Idag lanserades officiellt höstens mångsidiga flaggskepp med pekpenna från Samsung. Vi fick en förhandstitt på dem tidigare i veckan. Här är vårt första intryck av de nya lurarna och några av de viktigaste nyheterna i dem.

I år blir det två modeller, en Galaxy Note 20 och en Galaxy Note 20 Ultra, som även kommer i två versioner med olika mycket minne. Skillnaden mellan en vanlig Note och en Ultra är ungefär densamma som mellan en Galaxy S20 Plus och en Galaxy S20 Ultra. Note 20 Ultra är aningen större än Note 20, har ett par lite vassare detaljer som extra ramminne, och framförallt en extra brutalstor kamera.

Någon Note-motsvarighet till lite nättare Galaxy S20 blir det inte, så även den minsta Note-modellen är en rejäl bit att hålla i. Vi pratar skärm på 6,7 tum respektive 6,9 tum för Note 20 Ultra, och även om Note-serien hör till mobiler med extra smala skärmkanter så är det en påtagligt bred lur att hålla i handen.

Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra
Note 20 Ultra och Note 20 i två färgval vardera.

Stora skärmar och snygg metallglans

Skillnaden på 6,7 och 6,9 tum märks också påtagligt när vi greppar dem. Precis som Galaxy S20 Ultra kan bli en lite för biffig telefon för vissa, kan Note 20 Ultra, med större mått, extra vikt och ett extra utstickande kamerahus baktill bli en smaksak om du uppskattar eller stör dig på. Byggkvalitet och premiumkänsla är i alla fall som alltid i toppklass. Något annat hade vi inte heller förväntat oss.

Designen känns annars igen från förra årets modeller, och med vissa element hämtade från S-serien, med hårt avrundade långsidor, extra tunn metallram på sidorna och avhugget plana ytor upptill och nedtill. Galaxy Note 20 har helt plan skärmyta, medan skärmen på Note 20 Ultra är snävt böjd utåt kanterna precis som Galaxy S20 Ultra. En påtaglig skillnad är andra färgval. Förra årets regnbågsskimrande design är ett minne blott, och nu är det mer klassisk business-lyx i utförandet.

Lurarna kommer i grått och brons. En dovt grön modell kommer också, men den hade vi inte på plats att prova på, och det är också oklart om den blanksvarta modell vi fick testa blir tillgänglig. Samsung kallar denna nya färguppsättning för "mystic" - Mystic Green, Mystic Bronze, och så vidare. Men riktigt vad som är så mysko med dem vet vi inte. Bra ser det i alla fall ut. Samtliga förutom den svarta Ultra-modellen har dessutom numera matt glas baktill. Det är både snyggt, minimerar smuts och fingeravtryck och är behagligt att greppa.

Maxad kamera med nya filmfunktioner

Den andra stora skillnaden utvändigt är nya kamerorna baktill, som fått den nu så populära rektangelformade stilen och sitter i ett hörn. På S20 Ultra är den extra rejäl, med extra utstickande kamerapanel, tre ovanligt stora linser och extra sensorer som laser för snabb autofokus. Det är i princip samma kamera som i Galaxy S20 Ultra, med Samsungs extremstora 108-megapixelsenor bakom.

Den har dock inte den extrema teleskopzoomen som möjliggör upp till 100x zoom. Här får vi nöja oss med ”bara” 50x. . När vi maxar ut kameran så pass mycket får vi givetvis ingen hundraprocentig skärpa och kvalitet, men den verkar faktiskt mer lätthanterlig än motsvarande superzoom på Galaxy S20 Ultra. Ren optisk zoom ligger på 5x i Note 20 Ultra och 3x i Note 20. I gengäld har Note 20 istället en mer högupplöst sensor just på zoomen. Dessa kamerakvalitéer behöver vi dock testa mycket noggrannare än några minuters fumlande.

Galaxy Note 20 Ultra
Med sin rektangulära stil utan rundade hörn går även skärmen nästan ända ut i hörnen. Med 120 Hz amoled-panel och snabbare pennrespons än tidigare är den riktigt lovande.

Likaså finns det ett gäng på pappret riktigt intressanta funktioner om du vill filma. Du kan filma i upp till 8x och 24 bilder per sekund i bredbildsformat, du kan få manuell kontroll på ljusexponering och fokus, och en smart kontroll för följsam kontinuerlig zoom. Huruvida de slutliga filmerna blir lika proffsiga som vi känner oss när vi använder appen återstår att se.

I ett pro-läge får du kontroll över ljudupptagningen på ett sätt vi inte sett i mobiler tidigare, med manuellt val av ljudkälla och riktning på mikrofon, inklusive mikrofon på usb eller nya Galaxy Buds Live på Bluetooth. Det uppges vara optimerat för bästa ljudkvalitet med Samsungs bluetooth-enheter, men troligen går det också att använda med andra bluetooth-headsets. Samsung var inte så tydliga på den punkten, men det ska vi givetvis testa.Kontrollerna för allt detta är förvånansvärt lätthanterliga.

Snabbt på flera sätt

Note 20 Ultra har fått samma 120 Hz-skärm som vårens flaggskepp, och Samsung har nu infört det som vi klagade på i S20-serien — frekvensen är dynamisk, så att den automatiskt går upp eller ner i bildfrekvens beroende på vad som görs på skärmen. Tittar du till exempel på en film är 120 Hz helt onödigt och drar bara extra energi. Det är lovande. Galaxy S20-mobilerna hade redan övertygande batteritid och detta kan förhoppningsvis vässa den ytterligare.

Samsung ska dessutom ha vässat responstiden. I alla fall för att skriva på skärmen med S-pen, som uppges ha vässat latensen rejält, speciellt i Ultra-modellen. Det innebär att om du drar ett streck så dyker det snabbare upp på skärmen.

Precis som med skillnaden mellan en skärm med 60 Hz bildfrekvens och de med 90 eller mer ger det en taktil kvalitetskänsla som är svårt att beskriva. Det behöver upplevas. Men ja, vårt första intryck är att det är en förbättring som märks.

Prestandamässigt är det givetvis ett lyft från förra årets Note, men ingen större skillnad jämfört med S20-serien. Processorn är samma Exynos 990, så det mesta lär gå lika rappt. Givetvis är bägge modellerna också uppgraderade till 5g-stöd.

Note 20 Ultra
En rejält maffig kamera på baksidan på Note 20 Ultra. Både den och den lite mindre i Note 20 har fått intressanta filmfunktioner, framförallt runt ljudupptagningen.

Mer att upptäcka

Sedan finns det ett helt gäng nya eller uppgraderade funktioner och tjänster att utforska och lära sig mer om. Smarta synkfunktioner och ljudanteckningar i Notes-appen, förbättrad integrering med Microsoft-appar och Windows, extra navigeringsalternativ med S-pen, och mycket mer. Även Dex, Samsungs skrivbordsgränssnitt för Android, har fått en del uppdateringar. Det mest uppenbara är att Note 20-mobilerna stödjer trådlös uppkoppling till en skärm.

Ett annat samarbete med Microsoft är stöd för Game Pass Ultimate som gör Note 20 till en portabel spelmaskin. Då kan du alltså strömma mängder av Xbox-spel direkt till mobilen. En bra anledning att skaffa en wifi 6-router hemma och börja kolla in 5g-abonnemang, kanske.

Hur unikt det är för just Note är kanske lite överdrivet, i september blir den tjänsten tillgänglig för alla Android-användare. Men den som förbeställer en Note 20 eller Note 20 Ultra kan välja att få några månader Game Pass Ultimate som förbeställningspremie.

Specifikationer Galaxy Note 20 5G

Systemkrets: Samsung Exynos 990
Minne: 8 GB
Lagring: 256 GB
Bildskärm: 6,7 tum amoled
Kameror: 108 MP + 12 MP vidvinkel, + 12 MP 5x telefoto med led bak, 10 MP fram
Batteri: 4 500 mAh
Övrigt: Vattentålig (ip68), trådlös laddning
Operativsystem: Android 10 med OneUI
Storlek: 75,2 x 161,6 x 8,3 mm
Vikt: 192 gram
Pris: 11 890 kr

Specifikationer Galaxy Note 20 Ultra 5G

Systemkrets: Samsung Exynos 990
Minne: 12 GB
Lagring: 256/512 GB
Bildskärm: 6,9 tum amoled, 120 Hz
Kameror: 12 MP + 12 MP vidvinkel, + 64 MP 3x telefoto med led bak, 10 MP fram
Batteri: 4 300 mAh
Övrigt: Vattentålig (ip68), trådlös laddning
Operativsystem: Android 10 med OneUI
Storlek: 77,2 x 164,8 x 8,1 mm
Vikt: 208 gram
Pris: 14 590 kr (256 GB) , 15 690 kr (512 GB).