Vi har tidigare testat tre olika lufttestare från Airthings: Airthings Wave, Airthings Wave Mini och Airthings Wave Plus. Vi har varit nöjda med samtliga olika modeller, men allra mest förtjusta i storasyskonet Airthings Wave Plus som håller koll på temperatur, luftfuktighet, lättflyktiga organiska föreningar (TVOC – Total Volatile Organic Compounds), radonnivåer, lufttryck och koldioxidhalt. Kort sagt det man behöver för att ge god kontroll på luftkvaliteten för en lekman.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Airthings Hub ger åtkomst till mätresultaten från övriga Airthings-prylar på distans. Den är extremt lättinstallerad och enkel att använda, men priset är ganska högt med tanke på den begränsade extrafunktion Airthings Hub ger.

Positivt

  • Ger åtkomst på distans.
  • Lättanvänd.

Negativt

  • Relativt dyr.
  • Funktonsfattig.
En liten svaghet hos Airthings Wave Plus (och även småsyskonen Airthings Wave och Airthings Wave Mini) var dock att man bara kunde se mätresultaten när man var hemma och inom räckhåll för mätarna, då de bara gick att nå via bluetooth. Detta råder dock den nyligen släppta Airthings Hub bot på!

Superenkelt

Att installera Airthings Hub är, precis som för övriga produkter från Airthings, superenkelt. Den kan antingen monteras på en vägg eller bara läggas på en hylla och ansluts sedan dels till ett vägguttag, dels med en ethernetkabel till en router. Efter att ha lagt till själva hubben i appen länkar man den med den eller de Airthings-prylar man har och kan sedan komma åt testresultaten för dessa även på distans. Väldigt enkelt och väldigt praktiskt!

Förutom att komma åt mätvärdena i appen kan man med hubben installerad även komma åt dem via webben och Airthings Dashboard. Man får inte mer info där, men informationen är lite mer lättöverskådlig.

Mer än så gör inte Airthings Hub, på gott och ont. Att kunna komma åt sina mätvärden på distans är förstås utmärkt och något som höjer värdet på Airthings lufttestare. Samtidigt är 800 kronor ganska mycket att betala för denna enda funktion.

Som så många gånger förr handlar det i slutändan om vilka behov man har. Är det viktigt för en att komma åt mätresultaten på distans och om man tycker att 800 kronor är en rimlig prislapp är Airthings Hub ett utmärkt tillbehör som fungerar utmärkt och är extremt lätt att installera och använda.

Det ska också nämnas att Airthings Hub inte är kompatibel med den första generationen av Airthings Wave (som vi testade för drygt två år sedan), samt att den även går att få i ett paket med en andra generationens Airthings Wave och en Airthings Mini. Cirkapriset för detta paket är 3 300 kronor. Vilket, lite märkligt nog, är samma pris som om man köper de olika delarna separat.

Airthings Hub
På webben får man en bra överblick över sina prylar från Airthings.

Specifikationer

Produkt: Airthings Hub.
Tillverkare/kontakt: Airthings, airthings.com
Systemkrav: Router med ledig ethernet-port, minst en pryl från Airthings, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 12.5 x 12.5 x 2.5 centimeter.
Vikt: 249 gram.
Funktioner: Ger åtkomst på distans till Airthings prylar, både via app och webb.
Övrigt: Upp till 10 enheter kan anslutas, stöd för Google Assistent och Amazon Alexa.
Cirkapris: 800 kronor.
Pris: $79.99 hos Airthings

Betyg: 4 av 5