Vem vill inte kunna gå upp på morgonen och låta gardinerna automatiskt rullas upp, kaffekokaren sättas på och favoritspellistan ljuda på perfekt volym från högtalarna? Eller kanske sätta sig i soffan efter en lång arbetsdag och se tv:n som av sig själv startar vår favoritserie, samtidigt som belysningen optimeras för tv-tittandet utan att vi behöver trycka på en enda knapp.

Testade hubbar

Dessa scenarion var fram till inte så länge sedan reserverat för science fiction eller de riktiga automatiseringsnördarna. Idag när allt fler uppkopplade prylar finns tillgängliga för vilken konsument som helst finns resurserna där för oss alla att sätta igång och automatisera vårt hem.

Styr hela hemmet med samma app

Den som någon gång satt sig ned och försökt att förverkliga denna smidiga, teknikfyllda tillvaro vet att det inte alltid är så enkelt att få prylarna att prata med varandra. Med allt fler roliga smarta hemmet-prylar att fylla våra hus med uppstår ett utrymme på marknaden för så kallade styrenheter eller hubbar.

Läs även: Så bygger du en egen smart hub med Raspberry Pi

Dessa fungerar som sambandscentral för alla våra uppkopplade gardiner, lampor, fläktar, värmepumpar, med mera. Med tillhörande app kan vi lätt styra samtliga enheter samtidigt och sätta upp smarta scener där varje pryl beter sig precis som vi vill automatiskt.

En välfungerande hubb måste därför kunna styra samtliga av dina smarta prylar. Här finns det lite olika protokoll som smarta enheter använder. Förutom de tekniker som vi känner till sedan innan, såsom wi-fi, bluetooth och infrarött ljus, har även protokollen Z-Wave och Zigbee blivit stora på marknaden. Ju fler protokoll din hubb stöder, desto större potential har den att kunna styra hela ditt smarta hem.

Olika hubbar för olika ändamål

Det finns flera aspekter att hålla utkik efter när det kommer till att välja rätt styrenhet för ditt smarta hem, då hubbar riktar sig till olika typer av användare. Kanske letar du bara efter ett smidigt sätt att i samma gränssnitt kunna kontrollera all din smarta belysning, eller letar du efter en hubb som låter dig skapa mer avancerade automatiseringsscener?

Kanske blir svaret att du behöver två olika styrenheter för olika ändamål. Flera av hubbarna i det här testet kompletterar till exempel varandra riktigt bra, då en av dem till exempel kan erbjuda en bred kompatibilitet med många olika produkter, och en annan har satsat på avancerade automatiseringsalternativ i mjukvaran.
 

Så gjorde vi testet

I vårt test har vi valt ut sex av de mest populära smarta styrenheterna som har lanserats på den svenska marknaden och som kan användas för att koppla ihop och styra ditt smarta hem. De har alla olika egenskaper och funktioner har olika prisklass.

Styrenheterna har testats i samma lägenhet med en uppsättning av olika smarta lampor, uttag, mediaspelare och sensorer. Vi har bedömt dem utifrån hur väl de utför det de utger sig för att göra, prisvärdhet, kompatibilitet och användarvänlighet.
 

Google Nest Hub: Smidig – när den fungerar

Google Nest Hub

Betyg 3 av 5

Omdöme

Nest Hub är en prisvärd och lättanvänd hub som passar perfekt hos såväl teknikentusiasten som hos dina föräldrar. Men trots att den fungerar utmärkt som styrenhet och erbjuder unika funktioner jämtemot sina konkurrenter saknar den helt automatiseringsfunktioner. Den instabila upplevelsen bidrar ytterligare till att det inte riktigt är en fullpoängare i våra ögon.

Positivt

 • Bred kompatibilitet
 • Trevlig skärm
 • Välfungerande röstassistent

Negativt

 • Få automatiseringsmöjligheter
 • Stundtals instabil
 • Kräver extern hub för Z-Wave och Zigbee
Testad: Maj 2020.
Mått: 178,5 mm x 118 mm x 67,3 mm.
Anslutningar: Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0. LE,
Pris: 999 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Google Nest Hub 


Samsung Smartthings: Smartare än den ser ut

Samsung Smartthings
Betyg 5 av 5

Omdöme

Trots sitt sparsmakade yttre döljer Smartthings Hub riktigt smarta och smidiga funktioner under chassit. Med många olika anslutningsmöjligheter, ett användarvänligt gränssnitt och riktigt bra automatiseringsmöjligheter är det här en riktigt genialisk liten puck. I och med att den dessutom är den billigaste modellen vi har testat kan vi inte låta bli att ge den full pott!

Positivt

 • Användarvänligt gränssnitt
 • Många smarta automatiseringsfunktioner
 • Stöder i princip alla standarder

Negativt

 • Inte Homekit-kompatibel
Testad: Maj 2020.
Mått: 127 x 29 x 126 mm
Anslutningar: Zigbee, Z-Wave, Wifi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz/5 Ghz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0. LE
Pris: 893 kronor hos Proshop.

 Läs hela testet av Samsung Smartthings 


Animus Heart: Svensk uppstickare som passar de flesta

Animus Heart
Betyg 4 av 5

Omdöme

Animus Heart är ett riktigt trevligt alternativ för såväl insatta automatiseringsnördar som nybörjare inom smarta hemmet, utan att för den delen kosta skjortan. Med lite större kompatibilitet och tydligare instruktioner när det kommer till att installera nya enheter på svenska hade det varit en solklar fullpoängare!

Positivt

 • Många automatiseringsmöjligheter
 • Homekit- och Google Home-kompatibel
 • Snabb och enkel konfiguration

Negativt

 • Kräver extern hub för Zigbee-stöd
 • Knepigt att lägga till nya enheter
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Animus
Mått: 120 x 120 x 30 mm
Anslutningar: Z-Wave, 433MHz, Wi-fi 802.11b/g/n/ac (2,4 GHz) Wi-Fi, Bluetooth 5.0. LE,
Pris: 1 690 kronor hos Kjell och Company.

 Läs hela testet av Animus Home 


Fibaro Home Center 3: Avancerad och totalt obegriplig

Fibaro Home Center 3
Betyg 2 av 5

Omdöme

För dig som letar efter en hub som kan koppla ihop fantastiskt många prylar samtidigt, som täcker även stora hus och som har en kapacitet att göra det riktigt snabbt och smidigt är Fibaro ett bra alternativ. Just nu är Home Center 3 dock så pass ny att många av funktionaliteterna inte har kommit än, såsom Zigbee-stöd och funktioner i appen. Det här kombinerat med sitt höga pris gör att vi inte kan rekommendera Home Center 3 just nu, men hoppas se uppdateringar på mjukvarufronten som gör att vi kan dra nytta av denna maffiga prestanda.

Positivt

 • Maxad prestanda
 • Riktigt avancerade automatiseringsmöjligheter

Negativt

 • Dyr
 • Oanvändarvänligt gränssnitt i såväl app som webbläsare
 • Värdelös app
 • Inget Zigbee-stöd än

Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Fibaro
Mått: 220 x 140 x 35 mm
Anslutningar: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz/5 GHz, Bluetooth 4.2 LE, Z-Wave, Z-Wave Plus, 868 MHz. Zigbee och 433 Mhz kommer.
Pris: 6 399 kronor hos Gröna hus.

 Läs hela testet av Fibaro Home Center 3 


Athom Homey 2.0: Både avancerad och användarvänlig

Athom Homey
Betyg 4 av 5

Omdöme

Athom Homey är onekligen en av de mest multifunktionella hubbarna vi stött på, men även en av de dyraste. Allt som allt kan vi inte motivera priset, men vi ger stor tummen upp till den enorma funktionaliteten och automatiseringsfunktionerna.

Positivt

 • Snygg
 • Lätt att lägga till enheter
 • Fantastiska automatiseringsmöjligheter
 • Homekit- och Google Home-kompatibel

Negativt

 • Enbart 2,4GHz Wifi.
 • Burkig högtalare
 • Dyr

Testad: Maj 2020
Tillverkare/kontakt: Athom
Mått: 12 cm i diameter
Anslutningar: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 LE, Zigbee 2.4 GHz, Z-Wave Plus, 433 MHz, 868 MHz, Infraröd sändare/mottagare.
Pris: 3 399 kronor hos M.nu

 Läs hela testet av Athom Homey 


Logitech Harmony: Fjärrisdödare för hifi-nörden

Logitech Harmony
Betyg 3 av 5

Omdöme

Logitech Harmony är fantastiskt bra för en väldigt specifik målgrupp: hemmabionördar. Den är primärt tänk för dig som vill slänga dina hundratals kontroller och styra hela hemmabion med en och samma enhet. För det här fungerar den riktigt bra, men med minst sagt bristande stöd för smarta hemmet-prylar och utan Zigbee- och Z-Wave-stöd finns det bättre alternativ för dig som letar efter en hubb för hela hemmet.

Positivt

 • Snabb och enkel att komma igång med
 • Kan byta ut i princip alla fjärrkontroller
 • Inkluderar osmarta prylar i automatisering

Negativt

 • Begränsad kompatibilitet med smarta hemmet-märken
 • Förlegat gränssnitt
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Logitech
Mått: 12,8 cm x 10,48 cm x 25,4 mm
Anslutningar: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 LE, 433 MHz, 868 MHz, Infraröd sändare/mottagare.
Pris: 844 kronor hos Prisjakt.

 Läs hela testet av Logitech Harmony