Snart är nästa generations spelkonsoler här, och om du vill få ett smakprov på vad vi kan vänta oss grafikmässigt av de häftigaste spelen kan du titta på Epic Games nya demo.

Företaget har för första gången demonstrerat vad Unreal Engine 5 är kapabel till, i en nära sju minuter lång sekvens uppspelad live på en Playstation 5. Demot handlar om att visa upp två av de viktigaste nya teknikerna i spelmotorn: Lumen och Nanite.

Lumen hanterar, som namnet antyder, belysning och är en helt dynamisk global illumineringsmotor som reagerar på förändringar i både geometri och ljuskällor. Nanite är en ny geometrimotor som kan hantera miljarder polygoner och effektivt förenkla dem till miljontals polygoner som faktiskt ritas upp.

Den nya spelmotorn har också en ny partikelmotor kallad Niagara där enskilda partiklar kan kommunicera med varandra och förstå sin omgivning bättre, vilket i demot visas i form av bland annat en svärm fladdermöss och insekter som flyr undan ett ljus.

Unreal Engine 5 släpps 2021 och kommer fungera på i princip alla plattformar: Playstation 5, Xbox Series X, Windows, Mac OS, Android och IOS.