Testad produkt: Roomba 976
Pris: Från 3 838 kronor via Prisjakt

Det är inget snacka om – Irobot är en av de ledande tillverkarna inom segmentet avancerade robotdammsugare.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Roomba 976 är en något enklare robot som presterar bra rent städmässigt och med bra framkomlighet, men som saknar en del av de funktioner du får med tillverkarens mer avancerade modeller, och då framför allt en anpassningsbar kartfunktion för rumsindelning och avgränsningar. Konkurrensen i segmentet är emellertid brutal och för samma pengar får du exempelvis en Roborock S5 Max, en betydligt mer avancerad robotdammsugare.

Positivt

  • Bra framkomlighet och effektiv rengöring
  • Smidig app med bland annat schemaläggning
  • Enkel att rengöra

Negativt

  • Saknar kartfunktion för att rumsindela och avgränsa
  • Når inte hela vägen in i hörn
 

Utvecklingen går framåt i ett rasande tempo, inte minst de senaste åren, och med flertalet modeller i Roomba-serien har tillverkaren visat att man tillhör den absoluta toppen inom områdena teknik, navigation och andra smarta lösningar.

Budgetalternativ värt namnet?

Detta gäller framför allt Irobots mest avancerade modellserier: i-, och s-serien. Baksidan, om det nu finns en sådan, är att de kostar en hel del. Roomba S9+ (med automattömning) går lös på närmare 15 000 kronor. Är då 970-serien, med en något humanare prislapp, ett intressant alternativ?

Det här bör du tänka på innan du köper en robotdammsugare

Testmodellen Roomba 976 liknar rent utseendemässigt syskonmodellen i7 och har samma runda form, och vore det inte för ovansidans annorlunda färgsättning, som här är guldfärgad istället för svart/mörkgrå, är det inte lätt att skilja modellerna åt. Den har även samma form och har således tyvärr inte ärvt s-seriens d-form som bättre kommer åt i hörn. 

iRobot Roomba 976

Den största skillnaden jämfört med tillverkarens mer avancerade modeller märks först efter att vi är klara med installationen och kan låta roboten börja städa. Installationen, som utförs med den tillhörande Home-appen är för övrigt mycket enkel, och där kan du via steg-för-steg-anvisningarna ansluta enheten till ditt trådlösa hemmanätverk.

Saknar anpassningsbar kartfunktion

Roomba 976 lokaliserar sig i hemmet med hjälp ett visuellt navigationssystem (Iadapt 2.0) och arbetar sig systematiskt fram efter ett förutbestämt städmönster. I appen kan du välja om den ska täcka ytan en eller två gånger alternativt ställa den i autoläget där roboten anpassar sig efter hur smutsigt underlaget är. För en snabbare rengöring går det även att välja bort prioriterad kantstädning.

Varje städpass lagras i appen och du kan via en kartfunktion se vilka ytor som rengjorts, hur lång tid det tagit och vilka eventuella områden som varit extra smutsiga. I appen kan du även schemalägga städningen (veckodag samt tidpunkt) och tack vare uppkopplingen kan du givetvis starta städningar från distans.

Roomba 976
Appen uppdateras kontinuerligt. Här den senaste versionen, ett klart lyft mot tidigare.

Vad du däremot inte kan göra är att dela in hemmet i olika städzoner, addera områden roboten ska undvika eller lägga till virtuella avgränsningar. Vill du att roboten ska utelämna vissa rum får du helt enkelt stänga dörren till dessa. Rent praktiskt är det i just det här avseendet Roomba 976 skiljer sig från de mer avancerade modellerna i s-, och i-serien.

Prestandamässigt anser vi att roboten klarar sig bra. Den tar sig fram effektivt över trösklar, även de lite högre (2 centimeter klarar den galant) liksom heltäckningsmattor. En yta på cirka 40 kvadratmeter avverkas i autoläget på dryga halvtimmen vilket är riktigt bra.

iRobot Roomba 976

Vi gillar även de borstlösa gummivalsarna som effektivt drar med sig hår från husdjur och som samtidigt är betydligt enklare att rengöra än de mer traditionella borstarna. Den runda formen innebär att den har vissa problem med inåtgående hörn, där exempelvis s-serien och dess d-form är betydligt effektivare.   

Specifikationer

Modell: Roomba 976
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Irobot
Körtid: Upp till 75 min
Dammbehållare: 0,55 liter
Kartläggning: Kamera
Kommunikation: Wifi
Tillhörande app: Ja
Kartfunktion: Ja
Med rumsindelning: Nej
Mått: 350 mm i diameter, höjd 9,1 cm
Rek. pris vid testtillfälle: 5 499 kronor
Pris: Från 3 838 kronor via Prisjakt

Betyg: 3 av 5