Det är väldigt få mobiler som har stöd för pekpenna, så att du också kan använda den som digitalt anteckningsblock. Det är lite märkligt, då smartphonen är en vidareutveckling klassiska handdatorn, där pekpennor var standard. Enda undantaget på senare år, i alla fall bland stora tillverkare som säljs i Sverige, är Samsungs Galaxy Note. Men alla vill inte betala Samsungs svindlande priser för de flaggskeppen. Därför är Moto G Pro en riktigt intressant nyhet.

Betyg 4 av 5

Omdöme

I grunden är Moto G Pro en typisk Moto G, en bättre budgetmobil med begränsade prestanda, enkel design, rent Android och hög lägstanivå på det mesta, även om allt inte är perfekt. Vi hade hoppats på lite mer funktioner som fungerar med pennan, men det viktigaste finns och fungerar godkänt bra.

Positivt

  • Väl fungerande penna.
  • Bra batteritid.
  • Stereoljud.
  • Mycket kamera för pengarna.

Negativt

  • Inget skydd mot fel-pek.
  • Dåligt utnyttjad vidvinkelkamera.
  • Något ljussvag skärm.
M3 rekommenderar

Det är en Moto G-mobil, det vill säga ur Motorolas budget- och mellanklass-serie som alltid levererar bra prisvärde, fast med inbyggd stylus-penna och tryckkänsligt peklaget på skärmen, precis som en Galaxy Note. Men i en helt annan prisklass, runt 3 500 kronor istället för upp emot 10 000 kronor för en Galaxy Note 10.

Samsung fattade själva vinken och släppte i vintras Galaxy Note 10 Lite, som debuterade för ca 6 800 kronor, och sedan har sjunkit ytterligare en dryg tusenlapp i pris. Med sina mellanklass-specifikationer får den ses som främsta konkurrenten till Moto G Pro. Men här pratar vi alltså om ytterligare en lägre prisklass, ett rekommenderat pris på 3 490 kronor, vilket den också säljs för i de flesta butiker.

Moto G Pro är enkelt designad med bakstycke i plast med hög kvalitetskänsla och en snygg men diskret toning i färgen från svart till mörkt indigo som skiftar snyggt i glansen med olika belysning. Den har en ram i polerad svart aluminium och lätt upphöjt glas framtill. Den har fingeravtrycksläsare baktill istället för i skärmen, och hörlursuttag i botten.

Snygg men inte så stark skärm

Skärmen på 6,4 tum har inte så särskilt slimmade kanter runtom så telefonen blir rätt så bred att greppa. Det följer även med ett skyddande transparent skal du kan trä på, men då blir den givetvis ännu bredare. Med tanke på att det inte är glas baktill tycker vi inte det behövs. Luren är behaglig att greppa även om baksidan kan bli lite svettig ibland. Men det blir skalet också.

Moto G Pro
Skärmen är stor och snygg, men skulle behöva lite mer stuns i ljusstyrkan i vissa lägen.

Skärmen är en 1080p ips-panel med rundade hörn och hål i övre vänster hörn för en selfie-kamera. Hålet är rätt så litet men sitter någon millimeter längre ner på skärmen än i vissa andra mobiler med kamerahål. Det gör att Android inte kan klippa av notifikationslisten upptill, så den tar upp extra pixlar på höjden i många appar.

Ljusstyrkan på ungefär 450 cd/m2 är lite mesig för en solig dag utomhus, och det är vissa skiftningar i vitpunkten i sned betraktningsvinkel. Det är inte markant, men klart märkbart. Vi misstänker att det är en effekt av det extra peklagret i skärmen, Skärmens exakta färgomfång har vi inte koll på, och det är troligen inte flaggskeppsklass på det, men annars har vi inga klagomål. Bilder är skarpa, färgåtergivningen neutral och kontrasten god.

Kraftfull stereo

Telefonens ljudkvalitéer är överlag övertygande. Motorola är en av få tillverkare som levererar stereohögtalare i denna prisklass, något som många dyrare lurar saknar. Ljudet har inte direkt något stor finess i detaljåtergivningen, och speciellt finare diskantljud kommer bort en aning. Men tack vare ljudförbättring från Dolby får du både fin surroundeffekt och basförstärkande equalizer, med en handfull bra färdiga profiler och ett helt manuellt läge.

Baktill hittar vi en kamerauppsättning med tre linser. Först har vi en 48 megapixlars huvudkamera som har 12-megapixelbilder med sammanslagna pixlar för extra ljusdynamik. Resultatet är överlag bra, med skarpa foton och extra snabb att hantera på nära håll tack vare laser-autofokus. Zoomfunktionen bör dock undvikas. Den är heldigital och redan vid 2x inzoomning överkompenserar kameran med osnygg efterbehandling som ger skuggeffekter.

Övriga två kamerorna lär du sällan använda. En är en makrolins på två megapixel, som visserligen fungerar bra, om än lite långsamt i fokuseringen, men det är ju kanske inget du använder varje dag. Sista sensorn är på 16 megapixel, med en vidvinkellins framför. Men du kan inte ta vidvinkelfoton med den, utan den är enbart till för att filma med.

Det är samma typ av action-kamera som i förra årets Motorola One Action, och vi begriper oss lika lite på den nu som då. Den filmar i landskapsformat när du har telefonen på högkant, vilket gör att det blir en minimal bild i sökaren. Du kan faktiskt spara foton med den, men bara medan du filmar. Det den har som är bra är mycket effektiv digital bildstabilisering.

Moto G Pro
Tre kameror och laser för autofokusen. 

Halvsnabb på flera sätt

Prestandamässigt matchar Moto G Pro priset, och kan kallas för antingen en beskedlig mellanklassmobil eller en bra budgetlur. Snapdragon 665 ger tillräckligt med kraft för problemfri surf, Google Maps-navigering och hantering av de flesta appar. Men den har sina begränsningar, enstaka tyngre appar vi testar laggar en hel del och grafikkretsen räcker inte till för mer än enkla spel.

Vi hade också gärna sett sex gigabyte ramminne istället för fyra för att lätta upp hanteringen av stora dokument och multitasking. Lagringen, som definitivt är stor nog med 128 gigabyte samt expansionsmöjlighet, är i långsammaste laget. Men detta är å andra sidan inte saker vi förväntar oss med tanke på priset.

Lite snabbare uppkoppling hade dock inte varit fel. Den har stöd för wifi 5 på 5 GHz men nedladdningshastigheten är förvånansvärt långsam. Även 4g-hastigheterna ser ut att underprestera jämfört med vad specifikationerna gör gällande. Det här är inget stort problem, det är bandbredd nog för högupplöst filmströmning och stabiliteten är bra. Men i vissa moment, som när vi laddar ner appar och enstaka större webbsidor, märks det att det går lite segt. 

Tillbaka till One

Tack vare Motorolas avskalade gränssnitt, Android 10 i originalutförande med bara en handfull extra tillägg får vi en smidig och snabb upplevelse i all vardaglig användning. I alla fall efter ett par dagar. En av de saker som Motorola lägger till är ett gäng påträngande påminnelser om att gå igenom nybörjarguider och konfigurera extra funktioner för till exempel gestnavigering. Oavsett om vi vill använda dem eller inte.

En positiv sak att notera är att Moto G Pro har Android One, det vill säga Googles högsta nivå för garanterade system- och säkerhetsuppdateringar. Det gick Motorola ifrån i de flesta telefoner förra året, och erbjöd istället nivån strax under. Bra den också, men inte lika bra. Så det är en välkommen återkomst.

Moto G8 Pro har ju dock ytterligare ett gäng extra funktioner i gränssnitt och appar – de som har med pekpennan att göra. Pennan i sig sitter instoppad på undersidan av telefonen och när vi drar ut den aktiveras en liten extrameny på skärmen för stylus-applikationer.

Moto G Pro penna
Pennan ger dig bra kontroll, så länge du håller fingrarna borta från skärmen samtidigt.

Fler tillämpningar, tack

Särskilt många är de dock inte. Här finns ett verktyg för att ta skärmbilder och göra anteckningar på dem, Googles att-göra-och anteckningsapp Keep, samt en egen enkel app, Moto Anteckningar. Dessa fungerar alla bra, men Anteckningar är mest onödigt, då Keep gör allt det kan, och lite till. Den har dock en fördel, drar du ut pennan när telefonen är låst så startar den automatiskt och du kan göra en snabbanteckning,

Pennan i sig gör jobbet pålitligt. Den är tunn att greppa men är i solid metall och har till och med en viss tyngd vilket ger en gedigen känsla i handen. Precisionen i de appar vi testar den med är väl godkänd, även om den ibland har ett visst eftersläp i responsen. Skärmen känner tyvärr inte skillnad på pennan och en fingertopp, så det gäller att inte råka komma åt med ett finger medan du försöker skriva eller rita med pennan.

Är det här en fullgod konkurrent till senaste Samsung Galaxy Note? Givetvis inte. Den är en budgetpresterande budgetmobil med budgetklass på det mesta, och vi får inte riktigt finessen och kontrollen i pennan som dyrare konkurrenterna ger. Men det är bra budgetklass som räcker långt i vardagen, och med god batteritid, fullgod grundfunktion på pennan och extra pluspoäng för Android One-stöd och stereohögtalare kan den bli ett lyckat köp.

Specifikationer                        

Produktnamn: Moto G Pro
Testad: Juli 2020
Kontakt: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 665
Processor: 4st x Kryo 260 Gold 2 GHz + 4 x Kryo 260 Silver 1,8 GHz
Grafik: Adreno 610
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 512 GB
Bildskärm: 6,4 tum ips, 1080 x 2300 bildpunkter
Kameror: 48 megapixel + 16 megapixel vidvinkel + 2 megapixel makro med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, Wifi 5, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 10 (Android One)
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, dubbla sim, pekpenna, silikonskal
Batteri: 4 000 mAh, ca 18h webbvideo (wifi), ca 20h blandad användning (4g), ca 29h samtal (3g)
Storlek: 15,9 x 7,6 x 0,9 cm
Vikt: 192 gram
Rek. pris: 3 490 kr
Pris: 3 488 kr hos CDON

Prestanda       

Antutu Benchmark: 171 514 poäng
Geekbench 5: 1 285 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 130 poäng
Androbench, lagring: 291,11 MB/s

Betyg: 4 av 5