Fibaro Home Center 3 är den nyaste smarta hubben på marknaden och den dyraste vi har testat. Här får vi en redig och ganska snygg routerliknande låda. Home Center 3 har för närvarande inte stöd för Zigbee, men ska enligt Fibaro få detta under året.

Betyg 2 av 5

Omdöme

I nuläget är Home Center 3 så pass ny att många av funktionerna inte har dykt upp än, såsom Zigbee-stöd och fler funktioner i appen. Det här kombinerat med det höga priset gör att vi inte kan rekommendera Home Center 3 just nu, men vi hoppas se uppdateringar på mjukvarufronten som gör att vi kan dra nytta av den maffiga prestandan.

Positivt

  • Maxad prestanda
  • Riktigt avancerade automatiseringsmöjligheter

Negativt

  • Dyr
  • Oanvändarvänligt gränssnitt i såväl app som webbläsare
  • Värdelös app
  • Inget Zigbee-stöd än

Bristande användarvänlighet

Låt oss vara helt ärliga: Home Center 3 må vara en av de mest kraftfulla och funktionsrika smarta hemmet-hubbarna på marknaden, men vår upplevelse av den var kantad med problem och strul.

Redan initialt är Home Center 3 fantastiskt krånglig att komma igång med. Till skillnad från konkurrenterna, som konfigureras med hjälp av tillhörande app som ger oss tydliga instruktioner, får vi här börja med att gå in i webbläsaren och försöka hitta vår enhet. Det här fungerar inte första, andra, eller femtioelfte gången trots att vi ändrat alla möjliga inställningar på vår router. Till slut får vi det att fungera efter en mjukvaruuppdatering.

Men osmidigheten slutar tyvärr inte här. Det är tydligt att Fibaro har halkat efter när det kommer till gränssnitt i såväl webbläsare som app. När vi vill komma till supporten hamnar vi på en polsk sida. Vi har turen att kunna be om hjälp steg för steg från experter på just den här modellen, men vi kan inte tänka oss att gemene användare kommer ha tålamodet för att konstant felsöka alla problem och ointuitiva rutter vi tvingas ta till.

Att lägga till en enhet är relativt enkelt så länge det inte är en Z-Wave pryl du försöker komma igång med. Vi får tydliga instruktioner steg för steg och ofta handlar det om att klistra in en kod från tillverkarens sida in i Fibaros gränssnitt. När det kommer till Z-Wave enheter däremot får vi ingen som helst hjälp på traven när det kommer till hur enheterna ska kopplas.

Fibaro App
I den tillhörande appen kan vi se över våra scener och Z-Wave-enheter, men mer funktionalitet ska vara på väg.

Den tillhörande appen är minst sagt sparsmakad när det kommer till funktioner – vi kan till exempel inte lägga till enheter eller scener i appen, utan tvingas använda webbläsaren. Vi kan däremot trigga scener vi redan har konfigurerat i webbgränssnittet.

Efter att länge försökt felsöka varför alla våra enheter inte dyker upp i gränssnittet inser vi att appen enbart kan styra Z-Wave enheter. Vi har dock fått besked om att större funktionalitet är på väg, men vi önskar såklart att Fibaro varit tydligare med det här i beskrivningen av Home Center 3.

Inget kommando är för avancerat

När det kommer till att sätta upp automatiseringar är Fibaro förmodligen den som erbjuder mest avancerade alternativ av de smarta hemmet-hubbar vi testat, då vi här kan inkludera Lua-kodslinga istället för att använda gränssnittet och klicka in vilka funktioner vi vill ha.

Vi kan lägga till alla möjliga olika parametrar och aspekter – hälften av dem är så avancerade att vi knappt förstår dem. Kort sagt: kan du tänka dig ett automatiseringsscenario går det med största sannolikhet att konfigurera med Home Center 3.

Home Center
Home Centers stora styrka är den stora valmöjligheten när det kommer till att ställa in egna automatiseringsscheman.

Den maffiga prestandan med en ny processor och utökat ram från tidigare modeller kan vi lägga till i princip hur många enheter och avancerade kommandon som helst utan problem. Home Center 3 fungerar även om ditt internet skulle ligga nere och fungerar därmed utmärkt i en smart sommarstuga.

Specifikationer

Produkt: Fibaro Home Center 3
Testad: Maj 2020.
Tillverkare/kontakt: Fibaro,
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Mått: 220 x 140 x 35 mm
Processor: Quad-core Arm Cortex A53 (1.2GHz)
Lagring: 8 GB hdd, 2 GB ram.
Anslutningar: Stöd för Wifi 802.11b/g/n 2.4 GHz/5 GHz, Bluetooth 4.2 LE, Z-Wave, Z-Wave Plus, 868 MHz. Zigbee och 433 Mhz kommer.
Övrigt: Siri/Genvägar, Google Assistent.
Rek. pris: 6 399 kronor.
Pris: 6 399 kronor hos Gröna hus.

Betyg: 2 av 5