Michael Kors Access är en klocka som finns i ett helt gäng olika utföranden. Klassiska herrklockor på 44 millimeter och damklockor på 40 millimeter i rostfritt stål med rejäla länkade armband och svart, silver eller guldton, samt sportigare modeller med olika sorters gummiarmband.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Om denna biffiga klocka passar dig lär bero mycket på personlig smak. Den har goda funktioner som smartklocka och digital assistent, men Wear OS-klockor ligger lite efter på träningsfronten. Det är inte en hutlöst dyr klocka, men det går att få samma funktionalitet klart billigare.

Positivt

  • Lite extra lyxvibbar
  • Goda grundfunktioner som allround-klocka
  • Bra app-utbud

Negativt

  • Saknar mer avancerad träningsfunktion
  • Begränsad batteritid
  • Stor och tung

Testad produkt: Michael Kors Access Lexington 2
Pris: från 3 395 kr hos Prisjakt.

Den senaste generationen av dessa klockor kom hösten 2019 och kallas på Michael Kors hemsida för Gen 5. Men det är inget som varken står på förpackningen eller är något som refereras till ute i butiker.

Den modell vi testat heter Lexington 2 eller 2.0, beroende på vilken butik du besöker. Det är ett rejält herrur med 44 millimeter blank, silver- eller guldfärgad boett. Bara klockan utan armband väger mer än de flesta, och det medföljande och påmonterade armbandet höjer vikten med nästan ett hekto.

Men det har ett standardfäste, så du kan lätt byta ut det mot ett valfritt annat armband. I paketet medföljer till och med ett snyggt "MK"-graverat spänne du kan använda till ditt nya armband. Allt är av toppkvalitet och armbandet har en komfortabel följsamhet. Det känns som den sorts lyx vi får betala extra för i till exempel en flådigare version av Apple Watch, men med ett pris på under 4 000 kronor. Då och då går den att hitta till kampanjpris i enskilda butiker, men billigast är den annars i leverantörens webbshop.

Bekant hårdvara

Det här är en av flera kockor där traditionella urtillverkare har samarbetat med Fossil som försett dem med smart teknik. Närmare bestämt en Snapdragon 3100-processor, en snygg amoledskärm och Googles Wear OS. Klockan har alla viktiga uppkopplingsmöjligheter – bluetooth, wifi, gps och nfc – som kan användas för trådlösa betalningar med Google Pay. Utbudet av aktivitetssensorer är en god basuppsättning, inklusive höjdmätning med barometer och pulsmästare.

Wear OS har blivit allt bättre med åren, och med dubbelkärniga Snapdragon 3100-processorn upplever vi den som överlag rapp i responsen. Med greppvänlig krona på ena sidan som kan användas för att skrolla så slipper du svepa onödigt mycket på skärmen. Det har många nya Wear OS-klockor, men denna är lite extra bekväm.

Michael Kors Access

Access Lexington 2 har inbyggd mikrofon och en högtalare på sidan, så du kan prata med din Google Assistent, och till och med föra telefonsamtal på den, även om vi tycker att ljudet är lite burkigt i tonen. Vi upptäcker också ett visst klickande ljud i mikrofonen, vilket visar sig bero på att den registrerar att armbandets länkar stöter i boetten om vi rör på oss för mycket.

Systemet har en duglig uppsättning appar, och du får en extra smart urtavlehanterare som bland annat låter dig designa din egen utifrån foton den kan hämta från dina sociala konton (om du låter den), schemalägga byten av urtavlor, och välja bland en hel hög av tillverkarens egna. Utöver det och Googles standardappar är även ett par extra tränings- och hälsoappar förinstallerade.

Tryggt tät

Klockan är vattentät i samma klass som en handfull andra Wear OS-klockor, med tre atmosfärers tryck så att den klarar upp till 30 meters nedsänkning i vatten, i alla fall tillfälligt. Du kan med andra ord tryggt blöta ner den, man det är ingen klocka att medvetet dyka med.

Det vi inte får med en smartklocka av denna typ är särskilt lång batteritid. Håller vi oss undan från gps och kör automatisk skärmljusstyrka samt ett enkelt alltid på-läge för urtavlan, kan vi fortfarande köra i ett par dagar innan den behöver laddas. Behöver ljusstyrkan justeras upp så bör den fortfarande räcka till kvällen dag två, men behöver sedan laddas på över natten. Lite mer aktivt app-användande halverar snabbt driftstiden till en dag.

Vad som passar på din handled är mycket en personlig fråga, och vill du ha ett rejält och tungt metallstycke är det här ett snyggt och funktionellt sådant. Men du får betala lite extra för det, och även, tror vi, bara för varumärket Michael Kors.

Specifikationer

Produktnamn: Michael Kors Access Lexington 2
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Michael Kors
Processor: Snapdragon Wear 3100
Lagring: 8 GB
Kommunikation: Wifi, bluetooth, nfc, gps
Skärm: 1,28 tum rund amoled, 390x390 bildpunkter
Funktioner: Barometer, accelerometer, gyro, pulsmätare, mikrofon
Operativsystem: Wear OS
Kompatibilitet: Android, IOS
Batteritid: 1-2 dygn
Övrigt: Vattentålig (3ATM), inbyggd högtalare, stöd för Google Pay
Mått: 44 x 50 x 12,5 mm
Vikt: 47 gram (143 gram med armbard)
Rek. pris: 3 700 kr
Pris: från 3 395 kr hos Prisjakt.

Betyg: 4 av 5