Garmin är mest kända för sina många bra gps-klockor och annan navigationsutrustning, men har också aktivitetsklockor med bredare användningsområde, och har på senare år kommit med några riktigt intressanta smartklockor med full mångsidighet. En av de senaste heter Venu, och är en stilig och relativt lätt klocka som sitter bekvämt på handleder av de flesta storlekar.
Omdöme
Positivt
- Lätt och tålig
- Många bra hälso- och träningsfunktioner
- Bra batteritid
Negativt
- Opraktisk som klocka utan allid på-skärm
- Delvis osmarta gränssnittsrutiner
- Bristande app-utbud och informationshantering
Testad produkt: Garmin Venu
Pris: 2 669 kronor hos Amazon Sverige
Den finns i en handfull olika färger, med svart eller vit bas och detaljer i svart, silver eller guld. Den levereras med ett följsamt men lite svettigt silikonarmband som har ett irriterande pilligt spänne, men det sitter med standard 20-millimeters fattning i boetten och är lätt att själv byta ut mot valfritt annat om du vill.
Ett alternativ till Venu är Vivoactive 4 som kom ut ungefär samtidigt. De är i funktion mer eller mindre identiska. Det viktigaste som skiljer dem åt är skärmen, där Vivoactive 4 har aningen större svartvit lcd-skärm. I Venu sitter det istället en skarp amoled-skärm. Den drar givetvis mer ström. Men med tanke på hur mycket snyggare gränssnitt och urtavlor blir kan det vara värt det.
Speciellt som den fortfarande är en av de mer strömsnåla klockorna. Vi kan använda den i fem dagar utan att behöva ladda den, så länge vi inte navigerar med gps. Laddkabel ansluts till en liten pin-kontakt som klickas fast på undersidan av klockan.
Vissa skärmproblem
Skärmen är inte extremt ljusstark men räcker för utomhusbruk om du manuellt ställer den till det. Den har en ambient ljussensor och justerar hela tiden ljuset efter omgivningen, men har också tre nivåer som du ställer in manuellt. Enbart på maxnivå blir den ljusstark nog för en solig vårdag. Klockan har inget alltid på-läge för skärmen, vilket givetvis bidrar till att spara batteri, men det ställer extra krav på väckningen. Den ska detektera en armledsrörelse men det fungerar inte konsekvent, och även när det fungerar tar det irriterande lång tid innan skärmen tänds.
Den långa batteritiden kommer sig främst av att Venu precis som till exempel Fitbit har en betydligt blygsammare prestanda än till exempel en Apple Watch. Det märks bland annat i navigeringen i menyer och appar som kan kännas lite släpiga.

Garmin kör eget operativsystem och egna app-butiken Connect IQ innehåller ett litet antal extra appar, men framför allt många snygga och användbara urtavlor du kan lägga till. Dock inte utan viss frustration. Vi har stora problem att få synkning av appar, sensordata och inställningar att fungera smidigt. Det kan ta timmar från att vi väljer en app i butiken via mobilen tills den installerats. Hela den rutinen känns väldigt bakvänd och förvirrad.
Samma sak sker när vi behöver göra en systemuppdatering. Det enda sättet att göra det är att ladda hem ett program till datorn och ansluta med usb. Det är också enda sättet att få över offline-ljudfiler till den, om du inte kör till exempel Spotify och använder offline-läge där. Däremot ser Garmin ut att ha jobbat på gränssnittet i själva klockan. Menyer är logiska och lättnavigerade och det går snabbt att komma åt många funktioner. Vi hade dock gärna sett en snabbare väg till notifikationer.
Många hälsofördelar
Det här är en väldigt träningsinriktad klocka. Det märks inte minst på dess extra goda uppsättning sensorer. Förutom de vanliga som gyro, accelerometer och pulsmätare har den höjdmätare, kompass och pulsoximeter för att uppskatta syrehalt i blodet. Den kommer förladdad med ett 30-tal olika aktivitets- och träningsprogram, och dessutom ett gäng wellness-funktioner som detaljerad koll på din sömn.
I standardläge har den också ett gäng övervaknings- och påminnelsefunktioner igång, som till exempel noterar om du verkar inaktiv, eller om den tror du är stressad. En rolig funktion är andningsövningar den då kan uppmana dig att göra. Det kan dock bli lite mycket av sådant, och vi tycker dessutom att den allt som oftast feltolkar aktiviteter. Det går att stänga av sådant om du inte vill ha konstant tjat från handleden om hur du ska leva.
Venu har varken mikrofon eller högtalare. Det sätt du får larm och liknande på den är enbart med vibration, och den är lite mesig, tycker vi. Det händer att vi inte märker av den om vi samtidigt är för aktiva.
Jämfört med Google, Apple och Samsung har Garmin en lång väg innan de kommer upp i den generella app-rikedom man kan tänkas vilja ha. På den punkten är det än så länge ganska torftigt. Men den har stöd för ett gäng musikappar, inklusive Spotify, och du kan spara musik lokalt för en löprunda utan telefonen, med bluetoothörlurar. Du kan även göra kontaktlösa betalningar med Garmin Pay, om du har ett av ett 20-tal olika kreditkort som stödjs.
Specifikationer
Produktnamn: Garmin Venu
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Garmin
Processor: Ingen uppgift
Lagring: 4 GB
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc, gps
Skärm: 1,2 tum rund amoled, 390x390 bildpunkter
Funktioner: Accelerometer, gyro, kompass, barometer, pulsmätare, pulsoximeter, ljussensor
Operativsystem: Garmin Connect
Kompatibilitet: Android, IOS, Windows
Batteritid: Ca 5 dygn
Övrigt: Vattentät (5ATM), stöd för Garmin Pay
Mått: 43,2 x 43,2 x 12,4 mm
Vikt: 32 gram (46,3 gram med armband)
Rek. pris: 4 199 kr
Pris: 2 669 kronor hos Amazon Sverige
