Det är tvära kast rent storleksmässigt för ljudspecialisterna på Sonos. För drygt två år sedan lanserade man den nätta, röststyrda soundbaren Beam som var perfekt ämnad för mindre vardagsrum.

I år är det i stället dags för den förhållandevis breda Sonos Arc, som mäter 114 centimeter på bredden och nätt och jämnt får plats under en 55-tums-tv. Soundbaren är utrustad med en HDMI-port och ansluts via HDMI eARC (som främst stöds av tv-apparater från 2019 och 2020) eller ARC.

Med 270 graders välvt galler är tanken att ge bättre spridning åt ljudet, men 3d-känslan ska också förstärkas av det faktum att Dolby Atmos numer finns ombord.

Elva digitala klass d-stärkare, med åtta elliptiska woofers och tre diskanter står annars för grundarbetet, och Arc är försedd med hela fyra fjärrfältsmikrofoner för röststyrning med Google Assistent. Likt tidigare finns även Airplay 2 stöd. 

Sonos Arc

Användaren ges även utökade möjligheter att detaljstyra ljudet i den nya Sonos-appen, där bland annat Trueplay-funktionen (IOS) ska ha förfinats för bättre anpassad akustik efter rumsmiljön. I appen finns också ett nattläge som dämpar tunga ljud från explosioner och dylikt, samt en funktion för talförstärkning.

Sonos Arc släpps till försäljning 10 juni för ett pris om 8 999 kronor, men kan förbokas readan idag på företagets hemsida. Den nya Sonos-appen blir tillgänglig för nedladdning 8 juni.

Förnyar på gott och ont

Sonos Arc ersätter modellerna Playbar och Playbase i jättens utbud, men dessa hör likväl till de produkter som supportas av det nya operativsystemet S2 med tillhörande app. Tidigare i vår meddelade Sonos att man "splittar" sina högtalare över det nuvarande (S1) och ett helt nytt system som bland annat ska erbjuda mer högupplöst ljud för kommande – och en hel del befintliga – Sonos-produkter. Det resulterar också i två separata appar. En lista på S2-högtalare hittar du här.

Sonos S2
Den nya Sonos-appen kan laddas ned från och med 8 juni.

Beslutet har väckt ilska bland kunder som byggt på sina Sonos-system med exempelvis första generationens Play:5 från 2009 och en del andra populära enheter som gått att köpa så sent som 2015. Anledningen är att dessa äldre enheter inte kommer att åtnjuta nya mjukvaruuppdateringar och andra förbättringar i framtiden.

Ägare till dessa, som vill förnya Sonos-högtalarparken, kommer att behöva dela upp ljudenheterna mellan S1 och S2-apparna eller "stanna kvar" med S1 trots att de även har nyare, S2-kompatibla högtalare i systemet. Säkerhetsuppdateringar och buggfixar ska dock fortsätta att skickas ut till S1-anslutna högtalare.

Också nytt: Sonos: Sub och Sonos Five

Sonos passar också på att uppdatera det befintliga produktutbudet. Nyheterna är tredje generationens Sonos: Sub och Sonos Five, som ersätter andra generationens Play: 5. Det rör sig om mindre uppfräschningar som främst bjuder på mer minne och processorkraft. 

Sonos Five
Sonos Five, nu i vitt med vitt galler.

Nya Sonos: Sub kommer att säljas i svart och vitt utförande från den 10 juni, och då till priset 7 999 kronor. Med Sonos Five får köpare för första gången möjlighet att köpa högtalaren i helvitt utförande (tidigare har den bara funnits med svart front), också den blir tillgänglig 10 juni. Priset? 5 999 kronor.