Flera varumärken som har Wear OS-smartklockor i sortimentet har Fossil att tacka för det, då de tillverkas i samarbete med denna amerikanska tillverkare som står för tekniken medan respektive varumärke står för designen. Därför är det lite intressant att av de smartklockor vi testat från olika leverantörer som har detta samarbete, är det Fossils egna klocka Carlyle HR som vi faktiskt gillar bäst.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Fossil krånglar inte till det, utan levererar en enkelt men genomtänkt utformad Wear OS-klocka som har prestandan och funktionerna du behöver för att använda den på många olika sätt. Behöver du inte de allra mest avancerade träningsfunktionerna så är det här ett toppenval, och det till ett riktigt bra pris.

Positivt

  • Diskret designad och bekväm
  • Goda grundfunktioner som allround-klocka
  • Bra app-utbud
  • Bra pris

Negativt

  • Saknar mer avancerad träningsfunktion
  • Något begränsad batteritid

Testad produkt: Fossil Carlyle HR gen 5
Pris: från 2 895 kronor hos Prisjakt

M3 Bäst i test

Den har en gedigen byggkvalitet med diskret, blanksvart stålboett, avfasade kanter på sidorna som ger den ett smalt intryck, och ett gediget armband i läder som är lika stabilt som det är följsamt. För den som av veganska skäl, eller för vattentålighet, vill undvika läder finns det också varianter med silikon- och metallarmband. Det finns också ett par andra modeller med samma hårdvara och funktioner men andra stilar, till i princip samma pris, mellan 2 500 och 3 000 kronor i butik.

Det är ett bra pris för den smidiga och snabba klocka vi får, som i funktioner, kvalitet och komfort matchar andra bra Wear OS-klockor. Den har en skarp och ljusstark amoled-skärm, pigga processorn Snapdragon Wear 3100 och 8 gigabyte lagringsminne för media och appar. Med Wear OS och Google Play-butiken kan du hitta massor av roliga och användbara appar och extra urtavlor. Med klockan får vi också med ett stort och varierat bibliotek av Fossils egna utravlor.

Stabilt ljud och snygg skärm

Klockan har inbyggd mikrofon av god kvalitet och inbyggd högtalare med fin klang i, bättre än till exempel Emporio Armani Connected Smartwatch 3, som är en av de klockor Fossil levererar tekniken till. Vi gissar på att de har samma högtalarelement. Så det beror mest på hur den är monterad och materialet på boetten den sitter i. Vi kan utan bekymmer både hålla röstsamtal via mobilen om vi tillåter klockan att göra det, och framför allt kommunicera med Google Assistent direkt från den.

Skärmen är en plan och rund amoled på 1,28 tum med fin skärpa, snygga färger och ljusstyrka nog för de flesta situationer. Med automatisk ljusstyrka räcker den inte riktigt till för snygg bild vid reflexer i dagsljus, även om den är tydbar även då. Automatiken är helt enkelt lite för försiktig, för att spara på batteriet.

Fossil Carlyle HR gen 5

Den går då att pressa upp lite extra manuellt om du vill. Men det kan vara värt att undvika, då den som alla lite kraftfullare smartklockor inte har mer än max ett par dagars batteritid. Den är snäppet bättre på den punkten än till exempel en Apple Watch, men du får räkna med att ladda den minst varannan natt. Troligen oftare, om du aktiverar gps eller kör en del tyngre appar.

Grundläggande hälsofunktioner

Wear OS-klockor är inte lika funktionsrika som konkurrenterna när det gäller integrerade fitness- och hälsofunktioner. Du får ingen aktiv träningsdetektering, och Googles egna app Fit hör inte till de mest avancerade. Ett par alternativ är dock förinstallerade, och det finns ett gäng bra appar som du kan ladda hem.

Med alla standardsensorer, inklusive höjdmätare och pulsmätare, räcker den gott för en vanlig motionär. Klockan har tre atmosfärers täthet, vilket innebär att den kan klara 30 meters vattendjup. I teorin. I verkliga livet ska du snarare räkna med att den tål svett, spill, en avspolning och ett tillfälligt bad, men inte är något du medvetet dyker med.

Räcker detta för din del för att komma igång och utnyttja smartklockan för hälsosammare rutiner så är det här för övrigt en riktigt bra klocka till ett riktigt bra pris. Vad mer kan man begära?

Specifikationer

Produktnamn: Fossil Carlyle HR gen 5
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Fossil
Processor: Snapdragon Wear 3100
Lagring: 8 GB
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc, gps
Skärm: 1,28 tum rund amoled, 390x390 bildpunkter
Funktioner: Barometer, accelerometer, gyro, pulsmätare, mikrofon
Operativsystem: Wear OS
Kompatibilitet: Android, IOS
Batteritid: 2 dygn
Övrigt: Vattentålig (3ATM), inbyggd högtalare, stöd för Google Pay
Mått: 44 x 5,5 x 12,5 mm
Vikt: 46 gram (77 gram med armband)
Rek. pris: 3 195 kr
Pris: från 2 895 kronor hos Prisjakt

Betyg: 4 av 5