Sony har presenterat sin nya kompaktkamera ZV-1. Kameran har en 20,1 megapixel CMOS-bildsensor och en icke utbytbar 24-70mm f/1.8-2.8 zoomlins och är designad först och främst för vloggare som inte mäktar med avancerade DSLR-kameror.

ZV-1 erbjuder istället en mer strömlinjeformad upplevelse med förinställda lägen. En bokeh-knapp gör automatiskt att förgrunden blir skarp och bakgrunden blurrad, autofokus med ansiktsigenkänning via ögonen håller koll på skärpan och det finns även ett läge för att filma produkter så de snabbt hamnar i fokus.

Kameran har också en vridbar lcd-skärm, en stor tydlig inspelningsknapp, inspelningslampa framtill och ett anpassat grepp. Kameran justerar sig också automatiskt efter olika hudfärger och har en soft skin-effekt som kan justeras för ett slätare utseende. Det finns också bildstabilisering, automatiska inställingar för ljusförhållanden och inspelningslägen som slow motion, miniature, partial color och illustration.

Tre inbyggda mikrofoner används för att spela in ljud framför kameran och ett medföljande puffskydd kan användas för bättre ljud när det blåser utomhus. Det finns också stöd för externa mikrofoner via en 3,5-millimeter-ljudingång.

Kameran har inte någon sökare eller pop-up-blixt.

Sony ZV-1 kommer att börja skickas ut till beställare från och med 11 juni. Pris ligger på 799,99 dollar, vilket skulle motsvara cirka 8000 kronor exklusive lokala tillägg så som moms.

ZV-1 kan också uppgraderas för 150 dollar med ett trådlöst grepp och stativ som kan kopplas via bluetooth och användas för att styra kameran. 

Läs också: Raspberry Pi släpper ny kamera