till sen kväll, så länge vi inte gör extremt batterikrävande saker, som att konstant fota och filma.

Xiaomi Mi 10 Pro grey
Xiaomi Mi 10 Pro i Solstice Grey-utförande.

Du får också alla kommunikationsmöjligheter du kan tänkas behöva, med 5g-stöd, snabb 4g lte och wifi 6. I skärmen sitter optisk fingeravtrycksläsare som är en av de snabbare och bästa för utomhusbruk som vi testat. Där får många konkurrenter segare respons, men inte Mi 10 Pro.

Inte komplett i egenskaper

Det saknas möjligen ett fåtal funktioner, som snabb dataöverföring över usb (bra om du till exempel fotar och filmar mycket), e-sim-stöd, och ip-klassning för vattentätheten. Xiaomi uppger att Mi 10 Pro är stänksäker tack vare speciell ytbehandling, men vi har ingen exakt definition av vad det innebär.

Luren har kraftfulla stereohögtalare med riktigt bra tryck och fyllighet och dessutom fin detaljåtergivning. Det går att välja olika förinställda ljudprofiler som alla verkar vettigt inställda, men du kommer inte åt mer manuell kontroll om du inte har hörlurar anslutna.

Skärmen är relativt stor på 6,67 tum, men har inte extra hög upplösning, utan nöjer sig med 1080p. Det räcker i och för sig utmärkt i nästan alla situationer. Skärmen har väldigt hög toppljusstyrka uppgiven till hela 1 200 cd/m2, och i auto-läge klarar den av direkt solljus utan problem.

Då det är en amoled-panel kan den också få hundraprocentig svärta och kontrast, och har en fin dynamikkontroll däremellan. Skärmen stödjer hdr10+, vilket kan ge en riktigt snygg filmupplevelse. Den matchar även dci-p3 i färgomfång, och bjuder precis som Oneplus 8 Pro på väldigt hög färgkorrekthet. Kanske till och med lite bättre om man ska tro de angivna delta e-värdena.

Mi 10 Pro i handen
Skärmen är inte extremt högupplöst, men skarp nog och utmärkt på alla andra sätt.

Rapp respons på flera sätt

Oavsett vad ser det väldigt bra ut, och skärmen känns också väldigt trevlig att använda, med 90 Hz bildfrekvens och snabb samplingsfrekvens för pek. Har du vibrationsfunktioner påslagna så bidrar dessa ofta till en ytterligare direkt känsla i gränssnittet. Den är väldigt rapp och tydlig.

Det vi dock inte gillar är de kraftfullt böjda sidorna. Dels innebär de en viss bildförvrängning i marginalerna, dels gör de att vi ofta kommer åt pekskärmen av misstag. Det går att ställa hur känslig den är för tryck ut mot kanterna, men inte ens när vi ställer den till maxmarginaler kommer vi helt undan ofrivilliga tryckningar.

Vi är inte heller så charmade av gränssnittet. MIUI har en helt egen stil och upplägg som ibland kan vara smart och ibland bara blir förvirrande. Det blir en hel del små irritationsmoment i allt från navigering till app-hantering och säkerhetsrutiner som stoppar upp flödet med små mikropauser här och där.

Det går dock att anpassa det mesta, från navigationssätt till ikon-stil och grafiska effekter. Men det kan vara knepigt att lura ut hur. Precis som till exempel Samsung har Xiaomi också en förkärlek för en massa egna appar för saker som Android redan har bra standardappar för, och vi får med en handfull tredjepartsappar och småspel som vi gärna varit utan.

MIUI
MIUI är ett gränssnitt som gör på sitt egna sätt. På gott och ont. Det har en hel del bra funktioner, men också den del omständliga onödigheter.

Fin kvalitet och många fotolägen

Slutligen har vi kameran, där det alltid är ett race mellan tillverkarna att vara bäst, mest högupplöst, och mest funktionsrikt. Här får vi en uppsättning av fyra linser baktill. Huvudkameran är en stor sensor både i yta och antal megapixlar, hela 108 stycken. Vi är osäkra på om de är samma som i Samsung Galaxy S20 Ultra, men vårt intryck av att ta bilder med dem är att de beter sig på samma sätt, även om de inte har exakt samma optik och mjukvara bakom.

Den kan ta snygga nedsamplade foton med fin dynamik och detaljering, eller fota i full upplösning i ett specialläge, men då får vi seg slutartid och sämre luminanskontroll i mörka delar av bilden. Den är också bra på att lyfta upp ljuset i ett mörkt rum, men verkar förlita sig mer på efterbehandling än Samsung och Huawei, och får lite överdriven färgmättnad i bilden.

Därefter har vi en skarp, snabb och trevlig vidvinkelkamera på 20 megapixlar som också kan fota i ett hyfsat makroläge. Då får vi skarpa närbilder men inte så närgångna som en del andra vi sett. Slutligen har vi två linser med längre brännvidd. Den första av den är en 2x zoom som ska vara idealisk för att ta porträttfoton med, och alltså inte är till för att zooma in på saker på avstånd. Och ja, vi tycker den levererar på den punkten. Motiv (och inte bara människor) på ett par meters avstånd är den perfekt balanserad för att fota.

Slutligen har telefonen en 5x optisk zoom med 10x hybridzoom som ser riktigt skarp ut. Digital inzoomning efter det får lite artificiell karaktär. Sensorn är bara på 8 megapixlar så efter ett tag tar fejkad uppskalning vid, och det syns.

Mi 10 Pro

Med ett stort steg upp i pris skärper vi givetvis kraven, och då är frågan om Xiaomi kan leverera toppmobil med samma goda egenskaper som en Samsung, Apple eller Oneplus-toppmodell. Svaret är ett ja, men med reservationer. Tekniskt har den det mesta, och på vissa punkter överträffar den även konkurrenterna, men det känns fortfarande lite opolerat närt Xiaomi ska få ihop helheten och en smidig användarupplevelse.

Specifikationer

Produktnamn: Mi 10 Pro
Testad: Maj 2020, uppdaterad juli 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 865
Processor: 1st Kryo 585 2,84 GHz, 3 st Kryo 585 2,42 GHz, 4 st Kryo 585 1,8 GHz
Grafik: Adreno 650
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,67 tum amoled, 1080 x 2340 bildpunkter, 90 Hz.
Kameror: 108 megapixel + 20 megapixel vidvinkel + 12 megapixel 2x telefoto + 8 megapixel 5x telefoto med bak, 20 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.1, a-gps, galileo, nfc, ir
Operativsystem: Android 10 med MIUI 11
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattentålig (P2i), trådlös laddning, omvänd trådlös laddning
Batteri: 4 500 mAh, 21h 45min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 19h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 33h samtal (3g)
Storlek: 16,25 x 7,5 x 0,9 cm
Vikt: 208 gram
Rek. pris: 11 990 kr
Pris: 10 752 kr hos Cdon.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 600 076 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 297 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 7 222 poäng
Androbench, lagring: 1 631,77 MB/s

Betyg: 4 av 5