Internminnet är den enskilt dyraste komponenten i mikrodatorn Raspberry Pi, men priserna har börjat gå ner igen efter några år då de var högre än tidigare och det utnyttjar Raspberry Pi Foundation.

Organisationen sänkte tidigare under våren priset på Raspberry Pi med 2 gigabyte minne till samma pris som modellen med 1 gigabyte. Nu har den senare tagits ur sortimentet, och en ny toppmodell har tillkommit.

Vid lanseringen kunde du välja 1, 2 eller 4 gigabyte minne för 35, 45 eller 55 dollar. Nu är valet 2, 4 eller 8 gigabyte för 35, 55 respektive 75 dollar. Svenska priser hos officiella distributören Electrokit är 429, 679 respektive 929 kronor.

Eben Upton säger till Zdnet att det stora hindret för en modell med 8 gigabyte inte var de höga priserna utan bristen på ett chipp med 8 gigabyte. Raspberry Pi-moderkortet är så litet att två ramkretsar inte får plats, och tidigare var 4 gigabyte den största tillgängliga storleken.

Raspberry Pi Foundation har också beslutat att byta namn på Raspbian till Raspberry Pi OS. Det ska tydliggöra vilken Linuxversion som är den rekommenderade.