Testad produkt: Boombox 2
Pris: Från 2 788 kronor via Prisjakt

Nu är det hög tid att inventera lagret av lämpliga uppspelningsenheter och förbereda sig för de kommande sommarmånaderna, som många av oss mer än gärna spenderar utomhus. Kanske är det rent av läge att placera lite kapital i en ny bärbar högtalare?

Betyg 3 av 5

Omdöme

JBL Boombox 2 är en bastant och tålig portabel högtalare med kapacitet nog för att volymmässigt kunna underhålla en hel drös med partysugna gäster. Har du sedan tidigare föregångaren finns däremot inget skäl till att uppgradera, skillnaderna mellan modellerna är så pass små och de saknar dessutom kompabilitet för att kunna sammankopplas med varandra.

Positivt

  • Bra ljud och imponerande volymresurser
  • IPX7-klassad
  • Flera kompatibla enheter kan sammankopplas (Partyboost)

Negativt

  • Lång laddningstid
  • Tung och otymplig
  • Pris
  • Inte bakåtkompatibel med äldre modeller (med Connect eller Connect+)
JBL har som bekant en mängd modeller anpassade för utomhusbruk, alltifrån minstingarna i Clip- och Go-serierna till de större högtalarna Charge 5 och Xtreme 3. Men vill du ha möjligheten att skruva upp volymen rejält och kunna skrämma slag på både måsfåglar och strandgrannen är det Boombox 2 som gäller.´
JBL Boombox 2

Första generationen av JBL Boombox, som vi testade för snart fyra år sedan, imponerade stort på oss och vi lovordade dess ljud. Nu är ersättaren här och visst är förväntningarna högt ställda.

Design och funktioner

Till design är det inte helt lätt att åtskilja nya Boombox 2 från föregångaren. Grundkonstruktionen är densamma med det på ovansidan integrerade bärhandtaget och de karakteristiska feta passiva baselement på sidorna. Och precis som tidigare är högtalaren ipx7-klassad, vilket innebär att den är vattentät och mer än lämpad för att tas med till stranden eller poolområdet.

Tekniskt har det hänt desto mer. Boombox 2 kommunicerar via bluetooth version 5.1 (tidigare 4.2) och effekten har skruvats upp till 2 x 40 watt (2 x 30 W i batteriläge) jämfört med föregångarens 2 x 30 watt (2 x 20 W i batteriläge). Bestyckningen är emellertid densamma som tidigare och består av dubbla 4-tums baselement samt två 20 millimeters diskanter.

JBL Boombox 2
Kontakt för laddning av externa enheter (dessvärre inte usb-c).

Samtliga funktionsknappar är placerade på högtalarens ovansida: play/pause (samt nästa spår), av/på, volym, aktivera bluetooth samt ”Partyboost” – som används för att sammankoppla Boombox 2 med en eller flera kompatibla högtalare (vilket föregångaren inte kan).

Det tillhörande appen är en riktigt enkel historia, som förutom att den ser till att enhetens firmware är aktuell, i övrigt endast kan användas för att administrera just Partyboost-funktionen. Möjligheten att med en equalizer justera ljudbilden saknas således, vilket är trist, speciellt med tanke på att föregångaren åtminstone hade två olika ljudlägen (utomhus/inomhus).

JBL Boombox 2
Appen används för att sammankoppla Boombox 2 med ytterligare kompatibla högtalare

Ljudkvalitet och batterikapacitet

Boombox 2 har kapacitet att spela riktigt högt och det med fördel utomhus. Det är inget snack om att JBL har fokuserat på att högtalaren ska förmedla ett klart och tydligt ljud i det övre frekvensområdet, vilket resulterar i en nästintill perfekt balans mellan bas, mellanregister och diskant just i en öppen omgivning. Det låter riktigt bra även i en mer sluten miljö – till en viss nivå. Vid riktigt hög volym kan ljudet upplevas som vasst och nästintill obehagligt.

JBL Boombox 2

Batteritiden är enligt tillverkaren specificerad till hela 24 timmar. Det överensstämmer bra med våra mätningar, men förutsätter att volymen är inställd på max 50 procent. Drar du stället på ordentligt och ligger konstant nära maxvolym sjunker kapaciteten till runt nio timmar, vilket även det är klart godkänt.

Specifikationer

Testad: juni 2021
Modell: Boombox 2
Tillverkare: JBL
Typ: portabel bluetooth-högtalare
Uteffekt: 2x40W (2x30W i batteriläge)
Anslutning: Bluetooth 5.1, 3,5 mm aux
Batteritid: upp till 24 timmar
Laddningstid: 6,5 timmar
Frekvensåtergivning: 50–20 000 Hz
IP-klass: IPX7
Aktiv röststyrningsassistent: Nej
Vikt: 5,9 kilo
Mått: 48.5 x 20.1 x 25,7 cm
Rek. Pris vid test: 5 500 kronor            
Pris: Från 2 788 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5