Betyg 3 av 5

Omdöme

Med låg vikt och en distinkt stil kan det finnas orsaker att spana in denna Armani-klocka. Men du får betala lite extra för att det just står Armani på den, och vi tycker inte riktigt att de fått ihop det hela rent praktiskt. Det finns liknande klockor i samma klass som är billigare och behändigare.

Positivt

  • Snygg stil och lätt konstruktion
  • Goda grundfunktioner som allround-klocka
  • Bra app-utbud

Negativt

  • En del obekväma detaljer
  • Tveksam batteritid
  • Saknar mer avancerad träningsfunktion

Testad produkt: Emporio Armani Connected Smartwatch 3
Pris: från 3 595 kronor hos Prisjakt

Precis som så många andra designhus har Armani klockor i sortimentet, speciellt under varumärket Emporio Armani. Och numera har de också smartklockor i sortimentet. Den senaste, Connected Smartwatch 3, är byggd på en Snapdragon 3100-processor, har 8 gigabyte lagring för media och appar, och kör Google Wear OS.

Klockan har en avskalad halvsportig design med en matt aluminiumboett, svarta knappar och ett svart gummiarmband som sitter stadigt men kan bli lite svettigt i längden, och nästan känns lite budget-aktigt. Klockan finns sedan i en handfull varianter med olika färg på boetten och olika medföljande armband. Vi föredrar vår grå modell framför till exempel en svart. Det gör det lättare att se knapparna på sidan, och ser kort och gott snyggare ut, tycker vi. Lätt vassa kanter och hörn gör att vissa saker, som att svepa in från sidorna på skärmen, blir lite obekvämt.

Armbandet har standard 20-millimetersfäste och går att byta ut mot valfritt alternativ. Med en roterande krona på sidan blir telefonens menyer extra enkla att navigera, den kan dock vara lite svår att greppa om du har för stora händer.

Bra för kommunikation, lite efter för träning

Klockor med senaste Wear OS är riktigt bra på att hantera notifieringar och enklare kommunikation som e-postnotifieringar, telefonkontroller och Google Assistent. Med mikrofon och högtalare inbyggda går det fint att både sköta hela telefonsamtal på klockan om du ställer in den för det, men framför allt är det lysande för att snacka med och få svar från Google Assistent, även om klockans inbyggda högtalare är lite tunn. Wear OS fungerar också numera bra tillsammans med IOS – det är bara en handfull funktioner som kalendersynkning och enstaka IOS-funktioner som Imessage som inte är kompatibelt.

Armani

Systemet är dock inte lika funktionsrikt för sådant som träning jämfört med konkurrenterna. Men det betyder inte att kockan är dålig för det ändamålet heller, med pålitlig stegmätare, höjdmätare och pulsmätare. Klockan är på pappret vattentät med 3 atmosfärers tryck vilket innebär nedsänkning i vatten till 30 meter, men tillverkaren garanterar bara att den tål regn, spill och tillfälliga bad.

Vi får till exempel ingen automatisk aktivitetsidentifiering så vill du logga specifika program i egna Google Fit eller i tredjepartsappar får du dra igång det manuellt. Ett par sådana, Nike Run Club och Cardiogram har den fått förinstallerade.

Skärmen är en snygg och skarp amoled-panel med bra ljusstyrka för de flesta lägen, även om den automatiska ljusstyrkan kanske vill ställa ner den lite för mycket ibland. Vi får urtavlor som kan vara kostant igång i ett avskalat alltid på-läge, men där räcker kontrasten i urtavlorna inte alltid till. Armanis egendesignade samling urtavlor gillar vi inte riktigt. De är onekligen riktigt snygga, men flera av dem har låga kontraster som gör dem otydliga jämfört med de flesta smartklocke-urtavlor. Du är givetvis inte begränsad till dem, och det går att ladda hem mängder av urtavlor och tredjepartsappar från Google Play.

Steget efter i batteritid

Du kan ansluta med bluetooth via mobilen, och det går också att köra wifi, vilket av någon anledning varken Armani eller de flesta butiker bryr sig om att informera om. Wifi-anslutning drar lite mer batteri, men Wear OS är bra på att bara dra igång det enbart när enskilda funktioner och appar behöver det.

Att köra lite tyngre interna appar som kartor och mediaspelare kan äta batteri. Håller vi oss till sparsam sådan användning har den en driftstid på lite mer än ett dygn – men att förvänta sig upp till upp till två dygn blir orealistiskt. Armanis klocka har exakt samma hårdvara och system som ett par andra klockor vi testat, men har ändå lite sämre batteritid. Tillverkaren anger inte batterikapacitet, möjligen är den snäppet lägre, vilket kan bidra till dess låga vikt.

Priset ligger på cirka 4 000 kronor i de flesta butiker. Den går ibland att få tag på billigare, men bara om du har tur. Det gör den här klockan dyrast i ett gäng av smartklockor som har samma plattform, funktioner och system. Så det du betalar lite extra för är Armani-designen och varumärket. Vi gillar dess lätta materialval och dess distinkta stil, men ett par detaljer är mindre väl genomtänkta, och tråkigt stela gummiarmbandet vill vi direkt byta ut.

Specifikationer

Produktnamn: Emporio Armani Connected Smartwatch 3
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Emporio Armani
Processor: Snapdragon Wear 3100
Lagring: 8 GB
Kommunikation: Wifi, bluetooth, gps, nfc
Skärm: 1,28 tum rund amoled, 390x390 bildpunkter
Funktioner: Barometer, accelerometer, gyro, pulsmätare, mikrofon
Operativsystem: Wear OS
Kompatibilitet: Android, IOS
Batteritid: 1-2 dygn
Övrigt: Vattentålig (3ATM), inbyggd högtalare, stöd för Google Pay
Mått: 45 x 51 x 12,5 cm
Vikt: 31 gram (46 gram med armband)
Rek. pris: 4 300 kronor
Pris: från 3 595 kronor hos Prisjakt

Betyg: 3 av 5