Testad produkt: Sonos Arc
Pris: 9 979 kronor hos MediaMarkt

Det är absolut inget fel på de nu utgående modellerna. Framför allt syftar vi då på den tidigare flaggskeppsmodellen Playbar som hållit fanan högt och serverat alla Sonos-entusiaster hemmabioljud sedan lanseringen 2013. Den, liksom Playbase, kommer även fortsättningsvis kunna glädja sina innehavare, förutsatt att dessa fortsatt finner sig i de begränsade anslutningsmöjligheterna.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Sonos Arc är här och första intrycket är uteslutande positivt. Hdmi (earc)-anslutningen öppnar upp för en mer omslutande ljudupplevelse och sett till form och design är den mer än välkommen. Handhavandet är enligt Sonos-manér både enkelt och användarvänligt, och högtalaren implementeras utan problem in i en redan befintlig multiroom-installation. Prismässigt är det inte mycket att orda om, den hamnar något tusenlapp över vad den utgående modellen Playbar i dagsläget betingar.   

Positivt

  • Snygg design
  • Användarvänligt gränssnitt
  • Stöd för Dolby Atmos

Negativt

  • Dyr
  • Krävs att din tv har earc för att prestera fullt ut
För så är det ju – ingen av dessa två högtalare har någon hdmi-anslutning utan enbart en optisk digitalingång. Hdmi-anslutning har däremot Sonos Arc, liksom stöd för Dolby Atmos-ljud.
Sonos Arc
Sonos Arc bredvid den utgående Playbar.

Formmässigt har det hänt en hel del. Cylinderformade Sonos Arc mäter hela 114 centimeter på bredden och placerad sida vid sida med den mer rektangulärformade Playbar (90 centimeter bred) är skillnaden visuellt påtaglig.

Sonos Arc

Totalt elva högtalare

Bestyckningen består av totalt elva digitala klass D-förstärkare och lika många högtalarelement – åtta elliptiska woofers för mellanregister och bas samt tre vinklade diskanter för det högre frekvensomfånget. Två av högtalarelementen är dessutom uppåtriktade och fungerar som höjdkanaler och reflekterar ljudet mot taket – tillika en förutsättning för att leverera det omslutande Atmos-ljudet.

Kan alla då njuta av Atmos-ljud? Ja, det beror på vad du har för tv. Flertalet moderna tv-apparater har idag stöd för hdmi arc. Arc står för Audio Return Channel och är ett protokoll för att skicka ljudsignaler från tv:n till uppspelningskällan, i detta fall ljudlimpan. Vilka filer som kan skickas – Dolby Atmos, Dolby Digital Plus eller Dolby Digital – avgörs sedan till stor del av vilken tillverkare och modell du har.

Sonos Arc

Har din tv stöd för hdmi earc (Enhanced Audio Return Channel) har du en sak mindre att oroa dig för – då har finns stöd för att skicka ovan nämnda filer, och även då i högupplöst format (True HD). Går du i tankarna på att införskaffa en ny tv inom en snar framtid finns det alltså fog för att säkerställa att den har stöd för just earc.

Installationen är, precis som vanligt när det gäller enheter från Sonos, busenkel. Gå in i appen och följ instruktionerna och högtalaren är redo för att börja prestera inom ett par minuter.

Justera ljudet med Trueplay

Det kanske inte är helt lätt att förstå vad dessa tekniker gör, så här får du en komplett genomgång så du kan använda dem på rätt sätt. Som på flertalet av tillverkarens övriga produkter finns Trueplay-mjukvaran inbyggd med vilken högtalarna justerar dynamiskt efter rummets akustik, och i vanlig ordning krävs en IOS-enhet för att du ska kunna aktivera funktionen.

Sonos Arc
Användarvänlig app

Sonos Arc har även aktiv röststyrningsfunktion och i appen väljer du vilken av Amazon Alexa alternativt Google Assistent som ska dedikeras för ändamålet. Vill du addera ett matchande par högtalare som surroundhögtalare (Sonos One, Sonos Five, Play:1, Play:3, och Play:5 (Gen 2) samt/eller en subbas gör du även det i appen.

Värt att uppgradera?

Hur låter det då? Är det värt att byta ut den erkänt välljudande Playbar mot nya Sonos Arc? Både ja och nej. Trivs du med din befintliga installation och kan leva med att du inte kan spela upp Dolby Atmos (utbudet från exempelvis Netflix är i dagsläget ändå relativt begränsat) behöver du absolut inte drabbas av panik då Sonos Arc ljudmässigt bortsett från denna funktion presterar marginellt bättre, oavsett när det gäller film- eller musikuppspelning.

Är ett köp däremot ändå nära förestående finns det givetvis ingen anledning att snegla på en utgående modell och har du en kompatibel tv är Sonos Arc, med möjligheten till Dolby Atmos-ljud, röststyrningsfunktionen och den klart modernare designen några givna köpargument.

Vår erfarenhet av just Atmos är att det ställer en del krav på själva rummet för att det ska låta optimalt och i vårt fall – en lägenhet med öppen planlösning, utgående Sonos Playbar, en uppsättning surround-högtalare – är skillnaden i ljudupplevelsen knappt noterbar. Utan uppbackande bakre surroundhögtalare blir differensen däremot påtaglig och en batalj Sonos Arc utan tvekan går ur som vinnare.

Specifikationer

Modell: Arc
Testad: Juni 2020
Tillverkare: Sonos
Anslutning: IEEE 802.11b/g, Wi-Fi, hdmi, Airplay 2, Sonos S2
Aktiv röststyrning: Amazon Alexa, Google Assistent
Spotify Connect: Ja
Övrigt: Stöd för Dolby Atmos
Mått: (B x H x D): 114,7 x 8,7 x 11,57 centimeter
Vikt: 6, 25 kilo
Rek. pris vid test: 8 990 kronor
Pris: 9 979 kronor hos MediaMarkt

Betyg: 4 av 5