Undertecknads bredbandsanslutning i en Stockholmsförort låg en gång nere över en vecka på grund av en avgnagd ledning. Det var råttor som varit framme, och det är tydligen ingen ovanlighet med kablar som ligger närmast oskyddade bara nergrävda en liten bit.

Desto ovanligare lär avbrott orsakade av nötkreatur vara, men det är just vad som drabbade Google nyligen, berättar företagets Urs Hölzle i en tråd på Twitter. Företaget har ett datacenter i The Dalles i norra Oregon, och använder luftledningar för fiberanslutningen. Företagets ingenjörer upptäckte att ledningen då och då drabbades av korta avbrott, utan några tydliga mönster.

Vanliga problem med luftledningar (som hänger tillsammans med högspänningsledningar) är till exempel stormskador, träd, is och då och då en jägare som råkar skjuta av dem. Den här gången visade sig problemen vara fyrbenta.

En av Googles fiberkablar hade fallit till marken av någon anledningen men fortsatte fungera normalt, förutom när kor trampade på den. En jordbrukare hade nämligen släppt ut sina kor på bete under kraftledningarna och varje gång en kossa råkade kliva precis på kabeln bröts anslutningen.

I kommentarerna på Twitter haglar det av vitsar:

  • ”Du försöker bara mjölka den här berättelsen för Twitter-gillningar.”
  • ”Kor föredrar en fiberrik kost, så det här låter trovärdigt.”
  • ”Du kanske kan säga att du har biffat upp dina nätverkskunskaper?”