Alla som har jobbat som Facebook-moderator i Arizona, Florida, Kalifornien eller Texas från 2015 och framåt täcks av en förlikning företaget har undertecknat efter en gruppstämning från traumatiserade arbetare, rapporterar The Verge.

Många moderatorer som jobbade med att sålla bort lögner, uppvigling, rasism och annat, framför allt efter det amerikanska presidentvalet 2016, drabbades av posttraumatiskt stressyndrom, depressioner och drogberoenden, och Facebook erkänner att de inte har gjort tillräckligt för att skydda dem.

Totalt gäller det runt 11 250 moderatorer som alla får 1 000 dollar (cirka 9 850 kronor) i villkorslös ersättning. De som har en bekräftad diagnos och har haft eller har pågående behandlingskostnader kan därutöver få ersättning med upp till knappt en halv miljon kronor.

Moderatorerna har varit anställda av konsultbolag som Accenture, Genpact och Cognizant. Det senare företaget har nu lagt ner sin moderatorverksamhet.

Som en del av uppgörelsen ska Facebook också göra diverse ändringar i sina modereringsverktyg. Bland annat kommer ljudet som standard vara avstängt i videor och bilden bli svartvit, och moderatorer får tillgång till terapi och andra mentala hälsoresurser.