Med premiumtelefoner som fått en rejäl prishöjning denna vår blir bättre mellanklasstelefoner allt mer intressanta.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Förutom en ojämn kamera som kan leverera bra bilder, men inte utan lite handpåläggning, och ett som vanligt från Xiaomi onödigt omständligt gränssnitt, är det svårt att hitta något att klaga på i Mi Note 10 Lite. Den levererar mycket mobil för pengarna och det i ett bygge med riktig premiumkänsla.

Positivt

  • Fin premiumkänsla
  • Bra prestanda i prisklassen
  • Högklassig skärm
  • Extra bra batteritid

Negativt

  • Något tung
  • Kamera kräver lite jobb för bra bilder
  • Bitvis bökigt gränssnitt
M3 rekommenderar

Mellanklasstelefonerna kostar under hälften av vad de moderna flaggskeppen gör och har en mer beskedlig uppsättning specifikationer och funktioner, men bjuder på överlag hög lägstanivå på allt. Vi testade nyligen Samsung Galaxy A71 och utropade den till herre på täppan i denna prisklass.

Nu ger Xiaomi direkt svar på tal med nya Mi Note 10 Lite. Det här är alltså inte en lätt-version av nya dyra flaggskeppet Xiaomi Mi 10 Pro, utan en lättversion av enklare och billigare Mi Note 10, som kom i höstas. Det är lätt att blanda ihop dessa, inte minst tack vare lanserings-timing på den här nya telefonen.

Mi Note 10-serien, där det också finns en Pro-modell med extra ram-minne och lagring, är en mellanklassmobil av snäppet bättre typ, med snygg premiumdesign, men utan riktig flaggskeppsprestanda och egenskaper som ip-klassning och trådlös laddning. Den som gör att den sticker ut är att den fortfarande har en kamera i riktig flaggskeppsklass.

Mi Note 10 Lite färger
Svarta modellen till väster och lila modellen till höger finns att köpa idag. Men inte den vita i mitten.

Mindre kamera inte bara en nackdel

Det är enda riktiga skillnaden på vanliga Mi Note 10 och denna Lite-modell. Den har samma design, funktioner och prestanda, men en enklare kamera. 64 megapixlar i huvudsensorn istället för 108, lägre upplösning även på en separat vidvinkellins, och ingen telefotolins och lite enklare kvalitet även på de övriga sensorer den har.

Det gör den absolut inte till en dålig mobilkamera. Vi tar skarpa snygga bilder både inomhus och utomhus, med rapp fokushantering och god dynamik i bilden. Överlag är dock slutresultatet konstant lite mörkare än vi förväntar oss. Det går att kontrollera i kamerans manuella läge men automatiken, med eller utan ai-assistans, skulle behöva en finjustering av just det.

Vidvinkelkameran har en mer balanserad ljusåtergivning och fungerar allmänt bra. Men det märks att den bara har en 5-megapoixelsensor. Vill vi dra upp bilder i stort format så blir bristen på detaljinformation påtaglig.

Enklare kamerauppsättningen har dock två fördelar. För det första är Mi Note 10 Lite 1 500 kronor billigare och blir din för cirka 4 500 kronor. För det andra gör de enklare kamerorna tar mindre plats. Kamerapanelen är i den rektangulära stil som blivit populär på många av årets mobilsläpp, och sticker här bara ut marginellt bakåt.

Lyxfaktorn i topp

Det här är annars en rejäl och solid mobil, någon millimeter tjockare än snittet och med en solid vikt på precis över två hekto. Den är snyggt formgiven med riktig premiumkänsla i bygget och avrundade glasytor både fram och bak, och en tunn metallram som håller ihop det hela. Det finns två färger att välja mellan i Sverige, den gråsvarta Midnight Black och den matt lila Midnight Purple. En tredje vit modell finns också men inte tillgänglig i svenska butiker, i alla fall inte ännu.

Mi Note 10 Lite i handen
Mi Note 10 är tjockare än vi upplever den, tack vare de avsmalnande kanterna.

Skärmen på 6,47 tum har en minimal kameraflärp i ovankant och böjer sig runt långsidorna en aning, men inte så mycket att vi får påtagliga problem med den visuella upplevelsen eller pekhantering. Den håller hög klass, en amoled-panel med 1080p-upplösning, hdr10-stöd och färgomfång upp till dci-p3-klass. Det enda vi känner att den saknar för att mäta sig med de bästa flaggskeppen är hög bildfrekvens, här får du klara dig med vanliga 60 Hz.

Den har ljusstyrka på upp till 600 cd/m2 i ett automatiskt läge och upp till 450 cd/m2 om du kontrollerar den manuellt. Det gör att vi utan större problem kan använda den ute i solskenet, men en och annan reflex bör undvikas.

All hastighet du behöver

Prestanda övertygar med en Snapdragon 730G-systemkrets som levererar ungefär hälften av datorkraften som toppmobilerna gör. Det är dock gott och väl för nästan allt du tar dig för i en smartphone, och hade varit flaggskeppsklass för ett par generationer sedan.

Av någon anledning fungerar inte vår 3d-benchmarkapp på telefonen, men då den har samma hårdvara som Mi Note 10 antar vi att den är ungefär lika bra på spel. Inte i toppklass, men duger för det mesta. Lite-modellen har dessutom fått en uppgradering, 8 GB ram-minne istället för 6 GB i vanliga Mi Note 10. Slutligen får du 128 GB lagring, men ingen möjlighet att utöka det med eget sd-kort.

Vi har inget att klaga på när det gäller övriga funktioner och uppkoppling. En fingeravtrycksläsare sitter bakom skärmen och verkar stabil och pålitlig, men den är inte optimalt snabb och kräver extra tålamod i starka solljus. Vi får stadig uppkoppling både på 4g och över wifi, och bluetooth stödjer LDAC och AptX HD för bra ljudkvalitet.

I botten sitter även ett traditionellt 3,5-millimeters hörlursuttag. Här hittar vi också lurens enda högtalare, som ger en fin och välbalanserad ljudbild, men utan riktigt tryck i basen. Ansluter vi hörlurar får vi tillgång till diverse ljudinställningar, men det finns inga kontroller utöver volym för den inbyggda högtalaren. Det, och stereoljud, hade höjt omdömet ett snäpp till.

Mi Note 10 Lite
Hörlursuttag och monohögtalare i botten.

Egensinniga MIUI kan avgöra

Mi Note 10 körde vid testtillfället Android 9, men har sedan dess fått en uppgradering till Android 10. Nya Lite kommer givetvis med Android 10 direkt, och då med Xiaomis egna snygga men bitvis lite överambitiösa gränssnitt MIUI 11. Det och Samsungs One UI är de två som envist försöker gå sin egen väg med gränssnitt och navigationsvägar, medan de flesta andra tillverkare får mer och mer mot Googles original-upplägg.

Xiaomi skulle behöva en upprensning på den fronten, men vi gillar för övrigt systemets många alternativ for personlig anpassning, även om de kan vara svåra att hitta i inställningsmenyerna. Xiaomi introducerade alldeles nyss MIUI 12, men vi har inte haft tillfälle att testa det och när det kommer till denna mobil är ännu inte fastställt.

Om det är uppgraderingen till Android 10 eller något annat på påverkar vet vi inte, men i Note 10 Lite får vi ännu bättre batteritid än i redan utmärkta Note 10. Vi kan strömma video över wifi i nästan 30 timmar utan avbrott, och jobba nästan lika länge i webbläsare och blandade appar. Ett par dygn utan laddning om du har telefonen i fickan mer än du har den i handen är fullt realistiskt. Och med 30 watts snabbladdning behöver du inte plugga in den länge för att fylla på med extra energi.

Jämförelsen med Samsung Galaxy A71 blir uppenbar, och de två konkurrenterna har ett par fördelar var, men visar bägge på att prisklassen strax under 5 000 kronor är riktigt het denna säsong. Xiaomi vinner på premiumkänsla, lite vassare prestanda och extra lång batteritid, medan Samsung tar poäng för behändigare design och lägre vikt. Bägge har intressanta med inte perfekta kameror och bägge skulle må bra av mindre nonsens i gränssnittet och stereohögtalare.

MIUI
MIUI-gränssnittet har bland annat som standard kvar knappnavigering i botten. Men det går att byta ut mot Androids modernare gestnavigering, efter att vi letat ett tag bland inställningsmenyerna.

Specifikationer

Produktnamn: Mi Note 10 Lite 128 GB
Testad: Maj 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 730G
Processor: 2 st Kryo 470 Gold 2,2 GHz + 6 st Kryo 470 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 618
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,47 tum amoled, 1080 x 2340 bildpunkter.
Kameror: 64 megapixel + 8 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro + djupkamera med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 led EMUI 11
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim
Batteri: 5 260 mAh, ca 30h webbvideo (wifi, hög ljusstyrka), ca 25h blandad användning (4g, låg ljusstyrka), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 15,8 x 7,4 x 0,96 cm
Vikt: 204 gram
Rek. pris: 4 490 kr
Pris: 4 490 kronor på MiStore

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 271 622 poäng
Geekbench 5, cpu: 1 775 poäng
3dmark Sling Shot Extreme, grafik: Ej mätt
Androbench, lagring: 500,45 MB/s

Betyg: 4 av 5