Galaxy A71 testades maj 2020, och uppdaterades november 2020 med justerat omdöme och prisuppgifter.

När de verkliga flaggskeppen nu har parkerat runt eller över 10 000-kronorsstrecket, blir det mer intressant än någonsin att se vad leverantörerna erbjuder för några tusenlappar mindre. Vi har redan testat och blivit positivt överraskade av Galaxy A51, och den lite större Galaxy A71 håller samma goda klass.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Flaggskeppen rusar iväg i pris, men med de senaste Galaxy A-mobiler har Samsung visat att du faktiskt inte behöver betala så mycket. Klarar du dig utan monsterprestanda, 5g, och superavancerad kamera är Galaxy A71 en riktig kvalitetsmobil för strax under 5 000 kronor. Med undantag av en högtalare som inte riktigt håller vanlig Samsung-klass och att kameran inte håller jämnhög klass har vi inget nämnvärt att klaga på. Den sticker inte ut och är bäst på något, men helheten är en stabilt bra mobil.

Positivt

  • Slimmad, behändig och bekväm.
  • Snygg skärm.
  • Lång batteritid.

Negativt

  • Sterohögtalare hade varit bra.
  • Inte så bra på mörkerfoto, och tveksam zoom.
  • Onödiga appar och ren bloatware.

Testad produkt: Galaxy A71 SM-A715F/DS
Pris: Från 4 175 kronor hos Prisjakt

Den följer i fotspåren av Galaxy A70 från förra året, med samma skärmstorlek och på ett ungefär samma format. Men den har blivit mer slimmad och lättare att greppa än den rätt så klunsiga föregångaren. Den är några kännbara gram lättare och har framför allt en mer slimmad design med avsmalnade form ut åt sidorna. Baksidan och ramen är i plast, men har trots det god kvalitetskänsla. Volym- och på-knapp på sidan är lite vickiga, även om de fungerar bra.

Du kan välja mellan en vit, en svart och en turkos modell, alla med ett diskret mönster bakom plasten på baksidan. Framtill är det en plan Gorilla Glass-yta med aningen droppformade kanter som gäller. Den har samma design på kamerapanel som alla Samsungs mobiler har haft ett tag nu, en fyrkant i ena hörnet, men den är mindre och inte lika utstickande som på premiummodellerna.

Galaxy A71 har optisk fingeravtrycksläsare i skärmen, och den fungerar snabbt och pålitligt, även om vi får trycka lite extra hårt om skärmen är i direkt solljus. Det här hade förra A-serien rejäla problem med, så vi är glada att se att Samsung har fått rätsida på det.

Galaxy A71 i handen
Snygg skärm och hög komfort trots ett brett format är två av de bästa sakerna med Galaxy A71. 

Har allt utom hög frekvens
Den 6,7 tum stora skärmen är byggd på Samsungs snygga amoled-panel med fina färger och hdr-stöd. Den klarar av att visa dci-p3-färgskala i ett ”intensiv”-läge och srgb i standardläge. Men det är inte helt färgkorrekt i intensiva läget utan ser ut att dra lite åt kalla toner. Men då är vi petiga, och det går även att justera färgtemperaturen manuellt.

Ljusstyrkan räcker för användning i direkt solljus, men då får du räkna med att batteriet tar slut lite extra snabbt, eftersom den då kan gå upp i extra intensivt läge. Den är dock inte lika ljusstark som Galaxy A51, som mest lite drygt 500 cd/m2 istället för drygt 600 cd/m2. Även föregångaren Galaxy A70 var ljusstarkare. Men tack vare vassa kontrasten i amoled-panelen räcker det ändå.

Du får givetvis inte den höjda bildfrekvens som finns i flaggskepp nu för tiden, men annars är det här kort och gott en riktigt bra bildskärm. Den täcker nästan hela framsidan med en till ett par millimeters marginal och med ett litet kamera-hål i mitten upptill precis som på Galaxy S20-lurarna.

I botten av telefonen sitter usb-c-uttag och analogt hörlursuttag. Här hittar vi också telefonens enda högtalare. Den ger hygglig ljudkvalitet och bra tryck i volymen. Mellanregistret dominerar vilket gör den bra på att lyfta fram röster, men en något svag bas och det faktum att en del detaljer försvinner gör att den inte är lika njutbar för musik.

Galaxy A71 nedtill
Traditionella hörlursporten lever ännu.

Du får dock en bra equalizer med vilken du kan få till lite mer balanserat ljud. Bättre är det med lurar anslutna, analoga, via usb eller bluetooth. Då har du Dolby Atmos-stöd, smart ljudanpassning till olika hörlurar och hörsel, och generellt bättre ljudkvalitet.

Stabila prestanda med Snapdragon

Telefonen drivs inte med en av Samsungs egna Exynos-kretsar utan här sitter en Snapdragon 730, vilken levererar utmärkta mellanklassprestanda, på ett ungefär hälften av beräkningskraften som toppmobiler gör just nu. Men det är gott och väl allt de flesta behöver. Visst finns det konkurrenter i denna prisklass med både lite och mycket mer prestanda, men processorn gör jobbet och upplevelsen i vardagen är rapp, om du inte vill spela tunga spel.

Du får 6 gigabyte ram-minne, där 8 gigabyte kanske hade varit idealt för extra smidig multitasking, men med tanke på prisläget kan vi inte klaga. Du får också 128 gigabyte halvsnabb Flash-lagring, och kan utöka med mikro-sd-kort, och det går att ha det och dubbla sim-kort instoppade samtidigt.

Med ett rejält batteri på 4 500 mAh, en strömsnål hårdvaruplattform och skärm blir batteritiden utmärkt. Vi kan strömma video oavbrutet från tidig morgon och långt in på småtimmarna, och vi surfar och mejlar på dämpad ljusstyrka i nästan ett dygn. I alla fall inte så länge vi inte fotar och filmar eller kör spel och enstaka andra extra krävande appar. En 25 watts snabbladdare medföljer, så du behöver inte plugga in den länge för att få några timmar extra energi.

Galaxy A71 kameror
Galaxy A71 har många kameralinser. Tre som du kan fota med, en som hjälper till passivt.

I kamerapanelen baktill sitter fyra linser men det är främst två som du huvudsakligen använder. För det första en snabbjobbad och pålitlig 64 megapixel huvudsensor som tar snygga bilder med fin dynamik, i alla fall så länge vi har ai-läget kallad scenoptimering igång. Det ger smart automatik och hjälpmedel för att ta en snygg bild.

Det känns dock fortfarande som att vi har kontrollen över bilderna. Utan den igång kan kameran få lite problem med att lyfta fram för mörka delar av en utomhusbild. Inomhus får vi bra balans både med och utan ai, men bara till en viss nivå. Blir det för mörkt finns det en gräns för hur mycket den kan kompensera, sedan blir det snabbt mörkt.

Kul vidvinkel, ingen telefoto

Utan separat optisk zoom får vi nöja oss med digital, och den är tyvärr inget vidare. Det märks snabbt att det handlar om fejkad uppskalning, och vi undviker helst att zooma. Bättre går det att zooma ut. Andra kameran är en vidvinkel med fokus på just extra vid vinkel, det är påtaglig fiskögeeffekt i bilden men en mycket bred upptagning som kan resultera i riktigt roliga landskaps- och även inomhusfoton. Dock inte med samma bra dynamik som huvudkameran.

Kamera nummer tre är en enkel makrolins som du kan fota närbilder med på ner till tre centimeters avstånd. Den ger något varma färgtoner men är annars pålitlig. En fjärde lins finns också men det är bara en extra stödkamera för djupseende till huvudkameran.

Operativsystemet är Android 10 och som vanligt med Samsung One UI-gränssnitt. Det är snabbt och lättnavigerat, men vi längtar som vanligt efter dagen Samsung frångår gammal mossig knappnavigering som standard, och slänger ut alla tredjepartsappar vi lika gärna kunde ladda hem själva om vi vill ha dem, samt hälften av sina egna som vi inte ser något vits med.

One UI 2
One UI 2, en blandning av smart hantering och irritationsmoment, intressanta funktioner och onödigheter.

Med ett rekommenderat pris på precis under 5 000 kronor och snäppet billigare än så i många butiker, tycker vi att Galaxy A71 levererar mycket kvalitet och värde för pengarna. Känns en Galaxy S20 Plus för magstark för budgeten får du här en bra Samsung med allt du behöver för en betydligt mindre slant.

Specifikationer

Produktnamn: Galaxy A71 SM-A715F/DS
Testad: Maj 2020, uppdaterad november 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 730
Processor: 2 st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,7 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 64 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 5 megapixel makro + djupkamera med led bak, 32 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim
Batteri: 4 500 mAh, 18h 40min webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 21h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 29h samtal (3g)
Storlek: 16,4 x 7,7 x 0,8 cm
Vikt: 179 gram
Rek. pris: 4 990 kr
Pris: Från 4 175 kronor hos Prisjakt

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 265 596 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 744 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: 2 463 poäng
Androbench, lagring: 464,11 MB/s

Betyg: 4 av 5