Testad produkt: Galaxy Note 20
Pris: 7 990 kr på Netonnet.

Årets två Galaxy Note-modeller från Samsung heter Galaxy Note 20 och Galaxy Note 20 Ultra. Vi testade maxade Ultra-modellen för ett par veckor sedan och gillade det mesta vi såg. Men det är en lur både med maffiga mått, maffig vikt och maffigt pris. Nu har turen kommit till Note 20, som är lite nättare på alla tre punkter.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Trots en läcker design, bra ljud, smart mjukvara, kvalitetskamera och förbättrad batteritid jämfört med Galaxy Note 20 Ultra, så är det en hel del som skaver med Note 20. Den billiga känslan i bakstycket, en 60 Hz-skärm och en lång lista av små detaljer och egenskaper som gör den sämre än Ultran. Med dess fortfarande saftiga prislapp ställer vi höga krav, och förväntar oss betydligt färre kompromisser. 

Positivt

  • Uppgraderad pennfunktion.
  • Full med smarta detaljer.
  • Bättre batteritid.

Negativt

  • Bara 60 Hz skärm.
  • Plastig känsla i greppet.
  • Saknar en del av Note 20 Ultras finesser.
  • Fortfarande högt pris.

Dock bara lite. Trots att detta ska vara det lite resonablare alternativet har den ett rekommenderat pris på nästan 12 000 kronor, och vi hittar den i butik för som bäst strax under 11 000. Och skärmstorleken är inte markant krympt, utan marginellt. Här sitter en 6,7 tums skärm mot 6,9 tum i Ultran. Den är på samma sätt också aningen lättare, några gram under 200-strecket istället för några gram över.

Istället är det den generella designen som skiljer dem åt desto mer. Den har samma färgalternativ – koppar eller gråsvart – och samma stil på huvudsakliga design, med platt avfasade kortsidor, centraliserat hål i skärmen för selfiekamera och en glänsande kamerapanel i ena hörnet baktill. Men helt samma form är det inte. Note 20 är aningen mer rundad i hörnen än Note 20 Ultra.

Bildskärmen är här också helt plan, med bara droppformat 2,5d-glas runtom. Det kan säkert tilltala en och annan traditionalist, som inte vill ha Samsungs numera rätt så diskreta skärmböj i de andra toppmodellerna detta år. Det gör att Samsungs insvepta edge-meny på sidan i gränssnittet känns lite fånig, men det kan vi leva med. En fördel är att pennhantering känns mer naturlig ända ut i marginalerna på skärmen.

Med en annan kamerauppsättning slipper vi den extra tjocka kamerapuckeln baktill som Note 20 Ultra har. Det gör att vi kan lägga luren på ett bord och använda pennan att skriva med utan att den vickar kraftfullt.

Galaxy Note 20
Skärmen är som alltid från Samsung av hög kvalitet. Men den saknar det där lilla extra i ljusstyrka, upplösning, och framför allt bildfrekvensen.

Märkligt materialval som missar målet

Den kanske mest påtagliga skillnaden mot Ultra-modellen är inte uppenbar vid första anblick, men blir påtaglig när vi greppar telefonen. Baksidan är förvånansvärt nog i plast, något vi inte brukar se annat än på en del mellanklass-, och de flesta budgetmobiler.

Det här är inte självklart en negativ sak. Glasytor är mer ömtåliga, så här kan du kanske våga dig på att använda telefonen utan skyddande skal. Vi har sett många exempel där plastbakstycket hållit så hög kvalitet att vi först misstagit det för böjt Gorilla Glass. Det verkar bero mycket på hur chassit bakom höljet är byggt. Här är det dock en aning billighetskänsla som infinner sig. Det sviktar något och är uppenbarligen ett relativt tunt hölje.

Funktionsmässigt påverkar det ingenting. Luren har fullt vattenskydd med IP68-klassning och under ytan döljer sig trådlös laddningsspole för batteriet. Och Note 20 är lika funktionsspäckad för övrigt som sin större kusin. Nästan. Här får du ingen möjlighet till lagringsexpansion med micro sd-kort. Men då du har 256 GB internt ska det mycket till innan du behöver det. 

Exynos inte i topp, men snabb nog

Systemkretsen är den samma, Samsungs egna Exynos 990, med prestanda i flaggskeppsklass, men trea i racet just nu efter Qualcomms Snapdragon 865 (med eller utan Plus) och Apples A12. Framför allt är den lite mesig om du är en seriös mobil gamer. Men den är faktiskt aningen vassare för spel än Galaxy S 20 Ultra, då den har en skärm som passar bättre för det, med 1080p-upplösning istället för 1440p, så grafikkretsen har färre pixlar att driva.

Just på den punkten har vi inga klagomål. Vi begriper inte vad man ska med fler pixlar till i det här skämformatet i alla fall. Det kan finnas små fördelar för interpolerad färgblandning, eller för att använda telefonen i ett vr-headset. Men det är två väldigt nischade användningsområden. Lägre upplöst och mindre skärm gör också att vi får ut klart bättre batteritid ur telefonen, trots ett snäppet mindre batteri.

Galaxy Note 20
Selfiehål i mitten. Det är en designdetalj som gör att Note står ut i mängden. Även med pennan infälld.

Samsungs skärmar är ju också konstant högklassiga när det gäller färger och ljusstyrka, och den som sitter här är inget undantag. Det är rejäl stuns i färgerna i skärmläget Intensivt, där vi också kan kontrollera vitbalans i detalj manuellt, och mer rak färgåtergivning men mindre färgpalett i ett lugnare läge kallat Naturligt. Skärmen är inte så intensivt ljusstark som Ultran med sitt boost-läge på upp till 1 500 cd/m2, utan ligger runt mer ”normala” 800 cd/m2. Men det är bra nog för nästan alla situationer.

Det är en utmärkt skärm och mobil för att kolla på video på, med fin bild och stabila stereohögtalare med Dolby Atmos-stöd. Vi tycker oss till och med få aningen mer fyllighet i basen än de rätt så mesiga högtalarna i Ultran, men det är fortfarande inget enormt tryck i dem. Finessen i och klarheten ljudbilden är däremot i topp.

Nergradering i skärmen

På en punkt är dock Galaxy Note 20 en klar besvikelse. Den har bara vanliga 60 Hz i bildfrekvens, inte 120 som alla andra Galaxy-flaggskepp i år, inklusive hela S20-serien, och inte ens 90 Hz, som vi till och med har börjat se i en del mellanklassmobiler under året. Det ger en klart släpig känsla i vissa lägen, och har du haft en mobil högre skärmfrekvens är det ingenting som du kommer vilja gå tillbaka till.

Det här är något som vi kort och gott tycker att ett påkostat flaggskepp 2020 ska ha, på samma sätt som vi förväntar oss 5g, en viss vattentålighet och trådlös batteriladdning. De som saknar någon av dessa och ändå vill ta saftigt premiumpris har svårt att få en varm rekommendation.

För övrigt är det gott om funktioner av hög kvalitet. Även här har pennan S-Pen förbättrad responstid, och även om den inte är så extremt rapp som i Note 20 Ultra så innebär det ett lyft not tidigare Note-modeller. Och vi får alla nya pennfunktioner även här, som utökade luftgester, intuitiv och snabb handskriftstolk, smart utklippshantering, förbättrad anteckningsapp, och mycket mer.

Vi har stöd för anslutning till skrivbordsgränssnittet Dex både med kabel och trådlöst, utmärkt hantering av multitasking med delad skärm, både dubbla simkortsplatser och esim-stöd, ant+-stöd och en mängd andra intressanta småsaker i hårdvara och system.

Galaxy Note 20 baksida
Galaxy Note 20 ser lyxigare ut än den är att hålla i. Vi gillar dock den diskretare kamerapanelen jämfört med bjässen i Galaxy Note 20 Ultra.

Stabil S20-kamera utan nyheter

Slutligen kollar vi in kameran. Medan Galaxy Note 20 Ultra har en aningen förenklad S20 Ultra-kamerauppsättinng så har Note 20 hämtat sin från lilla Galaxy S20. Det innebär två 12-megapixlare – huvudkameran och vidvinkeln – och en 64-megapixalre för zoomobjektivet.

Huvudkameran och vidvinkelkameran har snabb skärpekontroll och goda ljusegenskaper både i dagsljus, kvällsljus och dunkel belysning inomhus, även om den har viss tid på sig när det blir riktigt mörkt. Den har inte Ultrans laser-fokus, vilket gör att vagt ljus också kan få skärpan att behöva några extra tiondelar på sig. De två verkar ha samma sensor och identisk färghantering, så de är mycket smidiga att växla mellan. Och även övergången till optisk zoom känns mer eller mindre sömlös.

Zoomen har inte extra teleskopzoom med 5x-optik, men väl respektabla 3x i ett kompaktare kamerahus. Och med mer högupplöst sensor kommer man långt i kombinerad zoom. Upp till 30x som mest och då med en bild som visar en hel del detaljer. En riktigt snygg bild får vi dock inte över ungefär 10x inzoomning.

Bra mikrofoner

Precis som i Note 20 Ultra så bjuds det på intressanta nya filmegenskeper. Även här får vi övertygande bildstabilisering och dubbelriktad uppsättning mikrofoner. I ett speciellt proffsvideoläge kan vi välja att ta upp ljud framåt om vi vill spela in det vi ser i objektivet, komplett med Samsungs zoom-mikrofonfunktion, eller bakåt, och spela in oss själva. Det går också att välja bluetooth-headset eller usb-mikrofon som ljudkälla. Det vi däremot ser ut att sakna är smarta zoomkontrollen i Note 20 Ultra.

One UI
One UI 2.5. Massor av funktioner, en del bloatware och snabb navigering, om man lär sig de rätta tricken.

Galaxy Note 20 ger ett minst sagt mixat intryck. Det är onekligen en funktionsrikedom och toppkvalitet i de flesta enskilda funktioner. Vi gillar dess aningen behändigare form och klart vassare batteritid. Men Samsung har tagit en del märkliga beslut som vi inte riktigt förstår oss på. Att skippa hög skärmfrekvens känns obegripligt, och den saknar en del av de funktioner och egenskaper som lägger Ultra-modellen på en högre nivå.

Det vi förväntade oss av Note 20 var en Galaxy S20 Plus med S-Pen. Det vi fick var… något helt annat. Det blir svårt att rekommendera den för ett köp, då den inte är ett prispressat nog alternativ för att riktigt motivera alla de små och ibland stora kompromisser som Samsung gjort i den jämfört med Galaxy Note 20 Ultra.

Specifikationer                           

Produktnamn: Galaxy Note 20 SM-N981B/DS
Testad: September 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 990
Processor: 2st Exynos M5 2,73 GHz, 2st Cortex-A76 2,6 GHz + 4 st Cortex A-55 2 GHz
Grafik: Mali-G77 MP11
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,7 tum amoled, 1080 x 2400 bildpunkter
Kameror: 12 megapixel + 12 megapixel vidvinkel + 64 megapixel 3x telefoto med led bak, 10 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, 5g, Wifi 6, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc, ant+
Operativsystem: Android 10 med One UI 2.5
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim (standby), esim, trådlös laddning, omvänd trådlös laddning, vattentålig (IP68)
Batteri: 4 300 mAh, ca 19h webbvideo (wifi), ca 17h blandad användning (4g), ca 28h samtal (3g)
Storlek: 16,2 x 7,5 x 0,8-0,9 cm
Vikt: 192 gram
Rek. pris: 11 890 kr
Pris: 7 990 kr på Netonnet.

Prestanda

Antutu Benchmark: 536 343 poäng
Geekbench 5: 2 818 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 6 674 poäng
Androbench, lagring: 1 303,82 MB/s

Betyg: 3 av 5