Logitechs Harmony-kontroller har länge varit populära bland hemmabiofantasterna då de låter användaren styra förstärkare, tv, dvd-spelare och mycket mer med samma enhet. Deras Harmony Hub utgår från samma princip, men nu kan vi välja att styra alltihop med hjälp av tillhörande app i mobilen.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Logitech Harmony är fantastiskt bra för en väldigt specifik målgrupp: hemmabionördar. Den är primärt tänkt för dig som vill slänga alla dina hundratals kontroller och styra hela hemmabion med en och samma enhet. För det här fungerar den riktigt bra, men med minst sagt bristande stöd för smarta hemmet-prylar och utan Zigbee- och Z-Wave-stöd finns det bättre alternativ för dig som letar efter en hubb för hela hemmet.

Positivt

  • Snabb och enkel att komma igång med
  • Kan byta ut i princip alla fjärrkontroller
  • Inkluderar osmarta prylar i automatisering
     

Negativt

  • Begränsad kompatibilitet med smarta hemmet-märken
  • Förlegat gränssnitt

Gör det dumma smart

Harmony Hubs största fördel är att den har en ir-läsare och dessutom är kompatibel med i princip alla tv-apparater och mediaenheter såsom spelkonsoler. Det här inkluderar bland annat din Apple TV, Chromecast eller Playstation. Efter att enheten har konfigurerats i appen får vi automatiskt ett gränssnitt i appen med de funktioner som Logitech tror vi behöver för just den här enheten. Ibland lyckas de pricka rätt, ibland behöver vi lägga till kommandon i efterhand.

Hubben kan till och med styra dina gamla dumma tv-apparater som andra hubbar inte har stöd för – vår plasma-tv som minst sagt har några år på nacken styrs smidigt med hjälp av appen. Även du som kör datorn som mediaspelare och har den kopplad till tv:n kan styra denna med appen via bluetooth.

Harmony Hub

I och med denna breda funktionalitet kan vi sätta upp riktigt intressanta scheman. Vi kan till exempel se till att lamporna släcks när vi sätter oss i soffan för att titta på film, eller att de tänds igen när vi rör oss i rummet igen.

Självklart finns det även mer praktiska, men mindre extravaganta alternativ, som passar användaren som vill starta mediaspelare, tv och förstärkare samtidigt. Här kan vi även ställa in fördröjning och i vilken ordning prylarna ska starta, vilket är användbart om vi till exempel behöver vänta några sekunder innan vi byter hdmi-ingång efter att tv:n startat.

Saknar stöd för smarta prylar

Installationen av nya prylar tar lite tid och är stundtals bökig då vi måste leta upp modellnumret på alla nya enheter. När vi väl har gjort detta fungerar det förvånansvärt smidigt och stabilt. Även om appens gränssnitt kanske inte är det mest genomtänkta eller estetiska vi har sett, förstår vi upplägget snabbt.

Logitech app

Även om vi kan styra i princip allt som använder infrarött ljus är stödet för smarta hemmet-prylar inte det mest utbredda hos Harmony, det är istället begränsat till Philips Hue, Lifx smarta lampor och Hunter Douglas som tydligen är en sorts smart solskydd. Det här innebär alltså att du inte kommer kunna styra till exempel dina Ikea-lampor eller Sonos-högtalare, förutsatt att de inte kan styras med infrarött ljus.

Någonting vi inser efter några minuters testande är att Harmony ger ifrån sig högfrekventa, fladdermus-liknande pip, även när samtliga enheter vi kopplat den till är avstängda. Efter en snabb sökning på nätet visar sig det här vara ett återkommande problem, men vi misstänker, baserat på frekvensen, att det här inte är någonting som alla användare kommer störas av.

Specifikationer

Produkt: Logitech Harmony Hub
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Logitech
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 12,8 cm x 10,48 cm x 25,4 mm
Anslutningar: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2 LE, 2.4 GHz, 433 MHz, 868 MHz, infraröd sändare/mottagare.
Övrigt: Google Home-kompatibel.
Rek. pris: 1 399 kronor.
Pris: 844 kronor hos Prisjakt.

Betyg: 3 av 5