Ett party i trädgården eller uteplatsen är typexempel på tillfällen där en så kallad ”partyhögtalare” briljerar. Det är onekligen en nischad produktkategori – stora, tunga och otympliga liksom ett relativt snävt användningsområde, men samtidigt i vissa sammanhang ovärderliga.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Är du ute efter en i stort sett komplett festfixare inför stundande sommarpartyn är JBL Partybox 1000 det givna valet förutsatt att strömförsörjningen är säkrad. Smått galna volymresurser, matchande ljusskådespel och gäng roliga specialfunktioner snyggt förpackat. Tyvärr saknas inbyggt batteri samt möjlighet att driva högtalaren via 12-voltsuttag, och med tanke på tilltänkt användningsområde frågar vi oss varför ett skydd mot väta saknas helt… 

Positivt

  • Volymresurser, grym basåtergivning
  • Spektakulära ljuseffekter
  • Gott om anslutningar

Negativt

  • Är inte skyddad mot vatten
  • Saknar inbyggt batteri
  • Dyr

Störst av dem alla

En mindre bärbar högtalare räcker helt enkelt inte till för en maxad ljudupplevelse för ett större antal festdeltagare och hemmets ”vanliga” uppsättning högtalare, exempelvis ett kompetent multiroom-system, kan vara omständigt att omplacera. JBL erbjuder totalt tre modeller i segmentet. Störst rent fysiskt, och den som levererar mest effekt, är denna gigant: Partybox 1000.

JBL Partybox 1000

Högtalaren är drygt en meter hög och vikten ligger på knappt 35 kilo och är med andra ord inget man slänger upp på axeln och knallar iväg med. Turligt nog är den utrustad med ett handtag och på baksidans överkant liksom två små hjul i botten. Du vinklar således ner högtalaren och drar den efter dig alternativt skjuter den framför dig.

Högtalarens höga och relativt smala form liksom hjulens sinsemellan täta placering innebär emellertid att den känns något vinglig, framför allt på lite ojämnare underlag. Värt att nämna är Partybox 1000 dessvärre inte är skyddad mot vatten och bör således skyddas mot regn.

Gott om anslutningsmöjligheter

På bakstyckets övre del finns ett gäng ingångar placerade: usb-port för att antingen ladda en extern enhet (exempelvis en smartphone) eller för att ansluta en lagringsenhet med lagrad musik, aux-ingång, linje ut/in för analog anslutning samt mikrofon/gitarr-ingångar med tillhörande volym och förstärkarreglage om du får för dig att mixa musiken med ett par egna riff eller sjunga med.

JBL Partybox 1000

På ovansidan är själva panelen placerad med knappar och reglage för högtalarens olika funktioner. De så kallade dj-kontrollerna består av totalt 16 knappar. Dessa används dels för att välja vilken färg de olika ljuseffekterna ska ha, dels för ljudeffekterna som i sin tur har fem olika lägen – trummor, keyboard, piano, dj samt anpassad (för mp3-filer lagrade på usb-minne). Du kan även spela in egna slingor med ljudeffekter som sedan loopas till dess du avslutar funktionen. 

Vidare finns här strömbrytare, volymreglage, en knapp för att växla mellan olika ljusmönster, en för att välja musikkälla (bluetooth/usb/aux/linje in ) samt en för att förstärka basåtergivningen i olika nivåer. Till högtalaren medföljer även ett armband som du genom olika handrörelser kan aktivera vissa ljudeffekter samt växla ljusmönster med.

JBL Partybox 1000

Festens självklara mittpunkt

Bestyckningen består av dubbla 7-tums bas/mellanregister, en kompressionsdiskant samt en nedåtriktad 12-tums subwoofer, och om kroppshyddan i sig inte övertygar dig kan vi lugna dig med att det här är volymmässigt något i hästväg! Förstärkareffekten är hela 1100 watt och det går att dra på ordentligt utan att det brister eller uppstår obehagliga missljud. Addera de till musiken pulserade ljuseffekterna och du har en riktigt häftig kombination, framför allt när mörkret faller på!

Ljudbilden är föga förvånande bastung men här bjuds även på en krispig diskant som adderar en hel del luft och fräschör till anrättningen. Vi saknar en del detaljer i mellanregistret, framför allt i den övre delen, men sett till ämnad arbetsuppgift spelar det mindre roll. Skulle du ha tillgång till ytterligare ett exemplar kan du via tws-funktionen trådlöst koppla ihop högtalarna för en äkta stereo-konfiguration.

Något som begränsar användningsområdet något är däremot avsaknaden av inbyggt batteri som exempelvis konkurrenten Soundboks kan stoltsera med. Det går heller inte som den mindre syskonmodellen Partybox 300 att driva högtalaren via en 12 volts dc-utgång.

Specifikationer

Modell: Partybox 1000
Testad: Maj 2020
Tillverkare: JBL
Typ: Partyhögtalare
Anslutning: Bluetooth, 1 st Stereo RCA, 1 st 3.5 mm AUX, mikrofon/gitarr-ingång
Inbyggt batteri: nej
Frekvensåtergivning: 30 Hz – 20 kHz
Handsfree-funktion: nej
Mått (B x D x H): 397 x 390 x 1 050 mm
Vikt: 34,7 kilo
Övrigt: Usb-laddning för externa enheter, ljus- och ljudeffekter, medföljande handrörelsearmband.
Rek. Pris vid test: 10 000 kronor                   
Pris: 9 990 kronor hos Coolshop

Betyg: 4 av 5