Uppdatering 2020-05-20: Oneplus meddelar att filtret inte kommer stängas av utanför Kina. Företaget låter det vara så länge men kommer släppa en uppdatering av operativsystemet Oxygen OS som ”fixar” filtret.


Oneplus har meddelat via Weibo att färgfilterfunktionen i kameran på Oneplus 8 ska stängas av medan företaget utreder integritetsfrågan, skriver Android Central.

Färgfiltret visade sig nyligen ha en oväntad förmåga att se genom vissa tunna material, till exempel plasthöljet på Apple TV och en del tunna kläder. Det har fått vissa att kalla det en röntgenfunktion eller ”x-ray vision” men den kan inte se vad som helst bakom det för våra ögon ogenomskinliga materialet.

När filtret är aktivt fångar kameran nämligen infrarött ljus, som våra ögon inte kan se men som tack vare den relativt långa våglängden kan penetrera material som ljus med kortare våglängder reflekteras mot. Tillsammans med kraftigt förstärkt konstrast innebär det att bilderna kan visa insidan på elektronik och möjligen – vilket har fått Oneplus att agera – vad som finns under kläderna på människor.

Det finns andra kameror som inte blockerar infrarött ljus, och dessa kan se igenom samma slags material precis lika bra, så det är ingen unik funktion i Oneplus 8.

Uppdateringen som stänger av färgfiltret ska rulla ut i Kina nu i veckan. Hittills har Oneplus inte sagt något om huruvida även resten av världen blir av med funktionen.