Att Stealth friskt flirtar med den mer ungdomliga publiken syns tydligt och något vi fick bekräftat under testperioden i responsen från både killar och tjejer i tonåren.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Drax Stealth stoltserar med en drivlina som imponerar och en komfort som övertygar. Designen går att diskutera och vår gissning är att modellen nästan uteslutande kommer att tilltala den yngre målgruppen som vill sticka ut från mängden. Räckvidden är inte mycket att orda om; mellan 40 – 70 kilometer beroende på körstil.

Positivt

  • Cool design
  • Acceleration och fjädringskomfort
  • Anpassad för nordiskt klimat (IP65-klassad)

Negativt

  • Ont om förvaringsutrymmen
  • Tung och något otymplig
elmoped

Det är en rejäl pjäs som mäter 181 centimeter i längd. Detta gör den en aning otymplig när den ska ledas in i trappuppgångar och andra trängre utrymmen men i gengäld ger det längre axelavståndet stabilitet och komfort. Den är svenskdesignad av killarna bakom köpenscooter.nu och samtliga modeller i Drax-serien är även IP65-klassade för att bättre stå emot nordiska väderförhållanden.

Sadeln är riktigt bekväm och rymmer med lätthet två personer. Under finns ett litet förvaringsutrymme för ladd-enheten som tyvärr inte smidigt (och snabbare) öppnas via tändningen utan via ett separat lås på sidan av sadeln. Här ryms i stort sett endast laddningsenheten alternativt lättare packning.

Elmoped

Via styrets handtag finns de vanliga funktionsknapparna logiskt placerade, liksom körlägesväljaren, där du kan välja mellan två olika hastigheter. Det finns även en knapp för att enbart blinka med helljuset vid det vänstra handtaget. Smart när man snabbt vill påkalla någon uppmärksamhet.

Displayen i mitten är digital och visar hastighet, trippmätare samt körläge. Ljusstarkt och tydligt men vi saknar mer specifik information om kvarvarande kraft i batteriet och återstående räckvidd istället för ett stapeldiagram. Batteriet är placerat under forstödet och går att ta loss för att ta med och ladda i exempelvis hemmet.

Köregenskaperna är utan tvekan Drax paradgren. Fjädringskomforten är något av det bästa vi stött på och sväljer de flesta ojämnheter på vår färd. Trots den relativt lilla motorn är accelerationen brutal och det växer snabbt ut horn i pannan på oss då mopeden är lätthanterlig och underhållande på de flesta underlag, även grusvägar.

Fakta Drax Stealth

Testad: Juli 2018
Typ: Elmoped klass 1
Mer info: Kopenscooter.nu
Motor: Elektrisk, borstlös
Effekt: 1,5 kW
Räckvidd: Upp till 6 mil
Batteri: Lithiumjon, 26Ah
Laddtid: mellan 4 till 6 timmar
Laddcykler: fler än 600
Antal körlägen: 2
Maxhastighet: 45 km/h
Hjul: 12 tum
Broms bak:/fram: skivbroms/skivbroms
Mått: (längd, bredd, höjd): 1810 x 750 x 1070 mm
Fordonsvikt: 74kilo
Batterivikt: 8 kilo
Garantier: Fordon två år, batteri ett år.
Rek pris vid test: 26 995 kronor
Pris: 19 995 kronor hos Elcykelvaruhuset

Betyg: 4 av 5