I samband med Global Accessibility Awareness Day har Google presenterat flera uppdateringar till sina produkter för att göra dem lättare att använda för personer med funktionsnedsättning.

Den klart största av dessa är Action Blocks, en ny Android-app som hjälper användare med kognitiv funktionsnedsättnig att genomföra vardagliga smartphone-saker med bara en ensaka tryckning.

Över 630 miljoner personer i världen har idag någon form av kognitiv funktionsnedsättning. Problemet med appar är då att de ofta kräver en viss mängd kognitiv förmåga för att fungera. Användare behöver ofta utföra val, komma ihåg saker, skriva in text eller rentav redigera text.

Något som Action Blocks kommer runt med hjälp av Google Assistant, eller rättare sagt en röstlös version av Google Assistant där du kan trycka för att få Google Assistant att göra något åt dig.

Appen gör det enkelt att skapa en widget, ett litet program på hemskärmen, som kan göra saker som att starta en film, kontrollera automatiseringen i hemmet eller starta en videochatt med en familjemedlem.

Action Blocks är tillgänglig att ladda ner nu via Google Play Store.

Utöver det rapporterar The Verge att Google även lägger till nya funktioner till Live Transcribe, bluetooth-stöd till Sound Amplify och bättre navigering i Voice Access.

Google Maps får nu också möjligheten att redan från början visa rullstolsanpassning för platser istället för att du behöver leta rätt på dem i i platsdetaljerna.

Läs också: Så vill Ikea göra livet enklare för personer med funktionsnedsättning