Rent visuellt är nya TW 2 snarlik föregångaren. Hörlurarna levereras precis som tidigare tillsammans med ett laddningsetui som är insvept i ett lite grövre tyg, denna gång i mörkgrått.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med denna uppföljare vidareutvecklar Sennheiser en redan bra produkt till nästintill perfektion. Ljudet är en ren kärleksförklaring och batteritiden är radikalt förbättrad. En aktiv brusreducering är även det en välkommen nyhet även om vi inte kan bedöma den rättvist i dagsläget. Priset är relativt högt men Momentum TW 2 känns som helhet ändå prisvärda. 

Positivt

  • Ljudet, även vid samtal
  • Batteritid
  • Smidig app med steglös equalizer

Negativt

  • Blodig prislapp
  • Anc ej reglerbar
M3 rekommenderar

Testad produkt: Sennheiser Momentum True Wireless 2 
Pris: Från 1 990 kronor hos Prisjakt

Snäckornas design är densamma som tidigare men de är nu en aning nättare och mindre, vilket i vårt tycke även innebär att de sitter bättre i öronen. Det medföljer som tidigare även totalt fyra par silikontoppar i olika storlekar.

Smidig tillhörande app

För att sammankoppla hörlurarna med din smartphone aktiveras bluetooth-funktionen genom att du trycker fingrarna mot båda enheternas kontaktytor i några sekunder, medan den dedikerade appen skannar av omgivningen och hittar hörlurarna direkt. Det hela går snabbt och förutsatt att du inte behöver uppdatera hörlurarnas mjukvara (via appen) är det sedan bara att börja med lyssnandet.

Sennheiser Momentum True Wireless 2
Enkel app med tillhörande equalizer.

Några fysiska knappar eller reglage finns inte utan alla funktioner styrs genom att du trycker lätt med fingret på utsidan av antingen den vänstra eller den högra hörluren. Med den vänstra styr du uppspelningsfunktionerna genom olika antal snabba tryck med fingret, och genom att hålla fingret konstant emot sänker du volymen.

Momentum True Wireless 2

På motsvarande sätt aktiverar du telefonens röststyrnings- och handsfree-funktioner samt höjer volymen. Här aktiverar du även genomlyssningsfunktionen liksom – och det här är nytt – den aktiva brusreduceringen.

Aktiv brusreducering

Ja, Momentum TW 2 har aktiv brusreducering vilket är, tillsammans med en kraftigt förbättrad batteritid, den största nyheten när det gäller modellen. Den är inte ställbar i olika lägen utan är antingen av eller på. Huruvida den är effektiv eller inte låter vi vara osagt.

I coronatider är det av självklara skäl svårt att testa dem i flygplansmiljö och dess kabintryck, men i en simulering (diskmaskin, torktumlare – man får ta det som bjuds) är skillnaden mellan att ha funktionen avaktiverad/aktiverad knappt märkbar. Propparnas isolering är riktigt effektiv oavsett, men vi får helt enkelt återkomma i ärendet.

Momentum True Wireless 2
Nya Momentum är något mindre i storlek än föregångaren.

Och som sagt, batteritiden har utökats och det rejält. Från drygt 4 till 7 timmar på en laddning, och kan utökas till 28 timmar om du laddar propparna i det medföljande laddningsetuiet. Samtalsmässigt låter det riktigt bra, med en tydlig dialog för båda parter. Ett visst eko uppstår emellanåt, men det är inget vi stör oss på.

Ljudmässigt är det även här precis som tidigare, det vill säga riktigt bra. Det spelar ingen större roll vad vi matar lurarna med – en klar, detaljerad och luftig ljudbild som anrättas med en påtaglig dynamik. Basåtergivningen är perfekt balanserad och går rejält på djupet.

Momentum True Wireless 2

Specifikationer

Produkt: Momentum True Wireless 2
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Sennheiser
Frekvensomfång: 5 - 21 000 Hz
IP-certifiering: IPX4
Batteritid: Upp till 7 timmar + 28 timmar (laddningsdosa)
Anslutning: Bluetooth 5.1
Handsfree-funktion: Ja
Tillhörande app: Ja
Vikt (två hörlurar): 12 gram
Vikt laddningsdosa: 58 gram
Rek pris vid test: 3 190 kronor
Pris: Från 1 990 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5