I snabb följd efter varandra förkunnade operatörerna Tele2 och Tre på söndagen att de nu lanserar sina första 5g-nät i Sverige. Detta sker innan PTS planerade auktionsstart av 5g-frekvenser i 3,5- och 2,3 GHz-banden, men du som följt 5g-utvecklingen i Sverige vet att operatörerna länge stampat otåligt i farstun.

Snabbguide: Vad är 5g – och när kommer det egentligen?

De nu lanserade, första 5g-näten har alltså begränsad omfattning. Från och med igår kan Stockholmsbaserade Tele2-kunder med 5g-mobiler i av Samsungs Galaxy S20-serie och abonnemangsformen Obegränsad nå upp till 1 Gbit/s i delar av innerstaden. Den 24 juni kommer samma möjlighet även till kunder i Göteborg och Malmö, skriver operatören på sin sajt.

Tre har genomfört begränsade konsumenttester av 5g i södra Stockholm sedan december. I juni kommer operatörens erbjudande att omfatta betydligt fler kunder, då stadskärnorna i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala – tillsammans med västra Stockholm – kopplas upp. Telefoner som stöds redan i sommar är Huawei P40, Huawei P40 Pro, Xiaomi Mi 10 och Sony Xperia 1 II.

Fördjupning: Är 5g farligt? Det här säger vetenskapen

Inte heller Telia har legat på latsidan. I dag håller man invigningsceremoni av sitt publika 5g-nät i Stockholm tillsammans med Ericsson, men bedriver de facto redan verksamhet med 15 basstationer i huvudstaden. I juni tillkommer ytterligare 60 basstationer som ska täcka en stor del av city lagom till midsommar.